joi, octombrie 24, 2013

Joe Biden, Vicepreședintele SUA l-a sunat pe Președintele Traian Băsescu

"Președintele României, domnul Traian Băsescu, şi vicepreședintele Statelor Unite ale Americii (SUA), domnul Joseph Biden, au avut în cursul serii de joi, 24 octombrie a.c., o convorbire telefonică. Aceasta s-a desfăşurat la cererea vicepreședintelui SUA, domnul Joseph Biden.

Domnul vicepreşedinte Joseph Biden și-a exprimat recunoștința față de președintele României, domnul Traian Băsescu, pentru modul în care țara noastră se implică în proiectele politice și militare care privesc securitatea internațională, precum și pentru participarea trupelor românești în misiunile militare din Afganistan. Totodată, domnia sa a salutat, de asemenea, în numele Statelor Unite ale Americii, începerea lucrărilor la situl pentru amplasarea sistemului antirachetă de la Baza din Deveselu, o componentă a securității și a structurii de apărare a NATO.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a reiterat interesul deosebit pentru Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, subliniind că relațiile bilaterale dintre țările noastre reprezintă, în acest moment, una dintre cele mai puternice garanții pentru securitatea României, precum și pentru stabilitatea regională în Europa de Sud-Est.

Domnul președinte Traian Băsescu și domnul vicepreședinte Joseph Biden au făcut o evaluare a crizei din Siria și au analizat capabilitățile disponibile vizând implementarea cât mai rapidă a deciziilor politice privind eliminarea arsenalului chimic sirian. 

Domnul președinte Traian Băsescu și domnul vicepreședinte Jopseph Biden au făcut o analiză a șanselor de succes în procesul de apropriere de Uniunea Europeană (UE) ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (Republica Lituania) din perioada 28 - 29 noiembrie a.c., domnul președinte Traian Băsescu considerând că cele trei state au șanse reale în procesul de asociere la UE şi că România le va susține fără rezerve.

Domnul preşedinte Traian Băsescu a vorbit şi despre importanța deosebită a investițiilor americane în țara noastră, cu un accent special pe domeniile care ar genera dezvoltarea economică, aşa cum sunt cercetarea în domeniul tehnologiilor de vârf, industria IT, industria auto, agricultura, industria alimentară și industria echipamentelor petroliere.

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden, a subliniat potențialul mare de creștere economică al României în următorii ani dacă aceasta va continua să dezvolte un mediu de afaceri predictibil și transparent."


Așadar, parteneriatul strategic este important. 

Duane Butcher, însărcinat cu afaceri ambasada SUA la București:

"Reforma și întărirea instituțiilor independente și puternice în România sunt parte din Parteneriatul Strategic dintre noi. Și este ceva ce continuăm să discutăm cu partenerii români și vrem ca eforturile să fie continuate în acest domeniu. Este importantPentru ca Parteneriatul Strategic să funcționeze avem nevoie ca România să fie o țară puternică, adică să aibă instituții puternice și independente șide aceea suntem atât de interesați să vedem sistemul judiciar și procurorii și toți ceilalți să fie independenți și puternici.", Washington DC, 21 Octombrie 2013, înaintea întâlnirii între vicepreședintele SUA. Joe Biden și premierul Victor Ponta, întâlnire la care Duane Butcher a participat.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Aceasta convorbire vine la doar cateva zile sau ore dupa ce marele mic Titulescu spunea ca el este (numero uno) in politica externa acum. Dupa convorbirea asta Biden si Basescu s-au sters picioarele pe presul numit Ponta. Cred ca acum a invatat cine este jupanul pe extern.