miercuri, iunie 08, 2011

Infarctul moldovenesc

Când am venit din R. Moldova, anul trecut, am scris că nu e exclus ca Dorin Chirtoacă să piardă Chișinăul. Și că localele de anul ăsta vor fi următorul test. Am mai scris și că Republica Moldova e țara care-și merită propria soartă. Pentru că, nu-i așa? În orice stat democratic, e de presupus că poporul este suveran. Și suveranitatea și-o exprimă, la alegeri, prin vot.

Problema e că în Republica Moldova, la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut, s-a văzut cu ochiul liber că electoratul din Chișinău începe să redevină pro-comunist. Anul trecut, acesta a fost, după vot, marele șoc, asta a fost marea supriză. Chișinăul - sigurul tărâm care oarecum se îndepărtase de comunism se întorcea inexplicabil la el. De neînțeles pentru noi, justificabil pentru ei.

Salvarea AIE, dacă s-a putut numi atunci salvare, s-a numit diaspora- cea care a votat pro- Alianță, pe model românesc. Cu toate astea, șeful statului tot n-a putut fi impus. N-a avut suficiente voturi. Două luni au durat negocierile. Și au fost pe viață și pe moarte. Cu trimiși de la Kremlin, cu trimiși occidentali, cu greu Lupu a putut fi convins să facă opțiunea pro- Vest. Chiar și așa, Marian Lupu este și acum președintele interimar care, oricând, ar putea schimba barca. Și mulți știu asta. În orice moment el, s-ar putea reîntoarce la comuniștii care l-au îmbrățișat și lansat acum șase ani. De altfel, prima sa vizită oficială, ca șef de stat interimar a făcut-o la Moscova. Un semnal puternic, un mesaj că nimic nu e sigur. Totul cu el e mereu de negociat.

O altă problemă în R. Moldova este instabilitatea, lipsa reformelor și blocajul generate de iresponsabilitatea politicienilor. La Chișinău, da, ea e mult mai mare decât la București. Să nu uitam că, în ultimii doi ani, moldovenii au trecut prin 6 rânduri de alegeri. Parlamentare pe 5 aprilie 2009, parlamentare în 29 iulie 2009, locale cu două tururi în mai 2010, referendum eșuat în 2010, alegeri parlamentare în 28 noiembrie 2010, locale pe 5 iunie 2011. De șapte ori la urne! Și acum sunt chemați a 8-a oară. E infernal. Mi-l amintesc pe Filat cu apelul său, din noiembrie, de la Guvern:”Țara asta, poporul ăsta nu mai pot suporta încă un rând de alegeri” . Și uite că mai pot. Mereu la Chișinău, în ultimii doi ani, se joacă turul decisiv.

Acum, după alegerile de duminică, în consiliile raionale conduc comuniștii, în consiliile sătești- comuniștii, în alegerile primarilor- tot comuniștii, în Consiliul Municipal al Chișinăului- la fel, comuniștii. Primăria Chișinăului poate decide și schimba soarta țării. Igor Dondon- comuniști/ PCRM a obținut 48,07%, Dorin Chirtoacă- PL- 46,51%, Valentina Buliga- PD- 2,56%. Restul nu contează. Au luat, oricum, sub 1%. Dacă AIE ar fi avut un candidat comun, probabil că ar fi câștigat la limită. Și poate că, totuși, acum nu s-ar fi ajuns în turul doi de infarct.

Dar Mihai Ghimpu ce declară imediat? Că nepotul său, Chirtoacă, nu va accepta ajutor financiar de la colegii din AIE pentru turul doi la Primărie. “ Nu vom accepta bani de la Vlad Filat. Mulţumim, dar ne vom descurca cu banii noştri. În ceea ce ţine de finanţe, ne vom clarifica singuri", a declarat azi Ghimpu. Dacă asta nu e iresponsabilitate, atunci nu știu cum ea ar putea fi definită într-o asemenea situație. Și vorbim despre declarația unui fost președinte interimar al statului moldovean.

Poate Ghimpu nu realizează, dar lui Chiroacă îi trebuie acum tot sprijinul posibil și imposibil. Financiar, logistic, de orice natură.... Pentru că nu e o mare noutate. Și văd că e deja oficial. Președintele interimar, Marian Lupu a și declarat, la Moldova 1, că “ dacă Dondon câștigă în turul doi Chișinăul, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile”. Asta înseamnă, logic, predarea țării pe mâinile PCRM.

