duminică, aprilie 21, 2013

The Boston Job

Un val uriaș de întrebări s-au ridicat după ce azi noapte, The Suspect Number 2, Djohar Tsarnaev, a fost, în sfârșit, capturat de autoritățile americane. Un oraș întreg a fost închis 24 de ore, un stat paralizat, pierderi de aproape 350 de milioane de dolari, bursa în picaj de la atentat, cea mai puternică națiune și toată planeta urmărind vânătoarea incredibilă a unui puști de 19 ani, considerat extrem de periculos și înarmat, scăpat din mâna autorităților, fugit cu mașina și apoi pe jos/ on foot, după ce fratele său, Tamerlan, fusese împușcat.

"The stress free kind of guy" a reușit să țină pe toată lumea cu sufletul la gură. Pe la ora 4.00, ora României, Djohar a coborât din barca în care se refugiase, plin de sânge, s-a predat autorităților și de atunci e în spital. Miranda Rights nu i-au fost citite- ceea ce a generat, imediat, o mare dezbatere constituțională și judiciară ce, la ora asta, pare a fi departe de a se sfârși. Djohar este cetățean american dar, în același timp, trebuie adunate toate informațiile posibile de la el. Teoretic, cele două situații se bat cap în cap.

Numai că ieri, în timpul vânătorii, o declarație a mamei fraților Tsarnaev, promovată inițial și intens de Russia Today, i-a surprins pe toți moderatorii televiziunilor americane. Unii, deși mirați, au lăsat declarația deoparte. Alți jurnaliști au mers pe fir. Mama fraților ceceni (născuți în Kyrgystan) spunea, în esență, că The Suspect Number 1, Tamerlan, fusese în atenția FBI acum câțiva ani. Mama povestea chiar că și ea a a discutat de 2-3 ori cu agenții FBI, că a fost întrebată de posibilele legături ale băiatului ei cu grupări teroriste/radicale islamice. Surpriza cea mare a fost că, după 2-3 ore, chiar FBI a recunoscut oficial că îi avusese pe Tamerlan și întreaga familie Tsarnaev în vizor.

"În 2011, au fost cerute informații despre Tamerlan Tsarnaev din partea unui stat străin.(...) Odată ce FBI a aflat identitățile celor doi frați astăzi, FBI a cercetat dosarele și a descoperit că la începutul anului 2011, un stat/ guvern străin a cerut informații despre Tamerlan Tsarnaev. Cererea se baza pe informații potrivit cărora Tamerlan Tsarnaev era un adept al radicalismului islamic, un adept puternic, o persoană care s-a schimbat drastic începând cu 2010, când se pregătea să plece din SUA, pentru a călători într-o regiune a țării sale pentru a se alătura unor grupări subterane și nespecificate. Ca raspuns la cererea din 2011, FBI a verificat bazele de date guvernamentale dar și alte surse de informații pentru a căuta indicii privind comunicațiile, posibila folosire a siteurilor asociate cu promovarea activitățiilor specifice radicalismului, asocierea cu alte persoane interesate de asemenea activități, date privind călătoriile și educația. De asemenea, FBI l-a intervievat și pe Tamerlan Tsarnaev dar și pe membrii familiei sale. FBI nu a găsit niciun fel de activități teroriste, intern sau extern iar rezultatele au fost comunicate statului străin în vara anului 2011. FBI a cerut dar nu a primit date mai exacte și suplimentare din partea statului străin". Așa sună comunicatul FBI.

Și cam așa a început nebunia. După ce mama și Russia Today l-au dat în vileag, FBI a recunoscut oficial că un stat străin - Rusia - i-a cerut să-l monitorizeze pe Tamerlan Tsarnaev. FBI n-a găsit nimic. De aici, au explodat întrebările. Multe, multe, multe, din ce mai multe. Toate învărtindu-se în jurul acelorași probleme și toate inducând aceeași idee: cineva a greșit. Și a greșit fundamental.

Prima problemă. Dacă Rusia a cerut date despre Tamerlan Tsarnaev și familia, înseamnă că avea indicii puternice. Poate chiar mai mult. Combaterea terorismului cecen a fost una din provocările primului mandat prezidențial al lui Vladimir Putin. În plus, la ora aceea, în primăvara lui 2011, Rusia avea indicii clare că Tamerlan Tsarnaev urma să se întoarcă în Cecenia și să se alăture unor grupări. Ceea ce The Suspect Number 1 a și făcut. Dar dacă erau atât de siguri, de ce nu au oferit FBI informațiile suplimentare cerute? De ce l-au lăsat să intre în țară? Vor zice, evident, că din cauza FBI. În plus, l-au lăsat pe Tamerlan să plece și n-au mai zis nimic. Însă, pentru moment, nici Rusia nu răspunde la așa ceva.

