joi, ianuarie 16, 2014

Terorismul mediatic

Robert Turcescu, Mircea Marian, Silviu Sergiu, Ion Cristoiu, Horia Roman Patapievici, Monica Macovei, Iulia Motoc, Lucian Papici, Cristi Danileț, Andreea Pora. Om la om, bucată cu bucată, toți au fost acum două seri disecați public și linșați în fața a milioane de români de către trustul media controlat de Dan Voiculescu. Un trust care aproape direcționează guvernarea în România, preferat și de prim-ministru, dar ale cărui derapaje au ajuns în rapoartele Comisiei Europene. Însă ceea ce s-a prezentat despre Andreea Pora, un jurnalist critic cu guvernarea, a depășit orice imaginație a unui om normal. O scenetă, pură ficțiune, cu accente sexuale și conotații de om violent, dezechilibrat mintal, a însemnat trecerea flagrantă a unei granițe de neacceptat în România. Nimic n-a avut de-a face nici cu lupta politică, nici cu jurnalismul, nici cu opinia, nici cu orice meserie. Și nici cu noi toți, ca ființe umane. A fost pur și simplu execuție publică în direct!

Vorbim despre afectarea gravă a demnității umane, distrugerea imaginii publice, terfelirea reputației profesionale, încălcarea dreptului la apărare și la liberă exprimare. În această țară, deocamdată, orice cetățean are drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale. Ca să vorbești și gândești liber și să te aperi într-o democrație, nu trebuie să te inclini în fața niciunui mogul.

A urmat, evident, linșarea sistemului judiciar. În tot ansamblul său. Aseară, ca și în alte dăți. Procurori, judecători, polițiști, jandarmi, instituții de forță ale statului- DNA, SRI. Au fost prezentate cazuri care n-au nicio legătură cu actualitatea, alăturate de drame sociale, au fost difuzate continuu  așa numitele "erori judiciare", au fost răsturnate realitățile. Iar asta au făcut-o aproape în comun zonele din media controlate de doi oameni care dau semnalul că vor să conducă tot.
Au făcut-o pentru a decredibiliza sistemul de Justiție, prezentat continuu, până la paroxism, fără nicio dovadă, ca fiind unul la picioarele Președintelui României. Și, deocamdată, sistemul nu se lasă impresionat de ei.

Cazul ridicării de către DNA a baronului PSD, Nicușor Constantinescu, este cel mai recent exemplu, dintr-o serie ce pare nesfârșită. Media controlate direct de cei doi adevărați decidenți ai USL- Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță- au transformat în câteva minute un adevărat urmărit penal, ridicat cu mandat de aducere pentru că de trei ori a fugit de procurori, într-o falsă victimă politică. Urmăritul penal, baron vechi și influent al partidului aflat la guvernare, și-a propus, printre altele, să desființeze și principala instituție de luptă anti-corupție din România, ba chiar i-a declarat război în direct. Nimeni din rândul guvernării n-a reacționat la așa ceva.
Ce s-a transmis românilor? "Să vă ferească Dumnezeu să vin eu la putere". Asta urla un alt lider PSD, pe ambele posturi de televiziune ale mogulilor, la adresa procurorilor, serviciilor secrete și președintelui României. Liderul PSD care țipa, tot fruntaș al partidului aflat la guvernare, are și el probleme cu Justiția, fiind trimis în judecată într-un alt dosar. Așa, a părut totul ca un război declarat al infractorilor împotriva statului. Pe nimeni n-a deranjat. Și asta guvernarea și-a asumat.

De ceva vreme, ce vedeți pe unele televizoare și nu numai este rezultatul unei înțelegeri politice încheiată acum mai bine de patru luni. Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță, ambii mai mult oligarhi decât simpli moguli, și-au dat mâna, în ciuda animozităților personale, pentru protejarea mediatică a guvernării și, mai ales, a premierului Victor Ponta. Dar și-au dat-o din motive diferite.

Primul, din disperare: preferă să-l placă pe Victor Ponta decât să stea în pușcărie. Are o condamnare de 5 ani cu executare, în primă instanță și o altă trimitere în judecată pentru complicitate la șantaj.