Tot Lupu a recunoscut că, dacă vor câștiga Chișinăul, comuniștii nu vor avea niciun interes să deblocheze situația cu alegerea șefului statului. Iar cu majoritatea de mandate în foarte multe raioane din țară, PCRM își va alege singuri președinții de raioane. Asta înseamnă că i-ar putea convinge pe oameni de necesitatea altor alegeri parlamentare în care ei să fie aleșii și să se rupă definitiv pisica. Pentru că până acum, firava opțiune pro- Vest a ținut țara într-un infernal blocaj.
Pe fondul crizei, pe fondul sărăciei, creșterii prețurilor și șomajului din Republica Moldova, asemenea discursuri au prins și vor prinde în continuare. Și nu e deloc exclus ca scandalurile din AIE, orgoliile mici și interesele divergente ale “liderilor occidentali” să-l faulteze în așa hal pe Chirtoacă încât să piardă și Chișinăul dar să predea automat și toată R. Moldova oficial, pe mâna PCRM. E doar o chestiune de timp și de opțiune. Și mai grav este că asta stă în mana unui singur om: Marian Lupu. Un tip profund antipatic, arogant, foarte potent financiar și ahtiat după putere. În lipsa unui lider charismatic, dacă PCRM îi va garanta șefia statului, Lupu va defecta triumfător.

Soluția acolo este unitatea. Dar ultimii doi ani au dovedit că ea e imposibilă. Criza politică și constituțională a ajuns la paroxism. Vorba celor de la Stratfor: “Dacă partidele democratice nu vor fi în stare să se unească și vor rămâne divizate de personalitățile lor, atunci R.Moldova va trebui să accepte că PCRM e cel mai puternic partid din țară. Este o chestiune de abilitate a partidelor să treacă peste această etapă: crearea unui singur partid anti-comunist. Ca să facă asta, e necesar ca unele personalități din R.Moldova să accepte că nu vor domina . Deci mișcarea anti-comunistă din R.Moldova trebuie să decidă între cinci partide, cu cinci lideri, toți înfrânți, sau un singur partid și un singur lider care să-i unească. Problema e că, în R.Moldova, fiecare vrea să fie în fruntea a tot. ”

Până la urmă, istoria ultimilor doi ani a dovedit că mama Rusia a fost singura învingătoare din tot acest război al nervilor întinși geo-strategic. A reușit să divizeze Alianța, a reușit, pe fondul crizei, să-i convingă pe oameni s-o voteze și să ducă dorul regulilor sovietice, au reușit să țină țara în blocaj, au reușit să creeze un stat atât de instabil încât nimeni să nu-l poată folosi împotriva ei.

Revirimentul occidental a fost asfixiat cu mult cap, multă abilitate, multă organizare și mult ajutor de la Est...de către comuniști. Republica Moldova este și va rămâne mult timp a mamei Rusia. Indiferent dacă cineva va avea puterea să recunoască asta oficial...sau nu.

Update. Am uitat să subliniez că Marian Lupu a fost singurul lider al AIE care a refuzat să-și retragă candidatul pentru Primăria Chișinăului. A spus că a făcut-o în interesul Alianței. Interesul s-a văzut cred...în rezultatul catastrofal. Spre deosebire de Lupu, Vlad Filat și-a retras candidatul în favoarea lui Chirtoacă. Chiar și așa, Chirtoacă n-a putut candida din partea AIE, ci doar din partea PL, susținut și de PLDM.

Update 1. După o analiză făcută în seara asta, cei trei lideri AIE- Lupu, Filat și Ghimpu au decis să facă un spot electoral comun pentru susținerea lui Chiroacă. În plus, va exista și o declarație comună a AIE de susținere, declarații ale liderilor și o strategie comună de promovare pentru Chirtoacă. Adică ceea ce trebuia făcut de dinaintea primului tur. Acum s-ar putea să fie prea târziu.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Faci o greseala ca il demonizezi pe Lupu. El a inclinat balanta cum trebuie, viitorul imediat - cel putin - tot in mana lui sta..

ziarist spunea...