Mai mult, date ce reies de pe conturile de socializare (inclusiv cele ruse) ale celor doi frați- atât Tamerlan cât și Djohar- arată activități asociate cu promovarea radicalismului islamic. Ele începuseră cu 3-4 ani în urmă, iar cele de pe rețelele ruse debutaseră chiar mai demult.
Tamerlan Tsarnaev își convertise și soția la Islam iar el, potrivit unchiului său, a suferit o transformare surprinzătoare încă de prin 2009. Unchiul bănuiește că mentorii l-au radicalizat. Unchiul Ruslan Tsarni a povestit, pentru NBC, că a fost șocat, în anumite momente, când îl întreba pe Tamerlan ce făcea la serviciu și el îi răspundea că a lăsat totul în mâinile lui Allah. "Mă îngrijoram. Îmi spunea că sunt confuz când încercam să-i explic. Trebuie să fii mai întâi folositor ție și familiei tale și apoi pentru altcineva- îi spuneam. Nu era evlavie, era altceva. Era, cum se spune, radical. Nici nu înțelegeam ce spune. Folosea cuvinte doar de dragul de a le folosi și parcă nu mai înțelegea înțelesul lor. Ziceai că parcă cineva l-a spălat pe creier. Așa era noua convertire a lui la Islam. Nu are legătură cu Rusia sau Cecenia. Nu are nimic de-a face cu asta. Aici a început totul..."

Unde a început totul- presa nu știe deocamdată. Problema e că pare că nici FBI n-a aflat din timp, deși susține oficial că în Ianuarie 2011, doi agenți l-au verificat și au vobit cu el de trei ori.
Surse citate în presa americană susțin că Tamerlan a atras atenția serviciilor speciale rusești exact din cauza clipurilor postate pe rețelele de socializare începând - atenție- din 2010- materiale video interzise de FSB. După o analiză mai atentă, FSB ar fi cerut ajutorul FBI.

Pe de altă parte, nici agenția de presă rusă - de stat- Ria Novosti- nu se lasă mai prejos în acest incredibil scandal. Îl citează pe tatăl suspecților spunând că agenții FBI i-au mărturisit că "discuția e mai degrabă preventivă, profilactică, așa încât nimeni să nu pună bombe pe străzile Bostonului iar copiii să meagă în pace la școală". Și tot în Rusia, mama suspecților, Zubeidat Tsarnaeva, declară pentru presa moscovită că agenții FBI i-au zis "că Tamerlan este un băiat excelent dar care, în același timp, își ia informații de pe siteuri extremiste și că le este frică de el". Deci ce spune Rusia prin toți porii? Că SUA știau despre tot ceea ce făceau suspecții. Și n-au făcut nimic. Sau că...sunt amatori.

Tamerlan a plecat la începutul lui 2012 în Rusia/ Cecenia. 6 luni. Tatăl său susține că n-a făcut nimic special. Rușii spuneau însă următoarele în 2011: "începând cu 2010 când se pregătea să plece din SUA pentru a călători într-o regiune a țării sale pentru a se alătura unor grupări subterane și nespecificate". Așadar, trebuia să plece din 2010- n-a mai plecat. În 2011 a fost verificat. A plecat abia în 2012. Rușilor le era teamă de ce putea să facă Tamerlan, erau îngrijorați- spune un oficial american. Dar odată întors în SUA, FBI nu l-a mai monitorizat. Nici măcar n-a mai ținut datele despre el- spune același oficial pentru NYTimes.

Nici puterile date de Foreign Intelligence Surveillance Act și ale Patriot Act nu au fost folosite pentru monitorizare. Familia Tsarnaev ceruse azil politic, Tamerlan avea carte verde, Djohar devenise cetățean american pe 11 Septembrie 2012. Așadar, datele erau. De ce nu s-a cerut mandat de la Foreign Intelligence Surveillance Court, nu se știe. Informațiile de la FSB, din sesizarea Rusiei, așa cum reies- culmea- din comunicatul FBI- ar fi fost de ajuns ca să-l ia. Presa indică aici tot un singur vinovat: FBI.

