Ei bine, da şi nu prea. Pentru ca referendumul lui Băsescu pe uninominal să fie validat, pe 25 noiembrie, trebuie să vină la vot cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Aşa spune legea referendumului, art. 5, alin. 2.
Ce înseamnă asta? Că e cam nasol. Că sunt şanse ca referendumul pe uninominal să nu fie validat ( în cazul ăsta, colegul meu Răzvan câştigă pariul). Calculele sunt foarte simple.
La referendumul pentru suspendarea preşedintelui, din 19 mai ( referendum în care n-a mai contat prezenţa la vot) s-au înscris pe listele electorale 18.201.309 de români. Ei bine, campania tensionată, premiera unui referendum pentru suspendarea şefului statului, mitingurile, atacurile, oligarhii de toate culorile, elicopterele, caravanele şi întreg showul nu i-au prea scos pe români din case . Aşa că au venit la vot 8.135.272 de români. Prezenţă de sub 45%( mai precis, 44,5%). Nici vorbă de participare de 50%+1.
Din curiozitate, m-am uitat astăzi ce participare la vot au avut alegerile din ultimii 10 ani.
Pe 12 decembrie 2004, finala Băsescu - Năstase la Preşedinţie a adus la vot cu puţin mai mult de 10 milioane de români. Mai precis, 10.112.262 de alegători. ( prezenţă la vot de 55,20%)
În 10 decembrie 2000, finala - la fel de tensionată- Iliescu- Vadin a scos din case cam tot atâţi români. Mai precis, 10.020.870 de alegători. (prezenţă la vot în jur de 55%)
Iar pe 17 noiembrie 1996, marea schimbare, celebra finală Constantinescu- Iliescu a adus la vot un număr record de alegători. 13.078.883 de români. Asta a însemnat atunci o prezenţă de 75,90%.
Pe scurt, campania lui Băsescu pentru uninominal trebuie să mult mai puternică decât cea din mai, de la suspendare. Miza şi mesajul trebuie să crească astfel încât să-i facă pe români să se ducă la vot, aşa cum s-a întâmplat în 2004.
Tehnic şi practic pare imposibil să se întâmple toate acestea. Iar dacă va fi invalidat, referendumul va fi un eşec pentru preşedinte. Aşa că întrebările mele sunt următoarele:
Câţi români vor veni la vot pe 25 noiembrie?
La fel de mulţi ca la suspendare?
La fel de mulţi ca la finala din 2004?
Tema uninominalului o vor percepe românii ca mult mai importantă decât suspendarea din funcţie a unui preşedinte?
Mai jos, imagini din finala Băsescu- Năstase- 2004(TVR)- prezenţă la vot de 55,20%. Distraţi-vă şi urmăriţi tensiunea. Seamănă cu uninominalul?
Sorina trebuie sa tinem cont ca partidele (PNL, PRM, UDMR) nu s-au prea straduit sa cheme electoratul la referendumul din mai.
RăspundețiȘtergerePe cand acuma cand e vorba de campania de mobilizat electoratul propriu (e totusi vorba de voturi pentru PE), eu cred ca sunt sanse reale sa avem 50%+1.
catalin@.vom vedea. daca nu vin, pierd pariul...
RăspundețiȘtergereDaca nu cenzurezi mesajul pentru ca nu-ti plac ochii mei, eu spun ca referendumul e pus tocmai ca sa mareasca potul la alegerile pentru UE. Pentru ca oricum nimeni nu s-a sinchisit pina acum sa explice rostul viitorilor europarlamentari. Asa ca pina la urma se vor prezenta 50 % + 1 si campania pentru PE nu va insemna doar o simpla figuratie.
RăspundețiȘtergeresi base cu juvitza lui. sa-mi aduci un fir de par de-al lui base ca atunci cand ies la pensie sa-l scot la licitatie.
RăspundețiȘtergereDepinde.
RăspundețiȘtergereDaca Tariceanu DISPUNE SA EXISTE DOUA SETURI DE LISTE DE ALEGATORI LA FIECARE SECTIE, multi electori vor refuza sa sa inscrie ca prezenti la scrutinul pentru uninominal. In final, vom vedea ca prezenta la votul pentru europene a fost mai mare decat pentru referendum. Iar referendumul nu va fi validat. Dar va fi Tariceanu asa de istet? Hmmm....
Efectul suprapunerii celor doua scrutinuri este altul: creste prezenta la votul pentru europene. Unele studii au aratat ca multi, foarte multi dintre cei care raspuns la sondaje favorabil PD-ului de fapt nu au o intentie prea puternica sa mearga la vot. Atunic, Basescu a utilizat o tema draga bizonului sferto-informat despre tema pentru a-l scoate din casa. cu cat prezenta la vot va fi mai redusa, cu atat voturile PD vor fi mai putine decat cele aratate in sondajele de opinie. Asta este motivul, copii. O zi buna!