duminică, noiembrie 18, 2012

Dacă nu mințea, premier rămânea

15 Noiembrie 2012. Joi. Premierul Ponta anunță, de bună voie și nesilit de nimeni, de la tribuna Executivului, după întâlnirea cu președintele Băsescu, că România și-ar putea folosi dreptul de veto la adoptarea bugetului UE, dacă se menține prevederea de reducere a alocărilor pentru politica agricolă comună și pentru fondurile de coeziune.

16 Noiembrie 2012. Vineri. Președintele Traian Băsescu, de la tribuna Palatului Cotroceni, spune asta: "Cine, purtătorul de cuvânt sau cine a făcut anunțul cu veto-ul? Deci de la anunțul de ieri...toate statele contributoare, șefii lor de stat s-au băgat sub birouri. Sunt în alertă că România pune veto.(...) Nu poți să mergi în halul acesta la Bruxelles. (...) Deci nu te poți duce la donatori și să spui: "Doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îți trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin!" E ridicol! (...) Nimeni nu țipă, nimeni nu dă cu pumnii în masă și nimeni nu țipă "noi punem veto" de la intrarea pe ușă. Deci este exclus (...) Nimeni nu țipă cu anticipație, e nepoliticos (...) Dar a te duce în pielea goală e o naivitate. Probabil mergea în CAER, dar nu în Uniunea Europeană"

17 Noiembrie 2012. Sâmbătă. Premierul Ponta, de la tribuna electorală din Bistrița, răspunde: "Președintele are o memorie extrem de scurtă.(....) Înainte de Consiliul European din primăvară, România a invocat dreptul de veto când a fost vorba de începerea negocierilor cu Serbia. Atunci din cele 27 de țări s-a opus doar România. S-a întâmplat în primăvară, de aceea spun că are memoria scurtă și fluctuabilă. Președintele se bazează pe ignoranța jurnaliștilor, românilor, lucru care nu îi face mare cinste".

Pentru că jurnaliștii, ca și românii, sunt niște ignoranți, imbecili- cum ar spune domnul Antonescu Delirium Tremens, dar care, spre deosebire de cei doi, suntem familiarizați cu tactica de negociere și temele Consiliului European, readuc în atenție, pentru memoriile scurte și profund ignorante, chestiunea sârbă, exact așa cum ea s-a petrecut.

24 Februarie 2012. Belgrad. Postul sârb de radio, B92, anunță ca statutul Serbiei de candidat la UE ar putea fi blocat de România, nemulțumită din cauza problemei etnicilor vlahi. Ministrul român de externe, pe atunci, Cristian Diaconescu spune că România susține candidatura Serbiei.

28 Februarie 2012. Bruxelles. În reuniunea ministrilor de externe, delegația României, condusă de Cristian Diaconescu refuză, prin folosirea veto-ului, să semneze acordul de aderare a Serbiei la UE, cerând garanții ca etnicii români din Serbia să fie mai bine protejați. Ba, mai mult, delegația României declară că vrea să organizeze o dezbatere pe acestă chestiune la următorul summit al UE (1-2 martie) unde inițial se aștepta doar aprobarea formală a aderării Serbiei la UE. În același timp, România dorea să obțină un termen clar pentru aderarea la spațiul Schegen, chestiune care se bloca de poziția vehementă a Olandei.
În reuniunea miniștrilor de externe, discuțiile se opresc în mijlocul zilei. Au loc negocieri bilaterale Serbia- România. România obține un raport separat privind monitorizarea progreselor Serbiei în domeniul minorităților naționale, obține semnarea unui protocol separat bilateral privind minoritățile, obține în concluziile Consiliului de Afaceri Generale anexată o declarație a Executivului UE prin care insistă asupra problemei protecției minorităților "ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE". Și obține și asigurări ca termenul pentru aderarea la Schengen va fi discutat "la cel mai înalt nivel" în Consiliul ce urma.

1 Martie.Bruxelles. În prima zi a Consiliului, România semnează protocolul cu Serbia privind minoritățile iar președintele Traian Băsescu anunță că "problema cu minoritățile" s-a rezolvat deja, România nu se mai opune acordării statutului de țară candidată Serbiei. "Serbia a trecut deja" în Consiliu. Iar în același Consiliu se obține de către România un termen final pentru aderarea la Schengen.