Un alt oficial american, pentru Fox News, a dat de înțeles astăzi că FBI este în pragul unei căderi nervoase pe acest subiect. Cum de n-au găsit nimic, cum de le-a trecut totul pe sub nas, cum de au fost ignorate toate semnele și, în plus, au avut și sesizarea FSB? Răspunsul a fost următorul: ne vin sute de asemenea cereri pe zi din partea altor state. Ce găsim, găsim. Ce nu, nu. Asta e.

După întoarcerea din Cecenia, activitățile lui Tamerlan Tsarnaev dar și ale lui Djohar s-au intensificat puternic. Au finalizat până la urmă prin a arunca în aer niște oameni. Djohar a pus ruscacul lângă băiețelul de 8 ani. Apoi a postat pe twitter și s-a dus la o petrecere. Tamerlan avea o soție și un copil. Motivul? Un mare mister.

A doua problemă se leagă, evident, de prima. Și sună cam așa: la două zile de la atentat, sub o enormă presiune, FBI a ieșit, finally, oficial, într-un breifing de presă și i-a prezentat pe cei doi suspecți. Suspect number 1- black hat și suspect number 2- white hat. Nu știm cine sunt, solicităm ajutorul opiniei publice. Oricine știe ceva despre aceste persoane sunt rugate să apeleze numărul de urgență. Fotografiile, imaginile de pe camerele de supraveghere, numărul de urgență și site-ul pentru ponturi, de atunci au fost difuzate non-stop  peste tot.
Dar când faci asta, când ceri ajutorul opiniei publice, când spui cu subiect și predicat că nu știi cine sunt cei doi- înseamnă că, într-adevăr, habar nu ai. Înseamnă că asta e ultima soluție. Înseamnă că ai vizionat sute, sute de imagini, ai făcut analize, ai căutat în toate bazele de date, ai folosit toate metodele de recunoaștere a celor două chipuri, înseamnă că ai căutat și.... în propriile baze de date guvernamentale. Dacă ai fi căutat, ai fi știut că nu foarte demult, în 2011, l-ai luat pe unul dintre ei la întrebări. Sau pe amândoi. I-ai luat familia. Ai discutat cu ei.
Dacă n-ai căutat- e o problemă. Dacă cei doi agenți FBI care au discutat cu ei nu i-au recunoscut - e o altă problemă. Dacă ai căutat în baza ta de date și n-ai găsit nimic- e o și mai mare problemă. Dacă dosarul lor - de verificare - nu mai există sau nici n-a existat- problema e uriașă. Dacă ți-a amintit mama Tsarnaev sau mama Rusia că ți-a cerut monitorizarea lor, dacă n-ai găsit în timp util nici sesizarea FSB, atunci...mai bine pleci acasă, ca să mă exprim delicat.
Astăzi, nimeni din FBI, CIA - în retragere sau nu- nu a putut să răspundă pe televiziunile americane la aceste întrebări. "Da, nu e logic". "Nici noi nu înțelegem". "La asemenea întrebări nu am răspunsul". "Răspunsurile astea le va da cineva în fața Congresului cu siguranță". Așa au sunat, în general, replicile la toate întrebările logice puse de jurnaliștii americani.

Cert este că, din afară privind, nimic nu se pupă. Logica moare. Semne de întrebare apar continuu. Cineva, cu certitudine, a greșit grav. Ceva mai mult- nu este știut. Ceva mai mult este....dincolo de noi.

În asemenea situații, este aproape la fel de important orice detaliu. Și din seara producerii atentatului, am fost atentă la omul desemnat să conducă tot. Agentul special FBI- Richard DesLauriers, 53 de ani. Un chip impenetrabil, stresat însă de camere. Omul desemnat să conducă ancheta Joint Terrorism Task Force, un test incredibil de credibilitate și vizibilitate, pentru că vorbim de primul atentat terorist produs pe teritoriul SUA de după 11 Septembrie.

