joi, septembrie 18, 2014

BOMBA DE PRESĂ. Oligarhul Sebastian Ghiță, Elena Udrea și cele 20 de milioane de euro!

Preluare integrală a investigației comune a platformelor Hotnews/ Rise Project

"Cum au câștigat firmele lui Sebastian Ghiță  20 de milioane de euro de la o institutie de stat condusă de un fost angajat Asesoft. Ce legatură are contractul cu Elena Udrea"


"Firmele lui Sebastian Ghita au castigat de la Agentia pentru Protectia Mediului un contract IT de 20 de milioane de euro prin procedura de licitatie restransa accelerata, declansata in 2009, exact atunci cand Elena Udrea era ministru interimar la Mediu. Beneficiarul celor 20 de milioane de euro este un consortiu format din companiile Asesoft International, TeamNet International si Star Storage. Primele doua erau controlate in anul 2009 direct de Sebastian Ghita, actual deputat PSD de Prahova. 

Informatia pe scurt: 
  • PSD iese de la guvernare in septembrie 2009. Elena Udrea este numitaministru interimar la mediu
  • In octombrie 2009, in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) este numit Constantin Ghioc, pe care il gasim pana in 2008 angajat la firmele lui Sebastian Ghita
  • In noiembrie 2009, in plina campanie electorala la prezidentiale, este publicat anuntul de licitatie restransa accelerata pentru  Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Beneficiar: ANPM
  • Valoarea contractului: 70.721.273 lei (la care se adauga TVA), adica in total aprox 20 de milioane de euro
  • Cateva firme contesta procedura, pe motiv ca le-a fost ingradit accesul la licitatie, dar fie renunta, fie le sunt respinse contestatiile
  • In octombrie 2010 este anuntat castigatorul licitatiei: asocierea Asesoft International-Teamnet International-Star Storage
  • Elena Udrea: Nu ministrul mediului se ocupa de organizarea de licitatii la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ci conducerea ANPM. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare
  • Fostul angajat al lui Ghita, Constantin Ghioc, nu putea fi numit legal fara sa fie propus de ministru iar licitatia nu putea fi declansata fara aprobarea ministerului, care era ordonatorul principal de credite. 
Cand Ghita a iesit oficial din ambele afaceri, in aceeasi zi din februarie 2011,Teamnet si Aseosoft se transformasera deja in corporatii, functionand pe principiul divizarii operatiunilor in firme satelit. Imediat, Ghita a fost inlocuit in actionariate de un offshore cipriot pe care tot el il detinea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor doua holdinguri s-au schimbat, fiecare in felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghita si Teamnet - de prietenii luiGhita.

A treia companie, Star Storage, este un mai vechi partener al Teamnet International, ambele participand impreuna si in consortiul care s-a angajat, tot la sfarsitul lui 2009, sa creeze portalul eRomania pentru 10 milioane de euro.

Procedura de "licitatie restransa accelerata" a fost demarata sub ministrul interimar, Elena Udrea, care a ocupat aceasta functie in intervalul octombrie - decembrie 2009, dupa retragerea PSD de la guvernare pe fondul campaniei prezidentiale din acel an. 

Autoritatea contractanta este Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), institutie la care, in timpul interimatului Elenei Udrea, a fost numit vicepresedinte un fost angajat al lui Sebastian Ghita, originar din Ploiesti:Constantin Ciprian Ghioc. Inainte, acelasi Ghioc fusese consilier principal la corpul de control al ministrului cand Ministerul Mediului era condus  de Nicolae Nermirschi (PSD). 

ANGAJATII LUI GHITA

In prezent, sub guvernul Ponta, Ciprian Ghioc indeplineste functia de director general al Autoritatii de Management (AM) a POS Mediu - organismul care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului. Sotia lui Ciprian Ghioc, Mirela, este directoare in holdingul Asesoft International si beneficiara a unui imprumut privat de 30.000 RON, acordat chiar de fondatorul corporatiei IT, mogulul Sebastian Ghita. 


Si Ciprian Ghioc a lucrat ani de zile in grupul Asesoft International: el a fost directorul Asesoft Smart (una dintre firmele holdingului) din septembrie 2003 pana in noiembrie 2008, cand PSD a intrat la guvernare alaturi de PDL. Acela e momentul in care Ghioc a fost propulsat intr-un post public, fiind apoi mentinut si avansat in structura ministerului chiar si dupa ce PDL a ramas singur la guvernare, cu Udrea sef intermar la Mediu. 

Hotararea de numire in functie a lui Ghioc
Hotararea de numire in functie a lui Ghioc
Foto: Hotnews
Cand Ciprian Ghioc a fost numit din functia de consilier principal in cea de vicepresedinte la ANPM, institutia respectiva avea postul de presedinte vacant, ca urmare a retragerii PSD de la guvernare. Practic, Ghioc a fost seful de facto al ANPM, iar situatia a ramas neschimbata pana in martie 2010. Decizia de numire a lui Ciprian Ghioc in fruntea ANPM este semnata de fostul prenier PDL,Emil Boc, si contrasemnata de Daniela Nicoleta Andreescu, fost secretar general al guvernului si o prietena asumata a cuplului Elena Udrea - Dorin Cocos.

In 2009, Ciprian Ghioc raporta in declaratia de avere si un venit lunar de 84.000 de lei in calitate de director tehnic la Avitech Co, iar sotia un venit de 34.000 de lei in calitate de director economic la 2K Telecom, controlata in 2009 de Sebastian Ghita si acum de fratele acestuia, Alexandru Ghita.

Directorul Ciprian Ghioc a fost cercetat preliminar in cazul "Tahal", un dosar-mamut de coruptie, instrumentat de DNA. Pe scurt, toate subsidiarele din Romania ale grupului israelian Tahal, precum si inalti functionari din cadrul AM POS Mediu, sunt judecati pentru fapte de coruptie si deturnare de fonduri europene. Firma lui Florin Jianu, actualul ministru al IMM-urilor, a livrat servicii de consultanta pentru accesare de fonduri europene chiar subisdiarelor Tahal acuzate penal. Intre timp, ministrul Jianu a iesit din societatea respectiva, dar la patru luni dupa ce procurorii au declansat urmarirea penala impotriva acesteia in dosarul "Cosma-Pavaleanu", din cauza unor tranzactii repetate cu doua firme fantoma.

Din postura actuala de sef AM POS Mediu, Ciprian Ghioc si-a mai pus semnatura pe un contract atribuit in septembrie 2012 unei alte firme din reteaua Ghita. 

Mihail Faca, fost presedinte ANPM pana la iesirea PSD de la guvernare in 2009, sustine ca nu el l-a numit pe Ciprian Ghioc vicepresedinte al institutiei: "Pe vremea mea, vicepresedinte era o doamna, tot de la PSD, care a plecat atunci cu noi din aparatul guivernamental". PSD-ist cu sate vechi, fost deputat de Prahova, Mihail Faca este acum secretar de stat la Ministerul Mediului si, in acelasi timp, un apropiat al lui Sebastian Ghita. Cei doi administreaza impreuna si filiala din Ploiesti a asociatiei patronale UGIR 1903. 

LICITATIE "RESTRANSA ACCELERATA" 

Anuntul de participare a fost publicat la 10 noiembrie 2009, cu putin inainte de alegerile prezidentiale, cand atentia publica era concentrata pe cu totul alte subiecte, nu pe modul de impartire al marilor contracte. La licitatie s-au inscris trei participanti: asocierea Asesoft International-Teamnet International-Star Storage, asocierea Siveco Romania - Romair-Adasa Sistemas precum si Ness Romania. 

Obiectul contractului: Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Valoarea contractului:  70.721.273 lei (la care se adauga TVA), adica in total aprox 20 de milioane de euro. Anuntul de atribuire a fost publicat un an mai tarziu, pe 21 octombrie 2010. Castigatorul licitatiei a fost declarat asocierea Asesoft - TeamNet - Star Storage. Durata contractului: 24 de luni. Proiectul a fost finantat de la bugetul de stat si prin credite externe.   

"Aceasta standardizare si centralizare va permite monitorizarea tuturor factorilor care influenteaza mediul, permitand astfel luarea de decizii care sa ajute la conservarea acestuia. Nu in ultimul rand se va permite accesul persoanelor sau institutiilor interesate la informatii privind calitatea mediului", se arata in caietul de sarcini publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro. 

Fostul angajat a lui Sebastian Ghita, Ciprian Ghioc, explica in 2009 pentru Jurnalul National, de ce s-a recurs la procedura de licitatie restransa si ce inseamna aceasta: "Restransa este deoarece poti impune o limita minima pentru numarul de oferte primite, precum si o limita maxima. Asta ca sa nu stai sa evaluezi nenumarate oferte. Termenul de "accelerat" se refera la termenul de solutionare a licitatiei. Astfel, licitatia se va finaliza in maximum 32 de zile, nu in 52. Din comisia de evaluare a documentelor de calificare fac parte trei evaluatori de la ANPM, doi de la ordonatorul principal de credite, respectiv Ministerul Mediului, precum si patru evaluatori cooptati".

CE SPUNE ELENA UDREA

Elena Udrea la RTV
Elena Udrea la RTV
Foto: Captura RomaniaTV
"Nu ministrul mediului se ocupa de organizarea de licitatii la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ci conducerea ANPM. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare, cred ca nici nu aveau nevoie de aprobare de la minister. Cat eu am fost ministrul Mediului, nu m-am ocupat eu sa organizez licitatii pentru cumparare de software, am dat drumul doar la acel program cu parcurile din mediul rural.

Numele domnului Ghioc nu imi spune nimic. Cine era atunci presedintele ANPM? Eu nu-mi mai amintesc. E posibil ca, in perioada interimatului meu de la Ministerul Mediului, nu eu sa fi fost cea care a numit conducerea ANPM, ci aceasta sa fi fost numita de la cancelaria primului ministru. Dar, sincera sa fiu, nu imi mai amintesc. Ministerul Mediului nu era propriu-zis ministerul meu (n.r. - spre deosebire de Ministerul Turismului), astfel incat sa stiu absolut tot ce se petrecea acolo.

Cand a fost atribuit contractul? In 2010? Daca suspectati ceva referitor la acest contract, cred ca ar trebui sa plecati de la momentul atribuirii lui. Nu vreau sa fac speculatii referitoare la aceasta licitatie, dar daca ar fi fost ceva incorect in legatura cu ea, cei care au finalizat-o sunt raspunzatori. Acum, eu va spun ceva din culisele administratiei: daca se schimba o echipa de conducere a unei institutii si o licitatie deja pornita nu se indreapta unde vor acestia, fie o reiau, fie gasesc ei tot felul de motive sa nu se mai tina.

Cand l-am cunoscut pe Sebastian Ghita? Demult. Nici nu mai stiu. Cred ca prima oara l-am vazut acum zece-cincispreze ani. Nici nu cred ca era casatorit. L-am cunoscut la organizatia PDL Ploiesti. Era acolo un grup de tineri prieteni care se intelegeau foarte bine intre ei, el, Roberta Anastase, altii... Nici nu inteleg cum de a ajuns el pana la urma la PSD, fiindca se intelegea foarte bine cu cei de la PD
L". 

Mentionam ca Elena Udrea a devenit in ultima perioada o prezenta obisnuita la RTV, post controlat de Sebastian Ghita. Intrebat intr-un interviuHotNews.rocum explica atentia pe care i-o acorda Romania TV Elenei Udrea,Sebastian Ghita a raspuns: "Stiti ca dupa alegeri in prima ora dupa exit-poll-uri doamna Udrea a stat in direct foarte mult? Stiti ce a facut? Audienta. Doamna Udrea. Va place, nu va place este un personaj". 

CE SPUNE LEGEA 

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este ordonator secundar de credit, ordonatorul principal fiind Ministerul Mediului, ne-a explicat un fost oficial guvernamental. Potrivit legii achizitiilor publice, ministrul  in calitate de ordonator principal de credite aproba toate achizitiile publice atat din minister cat si din institutiile subordonate. Daca institutia are si ordonatori secundari si tertiari de credite, distributia banilor pe capitole se aproba de catre ordonatorul principal. 

E adevarat ca studiul de fezabilitate si documentele premergatoare licitatiei au fost intocmite pe vremea lui Nermischi (PSD), dar cea care si-a dat acordul atat pentru oportunitatea proiectului, suma si declansarea procedurilor de licitatie a fost ministrul mediului, adica Elena Udrea, care era interimar, sustin surse apropiate ministerului.  Apoi, numirea lui Constantin Ghioc in functia de vicepresedinte al Agentiei Nationala pentru Protectia Mediului nu se putea face fara implicarea ministrului, adica a Elenei Udrea. 

Potrivit legii 459 din 19.05.2005 referitoare la organizarea si functinarea ANPM, la art 6 aliniatul 2 se arata: "Presedintele si vicepresedintele sunt numiti si revocati din functie prin decizia primului ministru la propunerea ministrului mediului". Prin urmare, cancelaria primului ministru nu-l putea numi legal pe Ghioc in functia de vicepresedinte ANRP daca nu era propus anterior de ministru, adica de Udrea."


Sursa: O investigatie HotNews.ro 
- RISE Project

Niciun comentariu: