joi, august 09, 2012

Deschis, în apărarea lui Ucu Rus

Când, în România, creierele iau foc și nu mai raționează, eu întotdeauna voi scrie ce cred și știu că este adevărat. Nu pun oameni politici pe piedestal, nu mă închin la ei, nu am afaceri, nu mi-am ridicat case, nu gândesc organic sau în funcție de interese, însă m-am intersectat, numai prin natura meseriei, cu mulți politicieni și foarte puțini bărbați politici. Iar Ioan Rus, fie că are curajul cineva s-o recunoască public, fie că nu, este și va rămâne întotdeauna un bărbat politic social-democrat ardelean. Ăsta este el, ăsta este crezul lui.

Îl cunosc de mulți ani, l-am văzut în multe situații. Unele extreme, altele foarte importante politic. Și sunt certitudini. Ioan Rus poate pune președinți în PSD, poate fi omul de bază și de probitate al lui Adrian Năstase, poate debarca un cuplu - acum 7 ani de neînvins- Ion Iliescu- Adrian Năstase, poate conduce fără reproș cel mai greu minister al țării- Internele, se poate lupta și pentru scoaterea vizelor pentru români, dar niciodată nu va da mâna cu pușcăriabilii și iresponsabilii. Niciodată nu va face mizerii. Nu, pentru că pur și simplu nu este în firea acestui om.

Prea mulți dintre cei care îl cunosc și ei pe Ioan Rus, știu că nu mă vor putea niciodată contrazice, oricât de înflăcărată le-ar fi acum mintea. Am scris-o și am spus-o de la bun început- Ioan Rus la Interne a fost cea mai bună alegere a premierului Ponta, a fost garanția oficială a legalității, a corectitudinii și seriozității. Plecarea lui, acum, este cea mai mare pierdere. Nu știu dacă conștientizează asta cineva. Dar între alb și negru, între un om care gândește și un om care e irațional, între lege și cătușe, între Ioan Rus și Liviu Dragnea sau Cătălin Voicu- eu întotdeauna voi alege albul. Adică pe Ucu Rus.

Ca orice bărbat politic are și el micile lui defecte. Pentru că este un om care crede, uneori, este naiv. În plus, abandonează. Și asta tot pentru că el chiar crede. Când n-o mai face, s-a terminat. Când n-a mai crezut în Năstase, a făcut-o imediat, când n-a mai crezut deloc în Geoană, a făcut-o în secunda doi. Acum, a făcut-o a treia oară. Foarte probabil, la momentul potrivit.

Poate o să vă întrebați - așa, și dacă a plecat Rus- ce mare nenorocire? Fără niciun patetism, eu vă spun că este. Când pleacă Rus, lucrurile se schimbă- mai devreme sau mai târziu. Ce a pierdut PSD? Pur și simplu, cea mai mare garanție a corectiudinii și încrederii într-un partid profund nereformat. A pierdut, din nou, legătura cu Transilvania pe care nu reușește să și-o restabilească de vreo 10 ani. Acum, Banatul, Transilvania n-au ieșit la vot. Dar Banatul și Transilvania au lăsat din brațe și PDL la locale. În Banat și Transilvania creierele nu sunt încinse, oamenii ăia cred în politicieni care mișcă lucruri, vor autostrăzi, planuri regionale. Rus a adus acolo Mercedes. Nu trebuie pus la zid pentru asta. Mulți, s-o recunoaștem deschis: n-au făcut nimic.

E departe de mine gândul de a-l condamna pe Ioan Rus că a demisionat. Poate că a fost decizia cea mai bună, numai și numai el știe. Sunt însă total de acord cu el: "În politică, bărbații au calea lor". În asemenea momente, fetele chiar trebuie să stea acasă pentru că se vede de la o poștă că nu fac față...deloc.

Și mai cred ceva.
Poate că timpul îmi va da dreptate, poate că nu, dar povestea lui Ioan Rus nu cred că se va sfârși acum. E o vorbă - orice șut în fund e un pas înainte sau, mă rog, orice sfârșit e un nou început. La fel și cu Ucu Rus- bărbatul politic social- democrat despre care nimeni nu poate spune că nu are crezuri, că e murdar sau că este compromis.

P.S. Pentru că sunt mulți oameni care vorbesc despre cazul Năstase, eu vă spun doar atât: a salva viața unui om fără a încălca nicio lege, cred că este lăudabil. Ați face-o și voi. Ce s-a întâmplat după aceea în cazul Năstase, e altă poveste.

