miercuri, iunie 16, 2010

"Around the President"

Scriam acum ceva timp despre Cristian Movilă, fotoreporter român. Lângă el puneam o sintagmă ce nu-mi aparţinea mie, ci lui George Vintilă. Şi era corectă. Omul e...„mind blowing”. A arătat ce poate face în paginile New York Times, Time, Paris Match, Newsweek, National Geographic şi în alte publicaţii prestigioase ale lumii, pe care poate nici nu mai are sens să le enumăr. Şi asta pentru că fotografiile de pe siteul lui spun totul.

Acum începe însă povestea. L-am văzut pentru prima oară pe Cristian, pe teren, în acţiune, în timpul unei vizite făcută de preşedintele Traian Băsescu. Apoi l-am mai întâlnit. Din când în când. În campanie. Tot pe teren. Şi, normal, m-am întrebat ce caută, ce face... Şi aşa am aflat că omul, încă din octombrie 2009, în colaborare cu Palatul Cotroceni, lucrează la un proiect. Inedit aş spune. „ Around the President” - e laitmotivul. Şi cuprinde o serie de fotoreportaje din campanie, momentele de după şi instantanee din vizitele externe. Toate având acelaşi personaj central: omul Traian Băsescu. „Him, as a human being”, cum ar spune Cristian Movilă.
La un moment dat, va fi şi o lansare publică a acestui proiect, el fiind amânat până acum din diferite motive.

Şi acum finalul. Care cred că va lămuri şi mai mult această postare. Azi, deschid blogul lui Cristi Şuţu şi citesc asta. Şi am tras următoarea concluzie. Cristi Şuţu, ca de alfel şi Cristi Oprea, preferă să ducă în continuare un război personal cu Valeriu Turcan, ( după ce au dat nişte informaţii care s-au dovedit a fi false) în loc să dea un telefon, în loc să se informeze, în loc să-şi găsească surse de încredere şi să prezinte adevărul.
Pentru că adevărul şi informaţiile de primă mână, şi nu invenţiile, sunt cele mai importante în meseria asta. Ele îi dau unui adevărat jurnalist greutatea.

Mai jos, câteva instantanee din proiectul „around the President” al lui Cristian Movilă. Şi ca să nu existe interpretări eronate, menţionez de la bun început că în prima fotografie e preşedintele alături de fiica sa cea mare, Ioana, într-un moment din timpul campaniei prezidenţiale din 2009.

copyright @ www.cristianmovila.com

Niciun comentariu: