O intervenţie telefonică a ministrului Culturii, Kelemen Hunor, la B1 TV, de acum câteva minute, ne-a umplut de respect.
În esenţă, el spune aşa: au ştiut din 2009 că Ica Cioran vrea să vândă manuscrisele. Doamna Cioran chiar a contactat ministerul Culturii. A vrut pe ele doar 100.000 de euro. Dar nu era el ministru, ci Paleologu, alt artist...Deci nu ştie mai multe... Nu ştie nici de ce ministrul de atunci sau el nu le-au luat.
Acum, spune că n-a primit nicio informare de la MAE. N-a ajuns nimic la el, la cabinet..O fi ajuns undeva, ceva, pe un mail.
El a aflat în urmă cu două săptămâni de licitaţie. Dar n-a avut bani, ministerul nu poate participa la licitaţii... N-au ştiut multe, n-au găsit soluţii, n-au putut să facă, în esenţă, nimic.
„Poate ICR-ul, că stă pe mai mulţi bani”, mai spune puţin nervos Hunor. ICR-ul care, prin vocea lui Patapievici, tocmai i-a cerut azi explicaţii ministrului pentru că n-a fost în stare să-l aducă pe Cioran înapoi.
„Intenţionaţi să licitaţi, să cumpăraţi Caietele?”, e întrebat ministrul Culturii. Pauză sugestivă. (Cred că habar n-avea că vor fi licitate şi Caietele)
După câteva lămuriri, spune până la urmă că...va propune un memorandum Guvernului ca România să ia şi aceste lucrări.
Cele 37 de manuscrise, „Caietele”, ultima operă - considerată cea mai importantă lucrare a lui Emil Cioran în limba franceză( în fapt, jurnalul filozofului din perioada ’57-’68 şi alte câteva versiuni ale unor cărţi) este preconizată să sară de 1 milion de euro. În Franţa, este de câţiva ani un întreg scandal pe acest subiect.
“Francezii se vor bate pe ele”, mărturisea acum câteva zile Liiceanu. Şi, cel mai probabil, aşa va fi.
Hunor zice încă de pe acum că n-are bani.
Brăiloiu lasă de înţeles că nu mai cumpără şi că poate, de data asta, e rândul statului român…
Care stat român?
Statul tine banii la saltea pentru ca madam Udrea sa poata cumpara si la anul o frunza virtuala. Din cate imi amintesc frunza aia a costat mai mult decat caietele lui Cioran.
RăspundețiȘtergere