Al doilea, și el cu un dosar în instanță de 11 ani în care este achitat pe fond, vrea doar să-și protejeze cel mai bun prieten și, în principal, să rămână mufat la resursele financiare ale guvernării de care beneficiază din plin.
Așa, se dobândește adevărata putere. În plus, se cumpără tot ce mișcă în media și nu numai, se creează un adevărat scut de protecție pentru actuala Putere împotriva oricărei erodări, se picură în urechea populației doar mesajele partidului, se ascund desele, gravele greșeli și atacuri la statul de drept, se direcționează politic electoratul pentru atingerea câtorva ținte reale: înrăirea oamenilor împotriva oricăror forme de Justiție, împotriva actualului Președinte căruia oricum i se termină mandatul dar, mai ales, instalarea în fruntea României a alesului pe care și-l doresc ei.

Dacă Dan Voicullescu acționează mai transparent și mai dur, Sebastian Ghiță se mișcă în principal în subteran, mai periculos dar și mai parșiv.

Ce face zona de media controlată de primul? Își ia ținte și le termină. O face zilnic, oră de oră aproape, de 8 ani. Singura obsesie inoculată națiunii este dărâmarea lui Traian Băsescu. Pentru asta a pus umărul serios la două suspendări ale aceluiași Președinte al României, la debarcarea prin manifestații de stradă a unei guvernări erodate, la preluarea en fanfare a puterii de către USL. În mașinăria distrugătoare voiculesciană a intrat aproape toată lumea. Toți cei care nu erau de acord cu el.
Primejdios și toxic pentru țară este altceva. Sentimentul anti-occidental pe care a reușit să-l inoculeze publicului captiv. În toată această luptă vecină cu demența care a pus statul de drept în mare dificultate, zona media controlată de oligarhul Voiculescu a acordat susținere protestelor anti-Chevron în România, cu complicitatea actualilor guvernanți, foști protestatari. Iar acum, de exemplu, Victoria Nuland, emisarul Departamentului de Stat al SUA de care a fugit premierul României, a fost catalogată tot în media partenerului său de guvernare ca fiind demnitarul care"a lucrat pe un trauler de pescuit oceanic sovietic" și având o gândire "pe valuri". "România nu e colonie", "nu trebuie să fim verificați la unghiuțe", spuneau românilor și consilierii primului ministru. Acum un an și jumătate, și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, era prezentat în aceeași zonă din media ca fiind "un tânăr comunist" dintr-un "partid maiost despre care s-a speculat că ar avea legături cu acțiuni teroriste".

Ce face zona din media controlată de celălalt oligarh, prieten al premierului României? În principal, falsifică realități, proiectează o Românie care n-are nicio legătură cu adevărul. Ceea ce e la fel de periculos.
Teme care deseori n-au nicio legătură cu realitatea sau actualitatea se propagă în spațiul public- "ce-ar face Elena Ceaușescu dacă n-ar fi fost împușcată". Și se distribuie în principal și mesajele PSD, ale guvernării, încercând să reducă toată spirala minciunilor pe care, de exemplu, o consolidează primul-ministru. În plus, pe diferite siteuri susținute financiar se generează intoxicări care apoi sunt rostogolite în alte zone din presă, se transformă infractorii în victime, se distorsionează mesajul actului de Justiție, se interzice prezentarea manifestațiilor publice, a vocilor credibile pentru sistemul judiciar, se atacă furibund adversarii.

În tot acest sumbru peisaj, această alianță toxică, ucigătoare pentru democrația din România și pentru progresul unei națiuni, ține publicul captiv și mințile care ar putea gândi ocupate. Instituțiile care sancționează derapajele media sunt deja parazitate politic iar jurnaliștii care nu li se supun și îndrăznesc să gândescă liber sunt transformați în adevărate ținte în mișcare.
Cine nu se încolonează în spatele acestui desant este executat, amenințat, presat, intimidat, înlăturat. Unii jurnaliști nu pot să reacționeze, pe alții nu-i interesează, altora le este pur și simplu teamă, doar câțiva au curaj. Cert este că se acționează la suprafață dar și în subteran prin acțiuni de mulți nebănuite.

