miercuri, septembrie 10, 2014

EXCLUSIV. Procurorul Mariana Alexandru, adjunctul secției a II-a, pleacă din DNA.

Mariana Alexandru, procuror șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție pleacă din DNA depunându-și, în acest sens, de săptămâna trecută, o cerere de ieșire la pensie din magistratură. Cererea de eliberare din funcție prin pensionare poartă numărul 19782/1154/2014 și a fost deja luată în discuție/aprobată de plenul CSM ( dublu click).



Deși considerat inițial și fără un fundament foarte precis un procuror destoinic, plecarea ajunctului secției a II-a a DNA poate avea legătură cu o serie de suspiciuni care l-au vizat în ultimul timp în legătură cu instrumentarea corectă și tergiversarea nejustificată a mai multor dosare de corupție extrem de importante.
Unele dintre acestea au fost întârziate fără motiv chiar 8-9 luni fără a se face cercetări deînadată deși aveau la bază denunțuri ce trebuiau verificate imediat, altele au fost declinate prin casarea prealabilă a unor fapte fără a avea la bază verificări temeinice, câteva dosare mari pur și simplu au fost ținute în sertar fără a se face niciun demers pentru finalizarea lor.  
Mai mult, se pare că procurorul dezvoltase în ultimii ani și o serie de legături care puteau periclita instituția dar și rezolvarea unor dosare de corupție, susțin surse.

De altfel, în DNA s-a dispus și un control în acest sens, rezultatele acestuia nefiindu-i favorabile procurorului.

Mariana Alexandru a fost de-a lungul timpului adjunct al secției I a DNA, a făcut echipă cu procurorul Lucian Papici la șefia secției, la sfârșitul anului trecut au fost schimbați ambii procurori iar, ulterior, Mariana Alexandru a fost numită adjunct al secției II-a a DNA.
Mariana Alexandru este soția lui Ion Alexandru, procuror militar- șeful Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari a DNA.

Printre dosarele la care a lucrat efectiv procurorul Mariana Alexandru s-au remarcat doar cazul Cătălin Voicu, considerat o speță destul de ușor de instrumentat și cel al Monicăi Iacob Ridzi.

Dosarele lui Adrian Năstase, Trofeul Calității și Bunuri din China (Zambaccian 1), deși au fost considerate un succes judiciar al procurorilor Mariana Alexandru și Lucian Papici, au fost în realitate instrumentate, semnate și finalizate cu condamnări de procurorii DNA Mihaela Moraru Iorga, Dănuț Volintiru și Marius Cătălin Varctic. Ambele rechizitorii ale ambelor dosare sunt semnate și de procurorul șef secție de atunci al DNA, Doru Țuluș. ( dublu click rechizitorii AICI și AICI )

Odată ieșit din magistratură, procurorul Mariana Alexandru va beneficia de o pensie de aproximativ 16.000 de lei.

3 comentarii:

politicstand spunea...

Să-nțeleg că se continuă curățenia în instituții. Foarte bine!

Tudorb1978 spunea...

Sorina, iti citesc de multa vreme blogul. Acest post imi lasa, probabil pt prima oara, un gust amar. Stii si tu de ce, sunt convins ca intelegi...

Anonim spunea...

Gala Bute nu e si el un dosar greu, despre care sunt informatii neoficiale ca a inceput din nou sa inainteze ?