joi, mai 24, 2012

De la eroism, la înaltă trădare...



Nu e decât un pas. Depinde doar pe ce teritoriu te afli. În Ianuarie 2012, Secretarul de Stat american al Apărării, Leon  Panetta, fost șef al CIA, ieșea în mod public și spunea că doctorul pakistanez care a ajutat Agenția să-l identifice și, finalmente, să-l prindă pe Osama bin Laden trebuie eliberat. Iar pakistanezii ce fac? Îl judecă, codamnă ieri la 33 de ani de închisoare pentru înaltă trădare și îl încarcerează.

Ce a făcut doctorul, pe scurt:  Shakeel Afridi a organizat o falsă campanie de vaccinare împotriva hepatitei în Abbottabad. Ținta era recoltarea de probe de sânge/ ADN de la copiii lui bin Laden. Probele ar fi trebuit comparate cu cea obținută de la sora teroristului și astfel, identificat chiar el. Nu-mi dau seama exact dacă ar fi reușit chiar toate acestea. Însă, nu asta este problema. Doctorului i-a eșuat misiunea, n-a reușit să strângă probe. Dar a reușit altceva. Să obțină un număr de telefon al omului de încredere al lui bin Laden, celebrul Ahmed ak Kuwaiti, fapt care a reușit identificarea până la urmă a lui bin Laden.

La câteva săptămâni după capturarea lui bin Laden, doctorul a fost arestat, judecat de un tribunal tribal și acum condamnat la 33 de ani de închisoare. Prin acțiunile sale, ar fi trădat interesele statului Pakistan. Care interese? Nici măcar nu mai e o întrebare retorică, e deja o evidență.

Oficial, Pakistantul e ferm angajat în lupta împotriva terorismului. Tot oficial, cu câteva zile înainte de capturarea lui Osama bin Laden, premierul pakistanez declara în mod ferm și public faptul că Osama, cu siguranță, nu este pe teritoriul lor. După câteva zile, într-o operațiune militară extrem de riscantă pe un teritoriu străin, un comando Navy Seals îl capturează și ucid pe bin Laden. La o aruncătură de băț de o unitate militară pakistaneză. Autoritățile pakistaneze, culmea, protestează ulterior. Apoi, îl prind pe doctor.

Acum câteva zile, la Summitul de la Chicago, președintele pakistanez a cerut o întâlnire cu omologul său american, Barack Obama. Obama a refuzat întâlnirea. Apoi a venit sentința: 33 de ani de închisoare.

Deci care terorism? Și cine îl susține în mod real?

P.S. Poate într-o zi, când voi avea timp, voi scrie despre intervențiile militare susținute de Tony Blair. Este extrem de interesant cum poate gândi un om, într-o asemenea funcție, pus în situații extrem de complicate și diferite. Citindu-l, mă gândeam cum ar fi acționat în cazul Siriei, dacă ar fi acționat. Un răspuns sincer probabil că nu-l vom afla niciodată.

2 comentarii:

Antiignorantu spunea...

asa va tin ocupati in loc sa ne vedem de problemele noastre interne... circ si senzational...

Mimi spunea...

Draga Sorina, asteptam o emisiune in legatura cu Elan si Blejnar.
Ma bucur ca ai ramas acelasi om chiar daca ai schimbat televiziunea! Sincer, la inceput nu am crezut ca vei ramane acelasi ziarist obiectiv.
Felicitari!