miercuri, februarie 05, 2014

S-a întărit statul, domnule Vîntu! Te-ai denunțat în propriul dosar.

"Eu nu sunt un asasin, eu sunt un om de afaceri. Mai precis, un operator pe piața financiară românească". Așa se prezenta poporului român, acum fix 12 ani, la o oră de maximă audiență, în cel mai urmărit talk show din România și în fața a milioane de suflete, Sorin Ovidiu Vîntu. Locația-i era necunoscută, toți se uitau la el, fiecare ziarist din București îl căuta.

Când rostea acele vorbe, avea în palmă șefi ai serviciilor secrete cărora le construia până și case, o halcă bună din clasa politică românească, jurnaliști importanți, oameni de afaceri puternici. Nu-i mișca niciun mușchi pe față. Lăsase pe drumuri sute de mii de români, distrusese destine și niciodată, dar niciodată, nu a arătat că i-a păsat.

"Campanii de presă incredibile m-au transformat într-un fel de monstru. Piaza rea a societății românești, coruptul societății. (...) Domnule, se încearcă construirea unei imagini de mafiot din Sorin Ovidiu Vîntu. Sunt asasin, afemeiat, corup lumea politică. Toate acestea înseamnă afaceri necurate în totalitate, toate acestea înseamnă imaginea unui mafiot.(...) Se tot vehiculează: Vîntu corupe toți oamenii politici, i-a cumpărat pe toți, a cumpărat Poliție, Parchet, mama naibii ce n-am cumpărat eu în România. Câteva mii de oameni pe orizontală și verticală. Tot ce se cheamă personalitate.(...) Am cumpărat ziariști, oameni stau în apartamentele mele".

Cine se putea descrie mai bine decât el însuși? Vehemența și siguranța cu care-și nega propriile gânduri, acțiuni și până la urmă propria-i personalitate arătau, de fapt, incontestabila-i putere. La acea oră, în fața lui chiar nu mișca nimeni. Era însă un mafiot. Un infractor până la moarte. 12 ani a durat ca Justiția și instituțiile statului să dovedească ceea ce, într-adevăr, a făcut acest om. Și încă nu s-a terminat.

A distrus- acesta-i verbul care-l definește, care i se potrivește lui Sorin Ovidiu Vîntu. A nimicit vieți, prăbușind un fond de investiții și lăsând sute de mii de români pe drumuri și fără speranță. "Așa și sunt, părintele FNI. S-o fi furat de la FNI 100, 200, 300 de mii de dolari dar în niciun caz suma de acolo", se fălea el. A adus la disperare minți care ani buni au protestat. Și nu l-au uitat. Opreau din drum coloanele prezidențiale cerând ajutorul. Eram acolo. Oamenii sfârșiți, devastați, zdrobiți, pustiiți m-au făcut să-l cunosc indirect pe acest om, exact așa cum era el cu adevărat.
Printre altele, știe toată lumea: a corupt și clasa politică. Ce politician nu era la mâna lui sau n-avea frică de el?!
A reușit să nimicească și candidați la Președinție. Nu foarte deștepți, e adevărat. Dar cel mai dureros este că a dărâmat principii, simboluri și semnificații. A ticăloșit meserii onorabile inventând, de exemplu, jurnalismul ca armă de șantaj. A ruinat caractere. Pe oamenii slabi, iremediabil i-a cumpărat și stricat.

"M-am gândit să construiesc trusturi de presă". Și de tot ce-a construit Vîntu s-a ales praful. N-a înțeles niciodată ce-i cinstea, onoarea și adevărul. Pentru că el niciodată n-a putut să fie așa. Stătuse-n pușcărie, în Bacău, ani buni pentru delapidare. Înainte de Revoluție. Și mai devenise și al Securității Nuș.

"Nu sunteți liberi, nene! Vă convine, lucrați, nu vă convine, plecați, ce mare căcat! Eu nu manipulez pe nimeni. Oamenii trebuie să creadă ceea ce este: este organizația lui Vîntu și răspunde la comanda lui Vîntu! Îmi construiesc o organizație conform intereselor mele". Eu niciodată n-aș fi acceptat  asta. Pe cei care au înghițit nu i-am înțeles, dar nici nu pot să-i condamn.

Ani buni, în România, s-a făcut așa cum a zis el. Pe orizontală și verticală a viciat tot ce i-a stat în cale, tot ce a prins: oameni, bănci, companii de stat, sistem bancar, piețe, reguli, principii, tot ce înseamnă personalitate, însemnătate și merit. A cerut și s-a văzut și cu fostul secretar general al NATO. De la actori, la sportivi, până la tot ce avea valoare, tot ce era autentic în această țară a mânjit. Vă aduceți aminte că infractorul organiza și gale. Ba chiar îi punea în primul rând în confruntările prezidențiale ca să nimicească un șef de stat din promo-uri și două cadre ale camerelor sale de luat vederi. Pentru Vîntu, cine n-avea un preț?! Banul, puterea și gargara erau scutul, televizorul era arma lui.

