duminică, iulie 07, 2013

Justiția de vineri. După 12 ani, România a ajuns mai rău decât pe vremea lui Năstase

20 Aprilie 2001, Vineri. Procurorul Alexandru Lele din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a fost suspendat din funcţie după ce a semnat în data de 20 aprilie 2001 un mandat de arestare pe numele omului de afaceri Adrian Tărău, fiul prefectului de atunci al judeţului Bihor şi unul dintre principalii susţinători financiari ai PDSR Bihor. 

Adrian Tărău a fost arestat vineri, pe 20 aprilie 2001 sub acuzaţia de complicitate la contrabandă în urma implicării sale într-o afacere care a păgubit statul român cu cel puţin 3 miliarde de lei.

La data de 22 aprilie 2001, duminică, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus revocarea arestării preventive faţă de învinuitul Tărău Adrian pe motive medicale. La numai o zi după aceea, luni, în data de 23 aprilie, Adrian Nastase, prim-ministru al Romaniei, a declarat: "Eu nu cred în arestările de vineri seara".

În Iunie 2001, procurorul Alexandru Lele care declarase că "Adrian Năstase a intrat cu bocancii în anchetele penale" este schimbat din funcție și băgat în anchetă penală, după ce este denunțat, culmea, de un fost partener de afaceri al învinuitului Tărău. Un alt procuror propune scoaterea de sub urmărire penală a lui Lele, percheziția la Lele acasă eșuează. Decizia este infirmată de șeful direct al procurorului, Ilie Picioruș. Procurorul spune că i s-a întins o capcană. Procurorului i se ia dosarul. Procurorul se sinucide. Numele procurorului era Cristian Panait.

5 Iulie 2013, Vineri. Vineri, procurorii Parchetului Bucureși renunță în a mai pune în aplicare niște mandate de aducere, schimbă tactica anchetei după ce Victor Ponta, prim- ministru al Romaniei face următoarea intervenție publică, directă în timpul desfășurării unei anchete penale în plină desfășurare. "Am întrebat dacă există mandat de aducere semnat de procuror- nu există- motiv pentru care polițiștii nu trebuie să ia niciun elev cu forța- să facă bine să îi citeze. Ce-i asta? Luăm copiii cu autobuze? Suntem iarăși pe vremea lui Morar sau pe vremea comuniștilor? (...) Deci dacă nu există mandat de aducere, să facă bine să facă citație procurorul care are dosarul".

De remarcat este faptul că, în 2001, Adrian Năstase s-a exprimat la o zi după ce a fost revocată arestarea preventivă a lui Tărău, fiind doar presupusă intervenția politică în acest caz.

În 2013, Victor Ponta s-a exprimat chiar în timpul desfășurării anchetei penale, dând direct indicații procurorului de caz, Procurorului General și schimbând în mod flagrant cursul investigației. Procurorul de caz s-a executat în secunda doi. Instituțiile care, potrivit legii, ar trebui să apere independența Justiției, au tăcut.

În 2001, am fost de față când Adrian Năstase a făcut acele declarații. Ziariștii au fost uluiți, seninătatea și siguranța cu care premierul făcea acele declarații era doborâtoare, știindu-se exact că ancheta în cazul Tărău viza un om important pentru PDSR. De atunci, Tărău a fugit din țară în SUA și dus a fost. Neregulile financiare pe care le practica au continuat și peste hotare. La vremea aceea, a existat un important deranj public, Marius Tucă a făcut emisiuni, ziarul Adevărul a scris, în ciuda faptului că majoritatea presei era controlată de PDSR. Cristian Tudor Popescu spunea la vremea aceea: "Atmosfera din Justiție bate spre Uniunea Sovietică, spre procesele din anii '30. În momentul în care cineva punea probleme se știa rețeta, arta procuraturii sovietice: Ce-i cu ăsta? Când cineva punea probleme, se spunea - în scoatem nebun, homosexual, ce era nevoie. Pe Panait îl scoatem acum nebun (...) Dacă noi, presa, nu putem opri defăimarea acestui om, atunci trebuie să ne dăm cu toții demisia". Și presa a oprit defăimarea procurorului Panait.

În 2013, doar 4 ziariști și câțiva ong-iști au scris, s-au exprimat public, fiind revoltați de intervenția directă a premierului în Justiție. Acum este liniște deplină.

2002. Marius Tucă Show.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu