miercuri, iulie 08, 2009

A fost...

1 octombrie 1992.Romania. Bucuresti. Stadionul Lia Manoliu. Primul concert intr-o tara fosta comunista.



4 septembrie 1996."Man in the mirror". Romania. Bucuresti. Stadionul Lia Manoliu. Al treilea concert din ultimul sau turneu.


...superstarul care implicat cele mai dificile transmisii din istoria recenta a televiziunii. Moartea si inmormantarea au fost invaluite in mister total. A fost un memorial plin de atata emotie sincera incat a facut sa tresara o lume-ntreaga. Si lumea a tremurat si a zvacnit, gratie satelitilor si elicopterelor, chiar si la zeci de mii de kilometri departare, pe toate celelalte continente. A fost, poate, mai iubit de altii, decat de americanii de la el, de acasa. A fost divinizat, idolatrizat, venerat, cinstit, urat, cantat, imitat, adulat, ravnit, pandit, povestit, citat, piratat...A fost un fenomen.

A fost, mai intai, artistul solo care, din 12 septembrie 1987 si pana in ianuarie 1989, a fost adorat de 4,4 milioane de fani. Din 15 tari. A fost starul pop care a acoperit cu muzica lui Japonia, Australia, Statele Unite - cu 54 de concerte - si Europa. 16 luni a cantat. In 123 de tari. Si atunci Bad World Tour a intrat in cartea recordurilor. Ca cel mai mare turneu cunoscut al unui artist solo cu cea mai mare audienta intalnita vreodata. Abia atunci incepuse sa fie venerat si slavit...

A fost omul - vedeta, omul - spectacol, a fost starul si, ulterior, superstarul care, in 1992, aducea odata cu el, pe stadion, si toate ambulantele din oras. Si a adus coloane intregi. Mai multe decat oricine. A adus in Munchen, Rotterdam, Rotterdam, Roma, Monza, Monza, Cologne, Oslo, Stockholm, Stockholm, Copenhaga, Werchter, Dublin, Londra, Londra, Cardiff, Bremen, Hamburg, Hamburg, Hamelin, Leeds, Glasgow, Londra, Londra, Londra, Viena, Frankfurt, Ludwigshafen, Bayreuth, Berlin, Lausanne, Paris, Toulouse, Barcelona, Oviedo, Madrid, Lisabona, Bucuresti, Tokyo, Tokyo, Tokyo, Tokyo, Tokyo, Tokyo, Tokyo, Tokyo. Da, in Tokyo a concertat de opt ori in doar doua saptamani.

In 1992, a fost omul-masinarie care, in doar sase luni si trei zile, a sustinut 45 de concerte. Si ce concerte...Au venit atunci sa-l vada 3,9 milioane de fani. Si tot atunci, el a fost cel care a repus Romania pe harta. A fost primul star de prima mana, de dincolo, „de peste hotare” care a tinut primul concert intr-o prima tara desprinsa din blocul sovietic. Atunci, el a fost cel care a spart gheata.A fost cel care ne-a uimit pe toti.

Si nu s-a lasat. In 1993, tot cu Dangerous, a luat-o de la capat. Din 24 august si pana in 11 decembrie a cantat in Bangkok (2 concerte), Singapore ( 2 concerte), Taipei ( 2 concerte), Fukuoka ( 2 concerte) Moscova (1 concert), Tel Aviv ( 2 concerte), Istanbul ( 1 concert), Santa Cruz ( 1 concert), Buenos Aires (3 concerte), Sao Paulo( 2 concerte), Santiago ( 1 concert), Mexico City ( 5 concerte). Stai si te gandesti. Si te intrebi.... Oare ce fiinta umana poate sustine, poate suporta asa ceva, cu un asa imens succes...?

Si n-a rezistat. In' 93 si-a intrerupt si chiar finalizat turneul din cauza „spitalizarii”. Acela se spune ca a fost momentul in care devenise deja dependent de analgezice. Suferea de deshidratare, avea migrene, dureri de spate, de calcaie....Si apoi au venit ca un val acuzatiile de molestare de copii.