O precizare importantă: acțiunile neautorizate de filaj sunt infracțiuni ce țin de siguranța națională a statului. Când țintele sunt jurnaliști critici cu guvernarea, apărători cunoscuți ai statului de drept, cine a comandat așa ceva trebuie să fie extrem de conștient că a trecut peste o graniță care, în orice stat democratic, este de neadmis.

După ce scutul mediatic va funcționa la capacități maxime astfel încât populația care-și ia cea mai mare parte a informațiilor de la televizor să nu poată reacționa pentru că se vor distorsiona realități întregi, vor continua liniștite toate atacurile la fundamentele statului de drept și la instituțiile care le susțin. Cu o presiune fantastică a grupurilor infracționale din partidele aflate la guvernare, vor intra în linia dărâmării Înalta Curte de Casație și Justiție- cele două complete penale, Direcția Națională Anticorupție și serviciile de informații.

"Traiane, te avertizez!(...) E momentul să te oprești din a face rău României (...) Am arătat poporului adevărata față de impostor (...) La finalul mandatului de Președinte și al imunității nemeritate, să-ți judece dosarele penale care te vor prinde din urmă". Această somație, ce sună a amenințare, i-a transmis-o ieri un condamnat la 5 ani de înschisoare cu executare în primă instanță, Președintelui României în funcție.

Sebastian Ghiță n-a ajuns încă la acest stadiu, dar pe calea pe care a luat-o, nici departe nu e. Săptămâna trecută, de exemplu, și-a permis să sune un jurnalist "ca să fie ajutat" cu SUA. Jurnalistul i-a transmis că a luat-o pe un drum greșit.

Terorismul înseamnă totalitatea actelor de violență comise de un grup sau de o organizație ca să provoace teamă generalizată și să fie atinse scopuri politice. Suprapuneți peste acest tablou definitoriu câteva milioane de televizoare în saptele cărora se ascund niște politicieni, borfași și infractori. Iar în față stă poporul prizonier care se duce la vot de cel puțin trei ori anul acesta. Așa s-a născut cocteilul Molotov letal pentru democrația românească: Terorism mediatic, prin metode sovietice.

Când grupuri infracționale de crimă organizată reușesc să pună mâna pe o țară sau pe un șef al statului, s-a terminatDacă se va întâmpla asta, chiar toți vom fi răspunzători.

12 comentarii:

Anonim spunea...

de acord cu tine. cu o singura mentiune: de unde "in fata a milioane de romani"???? chiar crezi ca sunt atat de multi prosti care se uita la antena 3? eu de exemplu, nu ma uit niciodata. aflu despre mizeriile de acolo de pe reporter virtual sau de pe pagina de media sau de pe hotnews. si cred ca sunt multi oameni ca mine care au scos din meniul televizorului anumite posturi, gen antena 3 sau manele teve sau alte mizerii similare.

Mihaela Muresan spunea...

Stimate domn Anonim: ai fi uimit cat de multi prosti sunt in Romania.... eu sunt din ce ince mai dezgustata de poporul din care fac parte....
Da are dreptate... milioane de romanii.... daca nu existau toti acesti milioane de prosti, Ponta si ai lui nu conduceau tara aia.

enigma spunea...

O, dar in momentul de fata nu mai putem vorbi doar de un "firing squad" asupra justitiei si libertatii presei, ci de avanpremiera unui nou Blitzkrieg de sorginte nazista asupra arhitecturii democratiei oricarui stat civilizat. Gloata needucata si spalata sistematic pe creier savureaza fara doar si poate un asemenea balci al desertaciunilor.
Am revazut recent documentarul "Murdoch's scandal" si am ajuns la concluzia ca politicienii pot fi cumparati, mass-media poate fi cumparata, institutii ale statului pot fi mituite pentru a servi intereselor unui mogul ca Murdoch, insa Justitia nu poate fi atinsa. Este impresionant cum o mana de oameni (2 parlamentari, 1 avocat de provincie, 2 editori The Guardian si cazul adolescentei Milly Dowler, rapita si ucisa) au contribuit la decesul tabloidului NOTW si punerea sub acuzare a unor persoane apropiate de Rupert Murdoch si David Cameron. Rebekah Brooks s-a plans de linsaj mediatic invocand in acelasi timp o vanatoare de vrajitoare in timp ce ai nostri empatizeaza cu borfasi care vandalizeaza banul public si ii pun la zid cei care contribuie la infaptuirea actului de justitie. Oamenii nu realizeaza ca astfel sunt ei insisi condamnati la saracie beneficiind de servicii de proasta calitate cu taxe pe masura si o guvernare mincinoasa.

iulian spunea...

Respect pentru ceea ce faceti.Ma bucur ca mai exista si oameni adevarati in tara asta.

nimrod spunea...


M-am uitat şi eu "peste" sceneta în discuţie, pe Youtube. Nici n-am râs da' nici nu m-a cuprins revolta... E doar o încăierare între scutieri, ca la orice turnir care se respectă. În rest, imaginea noastră e cum ne-o facem noi înşine şi cum nimeni nu e perfect, consecinţele sunt previzibile, mai ales în situaţii de criză. Cui nu-i convine, sau nu rezistă, să nu mai iasă în public.
Altfel, consider şi eu că "milioane de români" e cam mult...

Anonim spunea...

@nimrod
"Cui nu-i convine, sau nu rezistă, să nu mai iasă în public."

Prin gura dumneavoastra graieste insusi Voiculescu.

Trist e doar ca totul vi se pare normal.

nimrod spunea...

@Anonim

:) Fiindcă nu văd lumea doar în alb şi negru sigur, mie totul mi se pare normal.
Trist e că altora nu... Da' cum spuneam, treaba lor.
:)

Ion spunea...

Zsolt.De acord cu fiecare rand mai putin cu unul pe care la-si
completa asa :"a însemnat trecerea flagrantă a unei granițe de neacceptat... nici macar ... în România." :)

claus web spunea...

Nu spun ca nu ar fi asa, e agresiva campania aceasata, ati descris-o foarte bine, insa nu puteti spune ca presedintele a stat cu mainile in san anii trecuti, ca nu a furat tara impreuna cu banditii din partidul sau, sau ca nu acorupt intregi sisteme de stat. Din articol reiese clar ca bietii "condamnati" sunt nevinovati si ca sunt batjocoriti pe nedrept, bietii. Si nu este asa!

Anonim spunea...

Pe mine nu ma intristeaza ca babele si mosii fara carte si educatie pun botul la minciuni , au trait in propria minciuna si furt zeci de ani , si nu comunismul i-a mintit, ci ei minteau si furau in anii aia, de la pixuri si rigle de la birou la orice.Era cineva sa nu fure porumb de fiert in drum spre mare?Sau seminte de floarea soarelui?Sau materiale pe santier?Aceasti oameni sunt insasi minciuna ca si antenele.
Trist e ca tinerii se uita la antene si cred.Si rad cand e de plans. Asta e trist.Lipsa simtului interior al diferentei dintre adevar si minciuna.E simplu
si se vede cu ochiul liber ca voiculescu e papusarul in romania.
Mihaela Muresan, ai dreptate, si mie mi-e scarba de poporul asta, o gloata proasta de hoti si cretini care au nascut si savureaza vomitatul lui voiculescu.

Anonim spunea...

@nimrod

Sunt eu, acelasi anonym.

"Fiindcă nu văd lumea doar în alb şi negru sigur, mie totul mi se pare normal."

Mie nu mi se pare normal ca sa vad dosul gol al unui om politic la TV si sa comentez pe ea ore in sir (poza obtinuta evident fara acordul posesorului de fund)

Si asta e doar una dintre chestii, nu are rost sa le insir pe toate. Caci toate vi se par normale.

Nu vedeti lumea doar in alb si negru. Toata e maronie, in opinia dumneavoastra. Enjoy!

Dan spunea...

@anonim sau anonym : Aveti dreptate in ceea ce spuneti. Cumplit de amara dreptate.