12 comentarii:

Alexandru Mitache spunea...

Am citit articolul. Lăudabil.
Rus este o figură „spălată” sau doar de ardelean printre Mazări, Dragni, Hrebi, Oprișani, Negoiți sau Vabgheli.
Totuși, lipsa unei reacții IMEDIATE, ASTĂ SEARĂ, la porcăria lui Căcărău este cel puțin inexplicabilă, dacă nu inadmisibilă.

Să fii ditamai Ioan Rus (cel descris de dv.) și să te lași porcăit de-o nulitate chiulangie și repetentă e peste poate.

Să amintim:

„Am terminat cu domnul Rus. Înţeleg că se mai poate discuta despre domnul Rus la garaj, cu mine nu.”

și

„Fostul ministru de Interne a minţit. Deci în momentul în care a ieşit şi şi-a dat demisia ieri, şi-a dat demisia pentru că nu a fost demis, dar nu e treaba mea. În momentul în care a vorbit în public despre presiuni pe care le-aş fi făcut eu asupra domniei sale sau asupra MAI sau asupra oricui altcuiva, punându-mă pe acelaşi nivel cu Traian Băsescu, care îl ameninţase cu puşcăria, precizându-i şi durata în public, eu ştiu că în acel moment ministrul de Interne minte, că ministrul de Interne are de ascuns ceva, şi e foarte bine că ministrul de Interne a plecat.”

Andrei spunea...

Nu tocmai ireprosabil... faza cu "nea vasile" si organizarea recensamnatului ramane antologica. Daca nu e rea vointa, atunci e prostie.

gabriel spunea...

Este probabil unul dintre cei care pot fi considerati "raul mai mic", pentru ca pe langa meritele sale, are fapte si declaratii care ii atarna din pacate. Nu-l inteleg nici pe dansul, asa cum nu-i inteleg pe multi altii cum ajung sa declare si sa actioneze in situatii in care macar se pot abtine.
Ar fi totusi un presedinte PSD mult mai bun decat toti, dar cel mai probabil va ramane tot unde e, la a schimba si controla presedinti manipulabili ca dl Geoana, dl Ponta...
Gabriel

gabriel spunea...

Am o nelamurire: fie netul de aici (Grecia) imi da mesaje eronate, fie unele comentarii(2) nu sunt aprobate...
Gabriel

zulu spunea...

D-na Matei, fiind mult mai bine informata si cu o "baza de date" la zi, ati putea, va rog, sa ne prezentati o lista "plus-minus" ale atitudinilor/faptelor/deciziilor omului politic/ministrului Ioan Rus(cu dovezi, asa cum bine ne-ati obisnuit)? Poate asa reusim sa intelegem mai bine personajul.

dinudanioan spunea...

Buna seara,
comentariul meu nu este la "subiect". Scuze.
Am o mare rugaminte.
Astept un articol pe blogul tau in care sa ne explici ce se intimpla in clipa de fata la CCR.
Din pacate la CCR nu sunt judecatorii CCR ci judecatorii "lor" si judecatorii "nostri".
Cine se lupta cu cine, ce poate sa insemne acel denunt pe "persoana fizica" facut la Parchet, samd.
Multumesc.
PS Te rog acest lucru pentru ca dupa acest elogiu adus lui Ioan Rus esti una dintre putinele "voci" pe care le mai consider corecte si cinstite (chiar daca partizane).

Anon spunea...

Sorina, te citesc de multa vreme si te dau ca exemplu de om care intelege sa-si faca munca cu demnitate si integritate. Nu m-am indoit niciodata de onestitatea ta, contextul despartirii tale de acel post tv e suficient pentru a convinge pe oricine judeca cu buna credinta ce fel de om esti si in ce crezi.
Nu am comentat pana acum niciodata pe blogul tau si o fac acum cu tristete. Citesc acest articol si nu imi vine sa cred ca e scris de tine. Eu nu il cunosc pe dl. Rus atat de bine cat il cunosti tu. De fapt, personal nu il cunosc deloc si, deduc citind articolul pe care l-ai scris, ca poate il pot privi cu mai multa obiectivitate.
Cred ca nici nu era nevoie de cunoasterea evenimentelor petrecute in ultimele saptamani pentru ca cineva sa isi poata face o imagine de ansamblu asupra valorilor in care crede dl. Rus. Hai sa fim seriosi, Sorina: nimeni nu intra in PSD de dragul social-democratiei. Un om care crede sincer in valorile social-democratiei (nu le impartasesc, ca sa fie clar) si care a trait in Romania in ultimii 20 de ani nu poate spera sa gaseasca in PSD locul in care sa le puna in practica. Singura legatura a PSD-ului cu social-democratia este ca aceasta doctrina este geografic mai apropiata de etosul fostilor nomenclaturisti care au format si conduc acest partid decat oricare din celelalte doctrine politice frecventabile. PSD nu este decat tehnic un partid. Nu voi mentiona mai mult pentru ca nu iti pot spune lucruri pe care nu le stii. Catalin Voicu a primit adapost si s-a putut desfasura in acest partid. Alaturi de el sunt beneficiarii lui si multi altii, poate cea mai vasta colectie de personaje dubioase unite intr-un grup de interese comune.