HIStory World Tour a fost al treilea si ultimul lui concert mondial. S-a desfasurat atunci in Europa ( 44 de concerte), Africa ( 6 concerte) , Asia ( 19 concerte) , Australia ( 11 concerte) si Hawaii( 2 concerte) . Din 7 septembrie 1996 si pana in 15 septembrie 1997. In total, 82 de concerte. Dintre care unul si la Bucuresti, pe Lia Manoliu. Se intampla pe 14 septembrie 1996. Avea sa fie al treilea concert din ultimul sau turneu. Si s-au inghesuit atunci sa-l vada 70.000 de romani. La concertele HIStory World Tour au venit, in total, 4,5 milioane de fani.

A fost omul sinonim cu fabrica de concerte, cu efectele speciale, cu inovatiile in montajul de televiziune. A fost omul similar cu cele mai mari, dar si spectaculoase turnee mondiale. A fost Artistul- cel mai de succes al tuturor timpurilor ( Guinness World Records), Entertainerul, Compozitorul, Dansatorul....A fost 13 Grammy Awards, 13 number one singles, 750 de milioane de discuri vandute pe tot mapamondul. A fost omul de afaceri, omul caritabil....A fost omul delicat, a fost omul puternic. A fost fragilul, a fost cyborgul, geniul, sinteticul. A fost omul-paradox. A fost omul - controversa. A fost negrul tranformat in alb. A fost vedeta masculina care a socat o lume intreaga cu zeci de operatii estetice, pe care niciodata insa nu le-a recunoscut . A fost androginul. A fost barbatul cu mai multe iubiri banuite, decat confirmate. A fost copilul traumatizat de copilarie. A fost copilul care a murit la 12 ani. Sau a fost copilul de 50 de ani, care a avut inexplicabil de multi copii si, practic, niciunul? A fost copilaria multora dintre noi. Si a mea. A fost omul care, in ultimii ani ai vietii, mereu isi ascundea chipul. A fost fiinta umana care nu mai suporta nici razele de soare. A fost vedeta care avea acasa un dulap plin cu nasuri. Si avea multe case. A fost omul- hiperspectacol, omul-laser, a fost muzicianul cu clipurile perfecte...A fost Moonwalk.. A fost ceea ce nu cred ca va mai fi vreodata: un nume propriu si doua prenume- unicele sinonime cu un substantiv neutru. Michael Joseph Jackson - megastar. Si a decedat. Abia azi...

Va fi ingropat fara creier. Ca si Einstein. Omul si sufletul lui s-au dus.... Internetul a inghetat atunci cand a aflat vestea. Dar opera de geniu a ramas. Mai are peste 100 de cantece gata inregistrate. Tot ce sper e ca mileniul trei si tehnologia lui sa ne ajute sa-l reintalnim. Daca Dumnezeu, medicamentele si muschiul cardiac nu l-au mai lasat ca nicio secunda sa-l vedem live, ca sa ne incante, poate-l vom revedea... Macar hologramat. Si asa, abia dupa moarte, regele popului ne va demonstra si noua, si altora, si multor generatii ce vor urma, pe care insa timpul nu l-a mai lasat sa le uimeasca, si pe care poate nici nu le vom cunoaste vreodata... cat de mare a fost. Pentru ca... A fost...


4 comentarii:

Cîrchelan spunea...

a titluri consecutive cu "A fost" nu suna prea bine. Felicitari pentru schimbare. (stiu, e o chestie mica, dar importanta, si denota alte chestii mai mari. Alea sunt cele pentru care felicit)

Cîrchelan spunea...

ERATA: nu stiu de ce nu a aparut tot. Textul incepea asa: "Hehe, chiar ma gandeam acum ca doua titluri consecutive..."

Lucian spunea...

frumos

Marian Petruta spunea...

Probabil ca daca nu disparea asa subit nu stateam niciodata sa-i vad inregistrarile din concertul de la bucuresti, nu-i vedeam nici bojdeiuca si nici nu-i urmaream asa de atent ascensiunea de la un nobody la somebody....

http://rousa.blogspot.com/2009/07/in-gary-indiana-pe-urmele-lui-michael.html