luni, septembrie 09, 2013

EXCLUSIV. PSD a adus mineri în București. Apoi s-a răzgândit și i-a trimis înapoi.

În plină criză Roșia Montană și în pline proteste la Piața Universității, săptămâna trecută, câțiva lideri PSD au luat decizia de a aduce câteva autocare de mineri în București pentru a contracara manifestațiile tinerilor care se exprimau pașnic anti- Roșia Montană, spun surse politice.

Minerii, toți de la exploatarea Roșia Montană, au fost aduși în București, au fost cazați la Hotel Phoenicia din București, urmând, foarte probabil, să susțină și ei un protest pro- Roșia Montană în Piața Universității. Minerii erau extrem de supărați de ceea ce exprimau protestatarii împotriva proiectului Roșia Montană iar în acele zile, în Piața Universității se aflau între 1000 și 3000 de oameni.

Pentru că întâlnirea celor două tabere anti și pro- Roșia Montană putea foarte ușor degenera, imaginile cu mineriada din 13-15 Iunie 1990 fiind vii în mintea multora, sub presiune maximă, s-a luat decizia ca autocarele cu mineri de la Roșia Montană să fie rapid trimise de unde au venit, susțin surse politice. Așadar, fără foarte multe explicații, minerii s-au întors în Roșia Montană.

Reamintesc faptul că evenimentele din 13-15 Iunie 1990, cunoscute drept mineriada din Iunie 1990, au avut loc în București, când forțele de ordine susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor. Oficial, conform evidențelor comisiei parlamentare de anchetă de atunci, numărul răniților a fost de 746 iar oameni morți au fost 6. Patru morți prin împușcare, un decedat prin infarct și o persoană înjunghiată. În plan extern, mineriada din Iunie 1990 a însemnat și izolarea României.


7 comentarii:

  1. Minerii tôt ca vitele se comport daca au acceptat sa fie adusi si trimisi inapoi atat de simplu!
    Oricum acum nu mai puteau gasi valuta falsa la sediul penele ca o ia crin direct de la antene, PNT-CD nu mai exista ...

    RăspundețiȘtergere
  2. E adevarat. Am vazut si eu 2 autocare vechi pline cu rosieni parcate langa TNB, pe bvd. Carol I. Ma intorceam acasa de la protest cu pancarta "Salvati Rosia Montana" in mana si au inceput sa huiduie si sa strige in momentul in care am trecut pe acolo. Domnul Ponta continua sa ne calce pe coada... Pacat ca nu stie ce va urma, pacat ca nu vede cata solidaritate si manie au starnit actiunile dansului in sufletele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. E adevarat. Am vazut si eu 2 autocare vechi pline cu rosieni parcate langa TNB, pe bvd. Carol I. Ma intorceam acasa de la protest cu pancarta "Salvati Rosia Montana" in mana si au inceput sa huiduie si sa strige in momentul in care am trecut pe acolo. Domnul Ponta continua sa ne calce pe coada... Pacat ca nu stie ce va urma, pacat ca nu vede cata solidaritate si manie au starnit actiunile dansului in sufletele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ar trebui sa fie mult mai mediatizat acest lucru. Sa se afle si cine au fost cei care au ordonat asta si trasi la raspundere.

    Intr-un mod pervers sper totusi sa mai incerce manevra asta si chiar sa le dea drumul sa faca scandal. Ar fi inceput o noua revolutie si o epurare a clasei politice...

    RăspundețiȘtergere
  5. Iulia, habar n-ai ce zici! PNȚ-CD este în top management la RMGC. Nu mai silui limba română ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. doamna Baltac, de ce faceti niste oameni nevinovati vite, oameni care, din pacate, nu sunt blagosloviti cu o viata atat de usoara ca dumneavoastra? Oameni care au copii, copii pe care trebuie sa-i creasca. Spre deosebire de dumitale, el nu poate sa mearga seara la un protest eco cu gandul usor si dimineata sa mearga la munca, asa cum puteti dumneavoastra. Chiar nu mai exista pic de respect pentru niste mineri ale caror vieti, si asa grele, sunt afectate direct de vointa unor oameni, totusi minoritari, pentru care rosia montana nu inseamna decat frunza aia si niste poze gasite pe google. Sa va fie rusine!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim: Sa-i fie rusine? Cui? Celui care are dreptul si libertatea sa se exprime pentru ca isi exercita acest drept? Celui care se gandeste si la viitorul copiilor sai nu numai la beneficiul personal pentru ca iese in strada sa se asigure ca vom avea si peste 10 ani fauna si flora in Romania? Celui care se considera responsabil pentru actiunea generatiei lui pentru ca se asigura ca atat politicienii cat si mass-media afla parerea lui? Celui care se informeaza pentru ca este constient de efectele pe termen lung ale actiunilor lui sau ale semenilor lui?
    As putea spune ca NU!
    NU LUI! Ci celor care pentru o punga de aur distrug ceea ce nici omul nici natura nu poate reface. Celor care, neinformati, se lasa manati ca vitele. Celor care, fara sa discearna, cred tot ceea ce li se spune. Celor care, iresponsabili, actioneaza fara sa se gandeasca la efectele actiunilor lor sau acelor celor pe care ii sustin.
    Sunt de accord ca uneori formularea doleantelor si a opiniilor poate rani. Insa sunt cazuri in care e bine sa raneasca pentru a avea efectul scontat.
    Acela de a trezi din inertie oamenii care au uitat sa fie oameni!

    RăspundețiȘtergere