Oare dl. Rus, ardelean si barbat politic, nu stie in ce partid a intrat? Oare sa nu stie ce forma imbraca social-democratia in acest grup in care toate eforturile politice au ca scop exclusiv interesul minoritatii care a confiscat Romania de dupa revolutie?
Acest om "nu va face mizerii"? Nu este "in firea" lui? Citesc cu amaraciune aceste randuri pe care le scrii. Sorina, as fi putut jura ca ai in minte un laser care separa albul de negru si adevarul de minciuna. Ma simt tradat in aceasta convingere. Acest "barbat politic" nu mai trebuie sa ne convinga de factura lui morala, a facut-o cu varf si indesat in ultimele saptamani. Ma mira siguranta cu care afirmi ca nimeni nu poate spune ca Ioan Rus e compromis. Poate nimeni din PSD, Sorina. Pentru standardele acestui partid poate ca dl. Rus este "mama" cinstei si curateniei. Dar, pentru oameni cu alte standarde de integritate decat cele din PSD, sunt multe moduri in care cineva se poate compromite. Acest om a acceptat sa fie partas la ceea ce era evident ca USL va dori sa faca cu acest referendum. Acum Rus este un om cinsit ca a inchis ochii la ceea ce a vazut ca se pregateste si ca a plecat in vacanta? Are demnitate ca ne-a prostit in fata vorbind de "mini-recensaman" dar nu l-a facut? E barbat politic ca si-a dat demisia cand era deja prea tarziu si cand oricum stia ca va fi demis? Unde se termina cinstea si unde incepe necinstea, Sorina? Cat de mult trebuie sa iti inmoi degetele in apa ca sa consideri ca te-ai udat? Ceea ce s-a intamplat cu acest referendum este scandalos dupa toate standardele vietii politice civilizate. Aceste evenimente nu arata doar niste disfunctionalitati institutionale, ele dezvaluie caractere. Aprecierile lui Rus la propria barbatie si demnitate sunt penibile in acest context. Bine ca le-a mentionat el, daca isi mai face iluzii impotriva propriei persoane, ca ele nu apar nicaieri din comportamentul sau politic.

Anon spunea...

Te iluzionezi ca Ioan Rus a facut aceste lucruri fara tragere de inima, fara sa le aprobe cu totul? Nu ca l-ar disculpa, dar nici macar asta nu cred ca e adevarat. Oare unui om cinstit ca domnul Rus nu i se va fi parut ciudat sa apara public, neobligat de nimeni, sa incerce sa justifice un plagiat josnic? Pentru un om cinstit nu e nici un argument cu care sa justifici asa ceva. Dar domnul Rus a gasit. Daca nu l-a putut albi pe seful sau politic, macar sa arunce cu noroi in toti ceilalti. Probabil ca in politica barbatii au calea lor. Nu am nici o indoiala ca Ioan Rus nu are nici o treaba cu acea cale.

ziarist spunea...

@ anon. scuza-ma, dar efectiv habar n-ai despre ce vorbesti.

Anon spunea...

Multumesc pentru aprecieri, Sorina. Din pacate raspunsul tau nu contine nici un contra-argument la cele mentionate de mine. Dar e bun si el intr-un fel...

ziarist spunea...

@ anon. nu poti sa asterni un eseu cu argumente false despre un om pe care nu-l cunosti. e pierdere de timp, parerea mea.

Anonim spunea...

Legea nr. 370/2004 (Republicata 2011) pentru alegerea Presedintelui Romaniei


Art.7
(1) Listele electorale permanente se intocmesc pe comune, orase si municipii, dupa caz, si cuprind toti alegatorii care domiciliaza in comuna, orasul sau municipiul pentru care ele au fost intocmite.