"Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu
solicitarea de a sesiza Parlamentul României – Senatul, pentru a cere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 172 din Regulamentul Senatului României, încuviinţarea arestării senatorului Cătălin Voicu, inculpat în dosarul nr. 310/P/2009, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.
În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au reţinut următoarele:
În perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, în două tranşe, sumele de 250.000 RON(echivalentul a 60.000 euro) şi 200.000 euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în luna august 2009, Cătălin Voicu, a pretins şi primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000, RON în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte de natură penală. Pentru a disimula faptele de corupţie, Cătălin Voicu şi cumpărătorul de influenţă au întocmit documente financiar contabile care atestă împrejurări nereale.
În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în care respectivele persoane aveau interese.
De asemenea, Cătălin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.
La data de 10 decembrie 2009, faţă de Cătălin Voicu s-a dispus urmărirea penală, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă.
Ulterior, la data de 22 ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 şi 12 februarie 2010,cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Cătălin Voicu şi sub aspectul celorlalte infracţiuni sus menţionate în cererea de încuviinţare a arestării preventive.
În susţinerea cererii privind încuviinţarea arestării au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 11 volume conţinând un număr total de 2663 file."
Cam aşa sună comunicatul DNA. Că omul a făcut treburile murdare pentru oameni importanţi din PSD ştie toată lumea. Dar cred că întrebarea care ar trebui pusă e următoarea: dacă, cumva, prin nu ştiu ce minune, văzându-se lăsat din braţe, Voicu s-ar apuca să vorbească, pe cine ar trage după el ca să scape? Pentru că el este veriga. Veriga ce poate să-i ducă pe la DNA pe destul de mulţi din partid.
Numai dacă ne gândim la votul care s-a dat în Comitetul Executiv al PSD pentru Ministerul de Interne. Câţi dintre şefii de organizaţii au votat atunci cu Voicu? Să ne amintim...Câţi au făcut lobby intens? Şi cam ce probleme aveau mulţi dintre acei oameni cu Justiţia? S-a"decartat" mult în acele zile, asta se ştie. Probabil că unii, în sinea lor, se bucură acum că ar putea scăpa de el. Dar cred că multora le este şi teamă. Temă de ce acest om ştie despre ei.
Pe de altă parte, se ştie la fel de bine că Victor Ponta, de exemplu, nu a fost niciodată un fan Vanghelie. Ba, din contră. Însă nu cred că nu bănuia cam ce mare influenţă avea grupul Mitică Iliescu- Cătălin Voicu- Viorel Hrebenciuc- Marian Vanghelie în PSD.
Fost procuror, acum şef de partid, Victor Ponta spune clar: "Partidul Social Democrat nu obstrucţionează Justiţia şi, de aceea, consider că Senatul trebuie să ia urgent o decizie" . Pe scurt, nu-i ia deloc apărarea. Un alt fel de a spune: ducă-se toţi odată cu el. Ceea ce Mircea Geoană n-ar fi spus şi făcut în veci.
De departe, cea mai interesantă poziţie a avut-o până acum Viorel Hrebenciuc. Membru şi el al grupului de influenţă, ştiind extrem de bine ce face şi cum face Cătălin Voicu, Hrebenciuc este acum un om care vrea să-i câştige încrederea lui Victor Ponta. Deci, e cam prins la mijloc. Tocmai de aceea, potrivit Mediafax, întrebat dacă PSD îl va susţine pe Cătălin Voicu, Viorel Hrebenciuc a dat un răspuns care nu-i stă deloc în fire, echivoc: 'nu ştiu'.
Probabil că Hrebenciuc se gândeşte şi cântăreşte. Ce ar vrea să facă nu prea poate. Şi asta pentru că marea problemă a lui e că Victor Ponta nu e Mircea Geoană. Nici la propriu, nici la figurat. Şi la fel de probabil e că nu o să treacă extrem de mult timp până când Voicu va fi arestat.
Alte detalii, pe aici.
P.S. Când şi dacă se va ajunge la Mitică Iliescu, atunci va fi, cu adevărat, interesant.
felicitari sincere!
RăspundețiȘtergere@constantin. multumesc!
RăspundețiȘtergereAr fi bine sa fie cit mai multi ziaristi ca tine.Sincer Antena 1,3 nu corespunde profilului tau.Esti prea buna pt ei.
RăspundețiȘtergere