"The good Catholic boy", cu o carieră de 25 de ani în contraspionaj, este nimeni altul decât omul care a avut rolul principal în operațiunea Ghost Stories. "Erau cei mai buni spioni pe care Rusia i-a avut vreodată", a spus un oficial al Departamentului de Justiție. Cei 10 russian sleepers au fost monitorizați aproape 10 ani, au fost strânse probe suficiente și puternice pentru condamnarea lor, astfel încât Richard DesLauriers a făcut din operațiunea Ghost Stories unul din marile succese- poate cel mai mare- al diviziei de contraspionaj a FBI. Pe  9 Iulie 2010, cobora dintr-un jet pe Aeroportul Internațional Schwechat din Viena și făcea schimbul. 10 russian sleepers și familiile lor pentru 4 agenți CIA reținuți în Rusia. "Cea mai complicată și impresionantă operațiune de contraspionaj din istoria recentă a SUA"- comenta un oficial al Departamentului de Justiție american. Semnătura era a lui Rick DesLauriers.

Un om obsedat să facă totul ca la carte. E obsedat și de detalii. Ar putea fi criticat că exagerează. E un perfecționist- l-a creionat un prieten în presa de peste ocean. Iar pentru contraspionaj, o asemenea tipologie nu e întotdeauna bună. Cazurile pot evolua rapid, se pot schimba radical. Poți să monitorizezi ani întregi fără niciun rezultat.

Cu 8 zile înainte de  încheierea cu succes a operațiunii Ghost Stories, directorul FBI, Robert Mueller l-a desemnat pe DesLauriers, începând cu 1 Iulie 2010, să conducă FBI Boston. Exact de atunci începe încet - încet și nebunia cu Tsarnaev. Și responsabilitatea e numai a  FBI Boston - adică totală a lui DesLauriers. Ținta aleasă de frații Tsarnaev putea fi oriunde, dar este tot în Boston. Prea multe coincidențe. Dacă informațiile n-ar fi reale, ar putea face parte dintr-un scenariu de film.

E omul potrivit, perfect să conducă un asemenea caz foarte, foarte complicat- au spus, la începutul anchetei, prietenii lui DesLauriers. Argumentul invocat chiar înainte să se afle ceva de suspecți, de Rusia, de Cecenia, în atentatul din Boston? "Mai ales după experiența rusă, nimeni nu se poate ocupa mai bine de asta ..."

Coincidență sau nu, aceeași Rusie, lovită dur de Richard DesLauriers, pare că-l îngropă acum chiar pe el .




10 comentarii:

windy spunea...

Putin to Obama by phone :
* I told you so *

Bob spunea...

Ceva ciudat ! In penultimul paragraf se vorbește de experiența rusa chiar înainte sa se știe originea si trecutul celor doi frați ??? Ciudat !!!

ziarist spunea...

@bob. da, a aparut pe 17. pe 17 nici nu existau oficial suspectii.

Bob spunea...

Sa fie o "scapare" ??? Scorseze ce zice ??? :-)

Fiscal Cliff spunea...

Sa nu confundam FBI-ul central cu biroul din Boston al FBI.

Richard DesLauriers si biroul din Boston al FBI au primit laude
pentru succesul prinderii fratilor.

FBI-ul central nu a lamurit inca de ce l-a pierdut din vedere pe Suspectul numarul 1 dupa ce fusese
sesizat de posibile legaturi teroriste ale acestuia.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=hobiptPQcwY

Anonim spunea...

Mesaj aparut pe 4chan cu cateva zile inainte de prinderea suspectilor http://i.imgur.com/paK3lGJh.png

gabo spunea...

Poate FBI nu a vrut sa monitorizeze un om numai asa. Din ce am citit eu, nimeni nu stie ce a facut T.T. cand a fost in Rusia si dupa cum vad, in articolul asta lipsesc trimiterile deci nu se poate verifica nimic. Si oricum, imi place cum roamnii stiu mai bine cum ar fi trebuit actionat. In Romania au sanse sa prinda pe cineva daca isi uita buletinul la fata locului, nici atunci nu e sigur.

Donkeypapuas spunea...

Ne puteţi spune cine "a pus o enormă presiune"? În mod sigur NU CNN, ABC, Fox News, NBC şi ceilalţi.
În realitate Infowars, adică Alex Jones şi colaboratorii.
Ei au întrebat prima oară de "false flag", la conferinţa de presă, iar mediile pomenite anterior i-au acoperit de invective;
Ei au publicat imaginile cu securiştimea de la linia de sosire şi la 24 de ore apar fotografiile cu cei doi păcălici;
Ei au mediatizat informaţiile de pe Rusia Today şi siteul evreiesc. Iar sistemul de propagandă aflat la discreţia lui Obama a început să scârţâie din încheieturi.

pret spunea...

teroristii astia...