miercuri, iulie 24, 2013

Hayssam, în subteranele PSD: cine l-a băgat în avionul lui Ion Iliescu


Fotografia de mai sus îi arată în dreapta pe fostul președinte, Ion Iliescu, în stânga pe Omar Hayssam și în mijloc pe Dumitru Honciu care se uită, în mod sugestiv, nu la fostul președinte, ci la omul condamnat la 20 de ani de pușcărie pentru terorism.
Dumitru Honciu a fost în ultimul mandat al fostului președinte, consilier de stat la Palatul Cotroceni, șef al al compartimentului Protocol al Administrației Prezidențiale.
În acele vremuri, câțiva oameni contau la Cotroceni și îi erau aproape fostului președinte. Mă refer aici la Ioan Talpeș, Corina Crețu, Gabriel Naghi, Cico Dumitrescu, Șerban Nicolae, Mitică ( Dumitru) Honciu. Și mai erau, evident, Mitică Iliescu și Cătălin Voicu pe care eu niciodată nu i-am zărit, în carne și oase, în Cotroceni.

Despre Mitică Honciu se poate spune că era unul dintre personajele cele mai amabile cu presa, cu ziariștii. Întotdeauna oferea detalii, întotdeauna dorea să se facă util.
Astăzi însă, reluându-se întrebările legate despre cine îl introducea efectiv pe Omar Hayssam în avionul șefului statului, toate răspunsurile au indicat același om: Dumitru Honciu.

Pe finalul mandatului de președinte, la un moment dat, în presa scrisă apare un material despre Omar Hayssam care era suspectat de evaziune fiscală. La finalul articolului se spunea că Hayssam nu a putut fi contactat pentru că se afla în avion cu fostul președinte Ion Iliescu.
Când ajunge în țară, fostul președinte Iliescu citește ziarul iar primului căruia-i cere explicații pentru asta este Mitică Honciu. Honciu îi spune fostului președinte că a vorbit deja cu Hayssam și că articolul este o comandă. În esență, că nu este adevărat. Și cam asta a fost.
Fostul președinte, de multe ori, a avut naivitățile sale. De multe ori am crezut că are prea multă încredere în oameni, oameni care s-au folosit de mult prea multe ori de el.

Când a câștigat președintele Traian Băsescu alegerile, anul următor, în Martie 2005, Mitică Honciu a demisionat din Cotroceni. În PSD are loc celebrul congres din Aprilie, Mircea Geoană iese președintele câștigător în fața lui Ion Iliescu și Adrian Năstase. După câteva zile, fostul președinte Iliescu se află într-o situație dificilă de sănătate, se internează de urgență în spital, este operat pe cord.
Mitică Honciu se mută cu arme și bagaje în curtea PSD, consilier special al lui Mircea Geoană. Zărindu-l în acele zile în curtea din Kiseleff, îl întreb de fostul președinte. Ce-a putut auzi atunci toată lumea despre adevăratele gânduri ale lui Honciu despre Ion Iliescu care, repet, se afla în spital, într-o situație dificilă, lângă care stătuse aproape un deceniu, a șocat pe foarte mulți. Discuția a fost difuzată pe postul la care lucram iar a doua zi, Mitică Honciu a fost nevoit să demisioneze din echipa Geoană și din partid. De atunci, relațiile lui cu fostul președinte s-au răcit.

Cam așa se scrie istoria în PSD. Pe trădări și cuțite înfipte în spate. Iar acesta este doar un mic exemplu.
Omar Hayssam a fost, așa cum bine se știe, în multe deplasări cu fostul președinte. Eu l-am zărit în avion o singură dată. Evident că nu am știut până la răpirea jurnaliștilor din Irak cine era cu adevărat. Apoi, ca jurnalist care a fost acreditat și pe mandatul fostului președinte la Palatul Cotroceni, am început să-mi aduc aminte. Pot spune că anturajul lui Hayssam era vast și puternic. Cuprindea și alți așa-ziși oameni de afaceri, personaje puternice din partid dar și oameni din fostul angrenaj al SPP.
Omar Hayssam îl cunoștea pe Mitică Honciu dar și pe Cătălin Voicu, de exemplu. Relațiile lui cu Viorel Hrebenciuc sunt de notorietate. Iar din peisaj nu putea lipsi, evident, nici fostul general, Mitică Iliescu.
În multe feluri, se poate vorbi de aceeași sferă de influență, de aceeași periculoasă gașcă. Toate legăturile lui Omar Hayssam duc, cu certitudine, în subteranele PSD. Și poate, cine știe, nu numai acolo...


Niciun comentariu: