marți, martie 02, 2010

Spălătorii de cadavre

Sunt fascinanţi, ştiu. Şi sunt destui. Iar asta se vede de la o poştă în halucinantele vorbe pe care ei le rostesc.

În general, aceşti oameni nu ştiu mai nimic concret, nu lucrează cu informaţiile brute, stau mai mult pe acasă, dar au nişte impresii şi păreri. Sunt comentatori şi analişti. Pentru că vor să fie cool.

Să luăm un exemplu: editorialul lui Cristian Tudor Popescu. Da, ei îl citesc de la paragraful doi în jos. Ca şi când ce a scris mai sus nu contează. Apoi recită şi aberează frumos.

Mizerabili mai sunt şi când îşi pun întrebări de genul: „ce, un ziarist nu poate să dea o intoxicare pe un blog? Poate să scrie ce vrea el, e blogul lui, nu?

Ei bine, cam aşa funcţionează mintea lor. 

Nu, un ziarist ca Cristi Şuţu nu avea voie să facă o asemenea greşeală. Când dai o asemenea informaţie fie pe blog, fie în ziar, fie în orice alt mijloc de informare trebuie să o verifici de 100 de ori pentru că atât credibilitatea, cât şi semnătura ta sunt în joc. Asta mai ales când pe piaţă exista precedentul Vadim Tudor, propagat insistent în mediile politice. În asemenea situaţii, trebuie să fii atât de sigur pe sursele tale, încât să fii în stare să-ţi pui demisia pe masă dacă totul se dovedeşte a fi fals. Iar aici vorbesc nu despre un spălător de cadavre, ci despre Cristi Şuţu, un jurnalist bun, credibil şi experimentat. Oricum, chiar dacă i s-a întins o capcană, chiar dacă nu, Cristi a făcut o greşeală de începător. El nu putea să-şi permită să dea o informaţie neverificată pe blog.

A doua grăire magică a spălătorilor de cadavre: informaţiile despre starea de sănătate au fost date de PDL. Ceva pe principiul, să fie şi PDL pe acolo. Că, deh, nu contează dacă e adevărat sau fals. Poate o înghiţi vreunul şi gogoaşa asta, nu?

A treia: Administraţia Prezindenţială trebuia să reacţioneze mai devreme. La ce? La zvonuri propagate de politicieni, la mizeriile de câteva luni debitate de Vadim Tudor sau la o informaţie neverificată postată pe un blog? Păi ce insituţie sănătoasă la cap din statul român face asta?

A făcut-o însă când i-a trebuit. Atuci când intoxicarea s-a suprapus cu o altă informaţie reală. Şi asta pentru a se evita un derapaj informaţional periculos.

Şi exemplele pot continua. Oricum, după ei nimic nu e bine. Pentru că rolul lor este să devieze atenţia, să scoată din context, să sublinieze ce vor, să citeze pe cine trebuie, să bage mici şopârle. Asta făceau şi pe vremea lui Adrian Năstase, asta fac şi acum. Ei n-au conştiinţă, n-au respect pentru meserie, nu caută adevărul, nu cunosc dreptatea. Ei din manipulări josnice trăiesc. Ei aşa supravieţuiesc.

4 comentarii:

  1. Sunteti sigura ca sunteti angajata la Antene? .....Mai sunteti inca?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multe felicitari si multa admiratie pentru felul in care ganditi si pentru felul in care scrieti, bravo :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sorina,

    singura şansă ca această practică să fie limitată e să dai/dăm numele celor care bat câmpii, cu exemple concrete.

    Un fel de poliţie a presei - pe blog sau nu. De fapt, o practică sanitară, aşa cum ne spălăm pe mâini...

    RăspundețiȘtergere