Mai întâi, primul semnal public a venit chiar din partea șefului Departamentului de Stat, Secretarul de Stat al SUA, John Kerry. Pe 1 Februarie 2014, în discursul ținut în Munchen, Germania.
John Kerry (mai multe aici- dublu click) : "Vedem o tendință îngrijorătoare în prea multe părți ale Europei Centrale și de Est și Balcani. Aspirațiile cetățenilor sunt din nou călcate în picioare de corupție, interese oligarhice, interese care folosesc banii pentru a înnăbuși Opoziția, pentru a cumpăra politicieni și mass-media și de a slăbi independența judiciară și drepturile organizațiilor non- guvernamentale. (...) Dar nu faceți nicio greșeală. Noi vom continua să vorbim atunci când valorile și interesele noastre sunt încălcate de orice țară din regiune"
Apoi, al doilea semnal public venit a fost în raportul Departamentului de Stat referitor la România și publicat pe 27 Februarie 2014, chiar pe siteul Departamentului de Stat. ( mai multe aici- dublu click) :
"Amenințările personale și profesionale la adresa jurnaliștilor au subminat libertatea presei. (...) În timp ce mass-media independente au fost active și au exprimat o varietate de opinii, în mod deschis, fără restricții, politicieni și persoane cu legături strânse cu politicieni și grupuri politice fie dețin sau indirect controlează numeroase zone din mass-media la nivel național și local. Informația și tonul editorial al acestor zone, în mod frecvent, exprimă punctele de vedere ale patronilor. Au existat, de asemenea, acuzații că patronii opresc de la difuzare subiecte care sunt în contradicție cu interesele lor sau amenință autorii unor astfel de subiecte".
Ieri, 10 Aprilie 2014, a venit al treilea semnal public din partea SUA pe același subiect. De data asta el a fost exprimat tot public de către Victoria Nuland, Secretarul adjunct de Stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice în audierea din Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul american. (mai multe aici- dublu click):
"Vedem, de asemenea, cum crește o ligă tot mai mare de oligarhi și politicieni corupți care lucrează împreună, inclusiv dincolo de granițele naționale, pentru a se proteja și ajuta reciproc în menținerea influenței și a-și păstra banii/ circuitele financiare care alimentează sistemul lor preferat. Corupția de acest fel nu numai că putrezește democrațiile din interior, dar le face vulnerabile la influențele corupte din afara țării care caută influență economică și politică nejustificată asupra politicilor de stat și de luare a deciziilor. Cu alte cuvinte, în mai multe zone ale Europei, lupta împotriva corupției trebuie să fie o prioritate națională de nivel înalt în scopul de a proteja și apăra democrația și suveranitatea statului.
Așa cum ne luptăm să menținem securitatea, prosperitatea și valorile care sunt vitale pentru aspirația noastră comună pentru o întreagă Europă liberă și în pace, așa lupta împotriva corupției trebuie să fie o linie mult mai centrată pe efort. Pe parcursul anului care vine, veți vedea obiectivul nostru de a intensifica această linie în munca pe care o facem în Balcani, Europa Central și de Est, în strânsă colaborare cu UE, pentru a ajuta aceste țări să promoveze o guvernare curată, responsabilă, o societate civilă liberă și dinamică, și o presă independentă și să ajutăm guvernele și cetățenii să expună și să elimine corupția oriunde se ascunde".
Consolidarea flancului sudic al alianței NATO după evenimentele din Crimeea devine extrem de importantă in contextul strategic de la MAREA NEGRA. In aceste condiții, aliatul american are nevoie de un teritoriu predictibil, supus legii, al principiilor democratice in Romania. In aceasta situație devine extrem de importantă opțiunea pe care poporul roman trebuie sa o ia in acest an , in condițiile in care după cvasiexitul din UE, o situație similară cu NATO ar lăsa Romania in spațiul gri unde viforul istoriei nu ne-ar mangaia deloc. Așa ca, atenție romani, ce faceți la vot! In joc este viitorul acestei tari si al copiilor noștri, nu viitorul corupților, mincinosilor,capitalistilor de stat, manipulatorilor si al presei de plastilina!
RăspundețiȘtergereCe trist! Dovedim pentru a mia oară ca nu suntem in stare sa ne conducem singuri ! Este nevoie de implicarea SUA pentru ca visele din Decembrie 1989 sa devină realitate! Când oare vor înțelege romanii ca este nevoie sa punem in fruntea Țării oameni Adevărați nu infractori ,circari si mincinosi? Felicitări Sorina pentru lupta ta cu clanurile politico-mafiote care sufoca Tara asta! Cu sincera prețurile F.
RăspundețiȘtergere