2 Martie. Bruxelles. Președintele Traian Băsescu, la finalul lucrărilor Consiliului European: "Un alt subiect discutat a fost legat de accesul Serbiei, de dobândirea calității de stat candidat, al Serbiei. Ca urmare a faptului că ieri s-a semnat protocolul între România și Serbia, nu a mai existat nicio opoziție la acordarea acestui statut pentru Serbia. A mai fost discutat și problema Schengen și ESTE PENTRU PRIMA DATĂ când se stabilește un termen la care trebuie luată decizia. Opoziția a fost din partea Olandei, care așteaptă raportul din vară și, în schimb, PENTRU PRIMA DATĂ, avem un TERMEN LIMITĂ STABILIT pentru LUAREA DECIZIEI CU PRIVIRE LA INTRAREA ROMÂNIEI ȘI BULGARIEI. S-A STABILIT JAI-ul DIN LUNA SEPTEMBRIE"
Așadar, după cum vedeți, spre ignoranța totală a jurnaliștilor și românilor, în chestiunea Serbia cu bătaie spre Schengen, pot fi spuse cu certitudine următoarele:

1. NU A EXISTAT NICIO DECLARAȚIE A VREUNUI OFICIAL ROMÂN, cu săptămâni înainte, că România își va utiliza veto în Consiliul pentru AFACERI GENERALE și Consiliul AFACERI EXTERNE. Ba, mai mult, diplomația română a negat inițiativa folosind-o doar ca o tehnică de negociere. Pentru ignoranți, subliniez că așa se face.

2. Prin această tactică de negociere, România a reușit să obțină și rezolvarea litigiului cu Serbia și, mult mai important, un termen final pentru luarea deciziei în privința Schengen.

3. Veto-ul nu a fost folosit în Consiliul European, ci în reuniunile pregătitoare ale Consiliului- ceea ce este CU TOTUL ALTCEVA.

4. Grație Guvernului condus de Victor Ponta și declanșării procedurii de suspendare a președintelui prin încălcarea statului de drept, a valorilor, regulilor și instituțiilor democratice și europene, Consiliul JAI din luna septembrie A FOST ANULAT. Olandei i s-au alăturat Germania și Belgia- țări care s-au opus luării unei decizii din cauza evenimentelor politice de la București, chiar în condițiile în care drumul aderării fusese netezit din martie. Mai mult, oficiali ca Jose Manuel Barroso și Viviane Reding au sugerat decuplarea Bulgariei de România în privința aderării, cei doi spunând că doar Bulgaria este pregătită pentru Schengen. 

Ca atare, nu pot decât să remarc, încă o dată, că la capitolul politică externă întreg Guvernul României este, fără speranță, paralel cu realitatea. Ba, mai mult, folosește încă o dată minciuna și dezinformarea ca mijloace de atac. 
Perfect adevărat: în halul ăsta NU POȚI SĂ MERGI LA BRUXELLES!
Și încă ceva: ignoranți, imbecili, idioți, tâmpiți- nu suntem chiar toți, Slavă Domnului. Suntem cu toții diferiți. Unii...chiar cinstiți și inteligenți. Din fericire!

8 comentarii:

Marian spunea...

uper articol! Bine articulat si plin de invataminte si palme peste cap pentru fraieri!
Felicitari Sorina, la mai mare!!!

Mihaela Luca spunea...

Mi-a placut articolul, imi place cum scrii, imi plac emisiunile tale, esti printre putinii ziaristi corecti, spune lucrurile asa cum sunt. Chiar daca toti trebuie sa traim si avem nevoie de bani mai trebuie sa avem si ceva onoare,te numeri printre ei!

Anonim spunea...

...perfect adevarat...multumesc pt onestitate...

anca spunea...

Felicitari!

Anonim spunea...

Felicitari Sorina, pacat ca o majoritate obtuza il sustine, fara macar a avea rezerve date de bunul simt, pe un hot (plagiator).

Heda spunea...

Sorina, felicitari ca ai ramas jurnalista cu coloana vertebrala intacta, creierul nebruiat si bunul-simt "high class".
Cred ca noi cei inteligenti si cinstiti ii dovedim pana la urma pe imbecilii ignoranti care casca gura la idioti, nebuni si jefuitori.

Morris spunea...

@ all: din pacate "fraieri" nu citesc astfel de articole care sa le deschida mintea, romanul cum prinde un PC stie doar mess, facebook ... eventual filme. In ceea ce priveste viitorul tarii sint foarte pesimist, "vocile" ca a Sorinei nu se mai pot face auzite, nu mai putem scapa de propaganda de tip "Antena 3" . . . Basescu (cu toate greselile lui) este ultimul bastion . . . cred ca vom intra intr-o era socialista.

tiberiu2009 spunea...

Pamflet? Nu cred.

Parlamentul a adoptat azi o rezolutie.Constitutia Romania spune clar:
""ARTICOLUL 67
Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor.""

Eu cred ca Parlamentul a adoptat azi o cacarauiala.
Maine Parlamentul va vota alte cacarauieli (pe care le va numi antonescieli) si tontaneli (pe care le va numi victorpontaneli).
Adica USL insista sa incalce statul de drept.In statul de drept Parlamentul respecta Constitutia si nu o ridiculizeaza.

Eu demult am inteles ca Ponta si Antonescu sunt doi golani a caror nesimtire este intrecuta doar de prostia lor.
Ceea ce nu inteleg este cum de cei cativa (foarte putini) lideri din USL despre care nu se poate afirma ca nu au cultura si inteligenta accepta la infinit sa se prostitueze public.