"O să vă popească Popa ăsta", i-a spus, la un moment dat, președintele Băsescu lui Geoană acum 5 ani, în confruntarea decisivă la Președinție. Geoană, candidatul tuturor trusturilor media, fusese cu o seară înainte, la relaxare. La Vîntu. La spa. Mai pusese mâna și pe unul dintre potențialii șefi de stat ai țării. Ca și lui Constantinescu, asta lui Geoană i-a fost fatal.

"Niciodată n-am lucrat pe numele meu în nicio operațiune. Dat find că atunci când eu intru într-o operațiune, în momentul acela foarte mulți oameni din piață intră în operațiunile respective și se diminuează șansa de profit. De aceea am lucrat întotdeauna pe alte nume. În cazul FNI, am lucrat pe numele unui prieten, Nicolae Popa, prieten și salariat de-al meu. Nu e fugit din țară, dom'le! Nu este urmărit penal. Nu este cercetat penal. Domnul Nicolae Popa am spus că n-a fugit nicăieri! Domnul Nicolae Popa s-a stabilit în Suedia. A fost o perioadă în Bali, după aia s-a stabilit în Suedia. Suntem buni prieteni și astăzi. Și-a deschis un restaurant care-i merge bine."

Asta zicea acum 12 ani. Nicolae Popa, condamnat la 15 de ani de pușcărie pentru înșelăciune și delapidare în dosarele FNI și FNA, este încă în temniță în România, adus de pe plajele din Indonezia și arestat acum 5 ani, în timpul prezidențialelor. 
Sorin Ovidiu Vîntu i s-a alăturat și el în penitenciar pentru favorizarea infractorului. Infractorul, prietenul său. 2 ani a luat. La câte trusturi media a construit, după un deceniu de bătaie de joc, în Ianuarie 2014, Vîntu niciun măcar de-un amărât de breaking news n-a mai făcut.

Mai știți ce spunea acum 12 ani infractorul recidivist care a avut România la picioare? "Ne judecați după norme comuniste, după legi staliniste. Se încearcă să fiu transformat într-un simbol al corupției românești. Clasa politică are altă treabă, nu să se ocupe de Sorin Ovidiu Vîntu. În 11 ani nu am încălcat nicio lege, decât cea de circulație". Discursul aceasta îl auziți și astăzi, la toți infractorii. Nu trebuie decât să dați drumul la televizor. Mogulii, oligarhii, l-au copiat fidel. Ba chiar l-au întrecut. Penalii, în ADN-ul lor, toți gândesc la fel.

"Avem un stat slab și niște moguli puternici", i-a spus acum 5 ani lui Vîntu un ziarist respectat. "Păi, întăriți-vă statul, domnilor!", i-a zis pușcăriașul. "Asta și încercăm", i-a răspuns jurnalistul.

Ieri a fost reținut de DNA personajul numit Rudel Obreja. Urma să primească 1 milion de euro ca să-l scape pe Vîntu de pușcărie. Ținta era un complet care trebuia corupt de la Curtea Supremă de Justiție. Niște procurori și instituții vigilente au intrat însă pe fir. 
Așa, după 12 ani, Vîntu a realizat că s-a întărit statul. S-a autodenunțat, a mai fost și oprit să iasă din țară și apoi s-a dat bătut: s-a dus să se tundă. Știa că nu mai avea nicio șansă. Intra, din nou, în pușcărie dar, astfel, măcar a mai scăpat de un dosar. A obosit de câte avea.

Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se-ntâmple, spune o învățătură morală populară.
După atâta chin și luptă, chiar s-a întărit statul, domnule Vîntu! Ți s-a împlinit, în sfârșit, visul. Te-ai denunțat în propriul dosar. Asta da performanță și recunoaștere. Foarte probabil acum citești toate acestea din penitenciar. 

5 comentarii:

Sandu spunea...

bravo Sorina!!!

Unknown spunea...

Sunt curios ce va zice acum un ,,deontolog,,jurnalist,Rares Bogdan despre ,,idolul sau care a ,,turnat,,la procurori ? Mai acum câteva zile mai ca plngea cand a auzit ca SOV=creatorul Realitatea TV a fost condamnat si o certa pe ,,specialista anticorupție,,care prezenta stirea la postul TV . Era indignat si de faptul ca un avocat l-a ,,turnat,,pe Gruia Stoica ca a dat 3 mil€ șpagă.

Anonim spunea...

In fond, SOV a facut cam ce a facut si ala cu Caritasul, un sistem piramidal. Imi amintesc ca si Voiculescu a avut asa ceva, Crescent? Ce usor mai uitam.

Anonim spunea...

Anonima venetiana says:
cutremurator articol!
Cuvintele sunt fiinte vii, dvs stiti acest lucru si asa scrieti , cu fiinte vii citite ca si cuvinte.
Sunt alaturi din inima.
Cineva trebuie sa mai fie viu in tara asta plina de mumii maneliste.

Paul spunea...

Din pacate i-a luat locul unul mai tanar. Coincidenta sau nu, tocmai cel tanar l-a bagat in groapa pe al batran.

Lumea asta este condusa de undeva de sus, mult prea sus, nu ca nu ar fi evident. Mogulii/oligarhii sunt doar niste marionete care se uzeaza in timp. Inevitabil vine si vremea cand acestia trebuie sa cada si sa fie inlocuiti cu altii mult mai tineri si mai ambitiosi.

Traim intr-o bucla bine coordonata.