marți, aprilie 23, 2013

7 ani în temnița statului


Acum aproape 6 ani am scris pentru prima dată despre el, pe acest blog. Mult timp, vreo 4 ani, blogul acesta a fost singura posibilitate de a-l devoala pe Voicu, așa cum el este. Așa cum gândește și cum acționează. Am scris despre tot. Despre prietenii lui, despre toată rețeaua, despre toată mafia politico-judiciară și interlopă pe care "gruparea '89" a creat-o în România ultimilor 24 de ani. În timpul ăsta, n-am stat să număr câți dușmani mi-am creat, dar pot să spun că au fost și sunt destui. Dar nu asta e important. Cel mai important e că am știut tot timpul că fac un lucru corect, că am scris adevărul. Iar pentru un jurnalist, asta e tot ce contează.

Astăzi, la 4 ani de la începutul urmăririi penale, la trei ani după trimiterea în judecată, totul s-a terminat cu o decizie definitivă și irevocabilă a Curții Supreme de Justiție. "Dumnezeii României" l-au răpus. "Dumnezeii" pe care ei au ținut să-i conducă.
Acest grup infracțional organizat a avut mult timp, în România, o uriașă susținere. Numai că, odată descoperit totul și vena acestei caracatițe a fost spartă, lucrurile au început să se schimbe. Și revirimentul cel mai puternic, ireversibil sper, l-a produs în Justiție. 

Spunea procurorul Lucian Papici, șeful secției de Combatere a Corupției din DNA, în cartea "Eu votez DNA", că Voicu a avut rețeaua cea mai bine conturată din toate dosarele în care a lucrat. Și Papici a lucrat în multe dosare. Mai spunea tot el că Voicu era legat de rețelele obscure din magistratură și că în vârful piramidei era același Voicu. "Stătea foate bine. Cel puțin la nivelul Curții Supreme, la nivelul șefilor din Poliția Capitalei și din Inspectoratul General al Poliției, era un tip cu relații în multe medii. (...) Cazul Voicu m-a impresionat cel mai mult, mai mult decât dosarul Năstase.(...) Foarte interesant dosarul, el mi-a plăcut cel mai mult ca problematică, rezonanță și complexitate. Un dosar frumos", mărturisea procurorul.  
Cazul Voicu a plecat însă, în 2009, la doi ani după ce am început să scriu, de la punerea în executare a unui mandat de siguranță națională."Voicu era înconjurat de tot felul de oameni de afaceri, de tot felul de chestiuni care afectau oarecum siguranța națională. (...) Fără ajutorul SRI, succesul DNA n-ar fi fost atât de mare", a mai spus Papici.
La dosarul Voicu au lucrat Lucian Papici și doamna Mariana Alexandru iar cazul a devenit, în timp, unul de referință în magistratura din România. A fost prima rețea puternică, de anvergură, devoalată, au fost interceptări fluviu care au zguduit scena politică, a fost primul general pitit în haine de politician care voia să aresteze la comandă, voia să-și consolideze mafia punând mâna pe instituții de forță ale statului și, efectiv, pe toată Justiția, a fost prima mafie care vrut să blocheze procese democratice, a fost primul senator ajuns în politică cu sprijinul multora și - declarat - cu ajutorul lumii interlope.

Cazul Voicu a fost, în esență, o lovitură puternică dată unei grupări care credea și încă mai crede că lucrurile se pot face și altfel în această țară. Le-a mers așa ani în șir. Să furi, să șantajezi, să faci trafic de influență, să falsifici acte, să ameninți cu pușcăria, să influențezi decizii politice la cel mai înalt nivel, să coordonezi Justiția.
Să faci tot ce e mai rău pentru că poți, pentru că ai susținere și pentru că ai mereu și mereu pe cineva important la mână. "C-am fot la Gheorghe Robu. Și nu mă poate păcăli nimeni. Tu știi cât mi-a folosit mie atunci? Din motive pe care ți le-am expus, câte-o hârtie din trecutul fiecăruia, i-am ținut pe loc și i-am făcut fideli. Și toate astea erau la generalul Iliescu, că eu eram în departamentul de lucru. Un om ți-e loial dacă are un motiv.L-ai ajutat, ai făcut, da? Dar în momentul când mai ai un motiv suplimentar, foița, două motive sunt mai puternice ca un motiv, colegule. E complicat acum să mă apuc să-ți fac teorii", se lăuda în interceptări Voicu. Și tot ce spunea, era perfect adevărat.

Gheorghe Robu a fost primul procuror general al României de după 1989. A stat în funcție până în 1992. Și da, Cătălin Voicu a fost aghiotantul lui, omul de încredere, plantat strategic de un alt general cu 4 stele- Dumitru Iliescu. De fapt, așa a început totul. Gândiți-vă că, în acele zile tulburi, o importanță deosebită au avut-o dosarele fostei Securități care erau pe mâna și în grija fostului procuror general Robu. Câți oameni importanți din această țară au avut la mână acești indivizi probabil, cu exactitate, nu vom ști niciodată. Dar au fost. Lucruri foarte grave am auzit în timp. Lucruri care, probabil, nu vor putea fi verificate niciodată.

La început, prin șantaj și amenințare, apoi ca într-un firesc al lucrurilor, în ultimii 24 de ani, acești oameni, această rețea, s-a impus. Politicieni grei tremurau în fața lor, le executau comenzile. Iar ei, îi ghidonau și le impuneau aproape tot ce doreau. La schimb, îi protejau și îi susțineau pe marii oameni politici. Ei îi făceau mari, ei îi făceau mici. În fața lor, nimeni nu prea mișca în front. Vrem să acceptăm sau nu, multă vreme, în România subterană, asta a fost realitatea.

Acum, când scriu, Cătălin Voicu, cu toți hemoroizii din dotare, a fost luat deja cu ambulanța și dus în arestul Poliției Capitalei. Are de executat 7 ani de închisoare. În temnița statului. La tubulatură. Judecătorul Costiniu e compromis. La fel și alții care s-au pensionat brusc din magistratură. Marius Locic s-a predat. Stă 4 ani în pușcărie. Generalul Francisc Radici, fost șef al DGIA în mai multe rânduri, este prins și el în dosarul caselor din MApN. Ceilalți, Mitică Iliescu și Ionel Marin urmăresc probabil cu foarte mare atenție tot ce se întâmplă.

Pe 21 Decembrie '89, în cea mai lungă noapte a Revoluției, o parte din acești oameni- Cătălin Voicu, Mitică Iliescu, Ionel Marin, Francisc Radici și alți câțiva, nu mulți, erau pe tancuri. Regimentul 2 Mecanizat, Comitetul Politic Superior al Armatei. Ei au coordonat prima acțiune de reprimare sângeroasă a Revoluției. Au spart baricada de la Inter. Ionel Marin era comandant, Voicu era maior, Iliescu tot maior. Rezultatul? 48 de morți prin împușcare, 604 răniți, 684 de arestați. Nimeni n-a recunoscut nimic, niciodată.

Cum au supraviețuit astfel de oameni, ce putere au avut, ce instituții de forță au condus, puteți găsi ușor traseul lor din ultimii 24 de ani. Cercetați-l cu atenție.

Când dați peste așa ceva, verificați de 100 de ori, documentați-vă de 1000 de ori, căutați, întrebați, e imposibil ca nimeni să nu știe nimic, iar când sunteți siguri, scrieți. "Nu te băga, nici nu știi ce vei declanșa"- am să țin minte asta mereu. E adevărat, la ora aceea, pe 14 Iunie 2007, nu realizam amploarea, nu-mi imaginam cât de sus a mers chiar totul, cât de întinsă și complicată e rețeaua, câte lucruri incredibile au făcut acești oameni. Dar aproape că fiecare zi mi-a adus o confirmare în plus. Și n-a fost degeaba.

Pentru că, astăzi, în România, s-a făcut puțină dreptate.


27 de comentarii:

Anonim spunea...

Respect, Sorina Matei!

Unknown spunea...

Cu oameni ca procurorul Papici si cu ziaristi ca si tine ROMANIA are o sansa....un singur cuvint FELICITARI!!!

Anonim spunea...

Felicitari!!!!

chaos spunea...

Draga Sorina, in toti acesti ani am citit blogul tau si spun sincer ca mi-a fost frica pt tine. Sunt sigur ca numarul cititorilor este f mare si doar cativa lasa comentarii si si acelea anonime, pt ca probabil vor sa "stea la adapost". Dupa 24 de ani, cei care am trait jumatate din viata inainte de '90 inca stim cat de periculosi pot fi cei de teapa impricinatului.
Asa ca "respect" si "felicitari" e prea putin pentru ceea ce faci tu ca sa
aduci la lumina ce se intampla "in subsolurile" politicii.

Anonim spunea...

Niciun comentariu!
Doar atat... BRAVO!!!

Bogdan spunea...

Respect, Sorina!

Anonim spunea...

Felicitari!

Anonim spunea...

Condamnarea lui Voicu nu este linistitoare. Cu reteaua lui ce se intampla ? Exista o vorba "Nu este prost cel care cere ci cel care da". Voicu este in fapt creatia celor care aveau cu adevarat putere. Voicu singur nu obtinea de-a-lungul anilor NIMIC.
Domnul acela judecator a primit 4 ani cu suspendare ? Pai de ce ? Cine a gresit mai mult: Voicu cand a cerut sau individul acela cand i-a indeplinit cererile ?

Anonim spunea...

de acum poti sa dormi linistita, cel mai corupt dintre corupti e la beci,restu' pot sa-si vada de viata lor de zi de zi, sa faca afaceri,sa traga sfori,sa apara la tv,sa stea la cafea cu "ziaristii" incomozi...astept sa vad care-i urmatorul pe lista ta,apropo,poate gasesti unu' de la dreapta,stii tu de unde,de unde "nu se atinge"...unu' "cu nasu'-n suflet".

gabriel spunea...

Felicitari Sorina!
Ai dovedit mult curaj si vei avea nevoie de cel putin la fel de mult si de acum inainte.
Pana la urma au fost condamnati o parte din cei care s-au vazut si auzit in retea, dar reteaua era cumva mult mai mare si complexa.
Cat despre cei 7 ani, urmeaza sa vedem cat de repede se va aproba eliberare conditionata pentru carti scrise, buna purtare...

Anonim spunea...

Felicitari Sorina!

Poate mai reusesti un lucru, respectiv sa faci suficiente valuri pentru ca Baroul Bucuresti sa inteleaga ca le-a incetat calitatea de avocat (atat lui Voicu - suspendat la cerere, cat mai ales lui Costiniu - activ si prezent in fata instantelor), conform art. 27 lit. d din lege. Bostina, desi condamnat definitiv, e bine merci in tabelul avocatilor definitivi. Poate de data asta aplicam legea.

Anonim spunea...

Barometrul meu în ale politichiei dâmboviţene recunosc - pentru mine una - eşti tu . De mult timp . D'asta ţin să-ţi mulţumesc pentru verticalitatea ce-a răzbătut din toate articolele tale ,vreme de atâţia ani . Şi dacă se-ntâmplă ce se-ntânmplă ... e şi pentru că tu n'ai tăcut ; şi sunt sigură acum - mai mult ca oricând - că lupta ta pentru menţinerea democraţiei pe cărarea dreaptă/corectă n'a fost în van ! Cum la fel , sunt convinsă c'ai avut multe de pătimit : ameninţări , cuvinte grele ,whatever ...
Mulţumesc , felicitări , şi succes pe mai departe !
Love you !

S. spunea...

Felicitari Sorina, esti o pur si simplu o jurnalista de admirat!

Anonim spunea...

Te urmaresc, te citesc , ai fost singurul ziarist de investigatii care te-ai bagat in aceasta " serparaie" . Multa sanatate si multe felicitari! Sa ai parte de un barbat( iubit) sa te aprecieze la justa ta valoare.

Anonim spunea...

Respect, Sorina!

Bob spunea...

Mici corecturi.... Voicu e promotie 1987, iar in 1989 nu avea cum sa fie maior. Era cel mult locotenent major, iar Mitica Iliescu era capitan. In rest , sursa ta a fost exacta.

Anonim spunea...

Clasa politica de dupa 1989,nu se putea impune fara finantare.Iar finantarea s_a facut cu sprijinul autoritatilor statului[parerea mea].Verificati cazurile CARITAS CLUJ,GERALD FOCSANI,BANCILE ce au falimentat rapid dupa un anumit numar de depunatori,si vedeti unde veti ajunge.

Anonim spunea...

Felicitari

Anonim spunea...

primul meu gând, când am auzit de condamnarea lui Voicu, a fost " bravo, Sorina!"

Anonim spunea...

Sorina nu pot sa-ti spun decat ca intru in casa ta ( blogul ) cam din 2007 , zilnic. Nimic nu mi-a scapat din ce ai scris aici.Doar atat pot sa-ti spun acum.

Anonim spunea...

FELICITARI, Sorina, pentru munca si lupta ta cu RAUL.Rasplata pentru tot ce ai facut a venit, in sfarsit, si bucuria ta este si a noastra. Iti multumim si succes pe mai departe.

Anonim spunea...

Bravo !
RESPECT !

Blabla spunea...

Așteptam articolul ăsta. Felicitări!

Fiscal Cliff spunea...

In primul rand, felicitari
pentru curaj si perseveranta.

In marea schema a lucrurilor,
nu cred insa ca pedepsirea lui
Voicu contribuie mult la
curatirea vietii politice.

Catalin Voicu pare a fi un peste
cam mic care a fost prins.
Marii rechini zburda inca liberi.

Jorj spunea...

E bine ca inca mai exista jutnalisti ca dvs. si oameni de caracter in .ro Felicitari si la mai mare !

Anonim spunea...

A mai cazut un brat al caracatitei mafiote din ROMANIA.Generalul RADICI.Caz penal privind furtul autoturismelor de lux din ROMANIA.Poate ancetul cu ancetul,va cadea si capul acestei caracatite politice a tarii.

A. spunea...

Doamna Matei, scrisesem aici un comentariu în care întrebam, naiv şi retoric, cum se împacă poza morală cu munca în RTV. Observ cu dezamăgire că nu a fost publicat, deşi nu era în el nimic jignitor, aşa cum nu e nici în acesta. Are oare sens să mai întreb de ce? Este acesta un exemplu de comportament moral? Se aprobă doar comentariile cu osanale? Să încerc:

"Mult iubită şi stimată Sorina Matei, azi, la ceas aniversar, oamenii muncii de pe ogoarele blogosferei vă aduc un vibrant omagiu dumneavoastră, omului între oameni, jurnalist călăuzitor, anchetator neabătut ce nu precupeţeşte niciun efort pentru aflarea adevărului şi propăşirea jurnalismului de investigaţie."

Vă place? Puteţi să nu îl publicaţi nici pe acesta, nu va afla nimeni. Dar atunci eu îmi voi fi format o părere foarte clară despre dumneavoastră.