@ anonim. Nu fac nicio greşeală. a înclinat balanţa pentru că a fost constrâns. Da, despre asta vorbim. Că viitorul imediat tot în mâna lui stă. Dacă nu ar fi avut candidat la Primărie, poate acum nu era turul doi.

giovanna spunea...

Si la ei ca si la noi in Romania,lupta pentru putere,este mai puternica decat instinctul de conservare!
Pacat

Anonim spunea...

Sorina te-am apreciat si sper sa o fac. Evita totusi sa te autocitezi: vezi fraza ta de inceput. Suna ca...

Dream Catcher spunea...

Buna Sorina.

Am aruncat o privire pe niste statistici, sa vad cine si cu ce procentaje a castigat alegerile in Romania acum vreo 15 ani.

Cam cat timp crezi ca Romania a ramas legata de mama Rusia dupa 89 ? Asa e cu copilasii, unii sunt intarcati mai greu :).

Anonim spunea...

APEL CATRE TOTI CETATENII ROMANIEI

DUBLUL VOICULESCU -TIRIAC LA CONDUCEREA TARII !
Am fost convins ca romanii nu se pot conduce singuri. Emisiunea Antena 3 m-a
convins de contrariu. Cuplul Voiculescu Tiriac are toate calitatii inclusiv experienta si recunoastere externa.
ION TIRIAC PRESEDINTELE ROMANIEI
In SUA sunt de exemplu un milion de romani si va garantez ca toata lumea a auzit si va vota pe fostul maestru al tenisului si actualul mogul Tiriac.
Este cunoscut in toata Germania nu numai ca Tennis's Count Dracula ci si prin reclamele de televiziune. El este un erou al nemtilor prin descoperirea lui Boris Becker.
Prin partidele de vanatoare ( pe care le urasc de moarte ) are conectii cu toate marile nume ale lumii.
Tiriac este un antrepenor global unic cu un diamant de facut bani in cap. La Antena 3 a spus modest ca a auzit de cancelarii Germaniei . Fals . Ai cunoaste personal iar cu cancelarul Kohl era chiar amic.
Tiriac cunoaste ce este foamea si pe omul simplu. Tatal sau a murit la 11 ani iar mama lui a fost casnica.
Intr-un interviu in celebra revista americana People Tiriac declara "I could probably be President," si sper sa se tina de cuvant.
DAN VOICULESCU PRIM MINISTRU
Fara sa-l simpatizez deosebit ai recunosc geniul financiar. El cunoaste mai bine decat oricine economia romaneasca. Este un profesor la propriu cat si la figurat. Este singurul politician care cunoaste economia si problemele ei. " He taught the “Competition and Competitiveness” course for 7 years at the Academy of Economic Studies in Bucharest, within the Faculty of International Relations." Iata dece Voiculescu este singura sansa pentru Romania.
PROBLEMA MAJORA A ROMANIEI ESTE LIPSA DE COMPETENTA SI CREATIVITATE. CUPLUL VOICULESCU TIRIAC ESTE SINGURA SANSA A ROMANIEI DE A SCOATE TARA DIN PRAPASTIE SI A INPINGE ROMANIA SPRE CIVILIZATIA EUROPEANA.

Robert Horvath Deva Cineast New York

Portalio spunea...

Sunteti interesat/a de schimb de linkuri cu portalul de Informatii utile PORTALIO ? Alexa rank: 250k ( aprox 5 mii de vizitatori zilnic )( http://portalio.ro )
Astept un raspuns pe email: portalio@yahoo.com. Va multumesc.

Anonim spunea...

Frumuşico mâine seară să fii o afurisită cu marinarul!
Să-l scarmeni atât de bine încât să conştientizeze că în România totuşi mai există JURNALIŞTI!
Noi "marinarii" îţi ţinem pumnii!
:)))))))

Cristian Marcu spunea...

Felicitari pentru Eleganta, Distinctie deosebita si Onestitatea de care ati dat dovada in interviul cu Domnul Presedinte Basescu,de astazi ! Sunteti-cred eu- cea mai placuta si agreabila prezenta din presa tv de astazi ! Ma inclin, cu respect !

Anonim spunea...

Total de acord cu domnul Marcu.Domnul Horvath are niste probleme cu capul. Tiriac ...treaca mearga, dar sa-l pui pe Voiculescu prim ministru... poate cand iese din procese, sper cu mainile la spate si cu bratari noi...