miercuri, octombrie 10, 2012

“Specialiștii” în comunicare


Fac de la bun început precizarea că n-o cunosc personal pe doamna Vințan. M-am intersectat ca ziarist cu dânsa pe la diverse evenimente, summit-uri, am auzit, tot ca ziarist, diverse lucruri ce țin de activitatea ei profesională, dar n-am fost niciodată dornică să discut cu dânsa. Și sincer, spun și de ce: deloc nu mi-a plăcut cum se purta cu ziariștii.

Vorbesc aici despre jurnaliștii de teren, oameni care lucrează non-stop cu informația, care cunosc și ei “mulți politicieni” și care nu fac paradă sau vreo afacere din asta. O spun clar: înțepata doamnă Vințan îi trata ca pe niște subspecii. Poate pentru că jurnaliștii ăștia amărâți purtau în mână doar un microfon sau un reportofon, trăiesc din salariu, au și ei un IQ ridicat, nu sunt șefi, nu sunt vedete internaționale, dar își respectă meseria. Și transpiră zilnic pentru ea. În general, nu sunt nici oamenii lui x și nici lui y. Aleargă de nebuni de dimineață până noaptea. După informația brută. Iar pentru asta, întotdeauna voi crede că trebuie respectați. De toată lumea.

Se spune despre doamna Vințan că este un respectabil specialist în comunicare. Și știu foarte bine că, în meseria asta, există și comunicare de criză. Însă când intri în direct, în prime- time, într-un talk-show, cred că trebuie să fii cel puțin pregătit. Mai ales când subiectul nu e o noutate. Iar ca să-ți impui punctul de vedere, trebuie să ai și niște gloanțe în pușcă sau, mă rog, în poșetă.
Am urmărit de-a dreptul uimită intervenția Corinei Vințan la Antena 3. Te întreabă de unguent și tu răspunzi de…Ungureanu. Te face din vorbe  un…Ciutacu.  Nu dai un răspuns credibil în legătură cu modalitatea în care tu ai pus mâna pe un contract cu Oltchim. Mai spui și că ai un IQ ridicat. Repeți. În plus, demaști vulnerabilitatea ta maximă: ai negociat un interviu al primului ministru când tu reprezentai comunicarea pentru Roșia Montană Gold Corporation. Recunoști. Apoi negi cu vehemență. Și cu cine te-ai întâlnit și l-ai expus și pe premier în plin scandal Roșia Montană? Cu Mihai Gâdea. Pe care-l confunzi cu Ungureanu.

Ești comparat cu produse alimentare, ești făcut securist, pulbere...Cu 4-5 personaje discutabile în platou, unul recunoscut turnător la Securitate, nu e ușor. Dar pentru asta trebuie să știi exact ce vrei să comunici, să ai nervii tari, să nu pici în capcane, să nu-ți spună cineva când să vorbești și când să taci . Nu te poți da zâna IQ-ului, când tu faci gafe impardonabile pentru un recunoscut specialist în comunicare.

Sub presiune, unii oameni reacționează prost, e adevărat.  Însă aici, nu cred că e cazul. Informațiile, repet, nu erau o noutate. Mirarea a fost că doamna Vințan cea înțepată și-a etalat toate vulnerabilitățile dar a uitat să comunice partea cea mai importantă. O mare parte din banii pe care ea i-a încasat de la Oltchim au ajuns la Intact. Într-un contract semnat de dânsa și Codruț Șereș.

Pentru doamna Vințan, asta ar fi trebuit să fie cea mai importantă comunicare. Pe care “specialistul” a ratat-o cu grație.

Vorba dânsei : “am un IQ foarte mare (…) pot să vă spun că am un IQ mare, într-adevăr. Dar nu vreau să mă laud cu el”. Cu asta, uneori, spui totul…

P.S. Un detaliu: intervenția "specialistei" Vințan la A3 a făcut aseară, o medie, de 9,5 puncte de rating pe finalul celor 15 minute de conversație. Ceea ce e enorm iar "minutul de aur" înseamnă că a fost de 10 puncte sau chiar peste. Când MRU a fost la Gâdea, media a fost de 6,9 puncte. Iar vârful de audiență, "minutul de aur" a fost de 9,1. Așadar, Vințan a fost peste MRU ca medie și ca vârf de audiență. Iar impresia tristă este că tot ce-a reușit MRU la Gâdea, a șters Vințan în maximum 30 de minute.

6 comentarii:

Bob spunea...

Dacă am reuși sa metamorfozam intelepciunea populară românească într-un mare specialist in comunicare, posesor de IQ ridicat ce crezi ca ne-ar spune el
DACĂ INTRI IN COCINA , TE MĂNÂNCĂ PORCII !!!
DACA TACEAI, FILOZOF RAMANEAI !!!
PROSTU' DACĂ NU-I FUDUL, PARCA NU E PROST DESTUL !!!

Anonim spunea...

Eram în trecere aseară printre posturi să văd pe care îmi pot programa tv-ul să adorm. Am nimerit la A3 în ultimele 10-15 minute de care aduceţi aminte mai sus. Am urmărit şocată tot dialogul. Doamna s-a băgat singură în gura lupilor, îmi pare rău, dar nu se poate să nu ştii ca specialist în comunicare cu cine ai de-a face. Ce m-a şocat cel mai mult au fost expresiile faciale ale celor 5 din studio, ca nişte lupi flămânzi cu spume la gură îngrămădind ultima oaie rămasă nemâncată dintr-un colţ de ţarc. WOW!!! Jenant, trist şi pe alocuri terifiant, era totuşi o doamnă! Cu stimă, Elena.

Mazeta spunea...

Apropos de specialiști, poate ne explicați cum 99% din media românească a fost cumpărată sau anihilată de Gold Corporation prin madam Vintan. Comunicatorii ca comunicatorii, dar nici nu ziariștii nu mă plâng...

Bob spunea...

In plus, sunt convins ca dna Vintan cunoaste ca , in psihologia moderna , un IQ peste medie nu te mai recomanda la un nivel atat de ridicat. Inteligenta emotionala (EQ) este cea care te califica , mai ales in situatii de criza. Dar ce stim noi, niste muritori de rand....

CristiB spunea...

Sorina, iar ai punctat cum nu se poate mai bine! Bravo!

Anonim spunea...

And devoid from the exact exact same human body unwanted fat issue material as so a lot of other persons while also avoiding troubles these as a significant quantity of lactose, CytoSport CytoGainer Lean Muscle mass Maximizer has very easily exceeded all earlier expectations in an instantaneous the muscle maximizer reviews The layout of exercise routines aimed at muscle mass setting up depends mainly on the emphasis from the individual