...e tăcere.
1. "Tânărul mafiot obraznic", Tudor Chiuariu, aflat în siajul altui celebru inculpat ajuns în MCV, Relu Fenechiu, s-a gândit într-o dimineață să-și verse toată dușmănia de care e-n stare în noul Cod de Procedură Penală. Cine analizează cu atenție toate amendamentele depuse de Chiuariu, ca președinte al Comisiei Juridice din Senat, vede că ținta lui e una singură: procurorii. În special, cei ai DNA. Cred că dacă ar putea, i-ar expulza. Și pentru că nu poate, le reduce din atribuții. E mai ușor...
Așa că s-a gândit să le ia procurorilor dreptul exclusiv de a trimite în judecată. De ce? Pentru că așa vrea și pentru că poate. "Tânărul mafiot obraznic" s-a gândit să pună acest drept în mâna unui judecător care, potrivit atribuțiilor, nu poate judeca pe fond cauza. Iar pentru asta a inventat o sintagmă: "aparența de temeinicie". Ce înseamnă aparență/ neaparență de temeinicie, în baza a ce se decide ea, nimeni nu știe. Aparența/neaparența de temeinicie poate însemna absolut orice.
Nu contează că, în esență, modificarea e neconstituțională, că implicațiile ar putea fi majore, nu contează că intervine riscul tergiversării dosarelor, nu contează că judecătorul respectiv n-are mijloacele și nici rolul instanței, nu contează nici că procurorul devine un fel de investigator de amorul artei, contează însă ca avocatul inculpaților și achitatul Chiuariu să fie fericit. Și satisfăcut.
Îmi amintesc însă cum, în octombrie 2007, de cum a venit în fruntea ministerului Justiției, "tânărul mafiot obraznic" a cerut președintelui României și CSM revocarea lui Doru Țuluș, șeful secției a II-a a DNA. Motivul? "Deficiențe majore în actele de urmărire penală", "compromite total credibilitatea instituției și lupta împotriva corupției", "strategie de dezinformare, arbitrariu și interese ce pot fi interpretate ca politice". Cât de compromisă a fost lupta anticorupție de DNA, cred că s-a văzut în rapoartele MCV.
Numai că, după 5 ani, "tânărul mafiot obraznic, nu uită și nu iartă. Și taie el, din pixul lui, atribuțiile DNA.
Ca reacție la toate tâmpeniile lui Chiuariu, e tăcere. Nimeni n-a zis nimic. Și asta e cel mai trist. Niciunul din marii candidați pentru șefia Parchetelor n-a scos vreo vorbă, niciun mare politician, nicio asociație a magistraților nu s-a revoltat. Niciun procuror, niciun judecător n-a tras vreun semnal de alarmă. Doar Alina Ghica, un senator PSD și trei ziariști au reacționat. Și CSM tace deocamdată.
În țara reevaluărilor continue, e liniște. Lupta anti-corupție moare încet și mulți se fac că nu văd.
Amendamentul lui Chiuariu, votat de Senat, va fi judecat, în perioada următoare, printre alții, de un deputat condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și de un șef de comisie care are un șef de partid prins într-un important dosar. Ce vor decide ei este previzibil. Votul acestor oameni va fi decizional.
2. Culmea e că, tot în țara reevaluărilor infinite, un om ca Daniel Morar este luat la bastoane de Asociația Magistraților din România, condusă de soția unui condamnat la închisoare cu suspendare. AMR, ghidonată de Viorica Costiniu, îi cere Președintelui României să-l revoce pe Morar de la CCR pe motiv că nu are "înalte competențe profesionale". Uneori, tupeul și nesimțirea nu au limite. Iar în acest caz, ambele sunt din belșug.
Adică individa Costiniu, al cărei soț a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare și cu termen de încercare de 9 ani, pe motiv că aranja dosare cu mafia lui Voicu- Iliescu, cere execuția definitivă și irevocabilă a unui om care a dus în spate vreo 8 ani lupta anticorupție, apreciată în toate rapoartele MCV. O luptă care l-a dovedit corupt chiar și pe soțul său.
Este Asociația Magistraților din România mândră de individa Costiniu? Este mândră și se simte bine și cu condamnarea soțului ei, judecător la Curtea Supremă? Mai poate judeca individa Costiniu dosarele DNA sau orice alt tip de dosare? Un magistrat condamnat pentru corupție merită 160 de milioane de lei vechi pe lună, un magistrat care a făcut de râs o întreagă categorie profesională, descoperit fiind ca un liant între cel mai înalt for al Justiției și o mafie extrem de periculoasă ce a vrut să înghită tot?
La toate aceste întrebări, răspunsurile sunt simple. Nu, nu se poate întâmpla așa ceva.
Numai că, în patria reevaluărilor nemărginite, e tăcere. Pentru că da, chiar se pot întâmpla toate cele de mai sus.
5 comentarii:
Sorina ,
iti urmaresc blogul de multa vreme.
Ai un "condei"teribil!Cand te vad, nu stiu de unde ..aceste fraze devastatoare , adevarate ...!
Am mai spus pe blogul tau;se cunosc destui panfletari in literatura romana, dar la aceasta ora nu am mai intalnit niciunde asemenea stil.
felicitari !!
P S.
multa lume se intreaba , acum cine-i SORINA MATEI ?
Imi este teama ca simplifici prea mult.
Ceea ce propune Chiuhariu poate
ne este solutia ideala, dar
incearca sa rezoolve o problema
reala: sistemul actual nu asigura
o verificare reciproca intre
diferite institutii.
Nu este normal ca un procuror
sau judecator sa nu trebuie sa
fie raspunzator pentru deciziile
luata sau sa aiba puteri prea mari.
Pana azi, nici Kovessi nici Morar
nu au trebuit sa raspunda
pentru afirmatia grava si
nedovedita ca la referendumul
din iulie 2012 s-au fraudat
milioane de voturi.
Fortarea taranilor sa jure pe
biblie va ramane o pata pe
procuri pentru multi ani.
Si eu am criticat acum doua seri propunerea lui Chiuariu, la emisiunea by Alexa la nasul.tv.
Mi-e teama ca exagerezi cand spui
"tânărul mafiot obraznic,
nu uită și nu iartă. Și
taie el, din pixul lui,
atribuțiile DNA.
Chiuhariu a propus un amendament.
Parlamentul va hotari daca e o
idee buna sau rea.
Omul are o idee. Poate fi
manat de razbunare sau poate
fi ceea ce el gandeste ca
e mai bine. Sa nu-i facem
proces de intentie.
Dosarul fraudei de la referendum este în lucru.
Trimiteți un comentariu