vineri, octombrie 04, 2013

Blitzkriegul din Justiție. Ce s-a întâmplat cu adevărat.

O poveste despre care se știe de multe luni, spune cam așa: cineva intră în biroul altcuiva și spune- dacă eu voi fi trimis în judecată, tu nu vei mai fi premier, vei rămâne cel mult președinte de partid. Scurt pe doi. Fără virgule și fără menajamente.

Dosarul referendumului este piatra de hotar pe care de luni bune se joacă adevărata independență a Justiției. Și asta știa toată lumea. Un dosar extrem de important care devoalează un întreg sistem de fraudare masivă a unui vot popular într-o țară democratică, europeană, stat NATO. Un dosar cu rezonanță care implică mașinării de partid, coordonatori de campanie și lideri politici, într-o acțiune halucinantă ce a subrezit instituții fundamentale, principii și valori ale statului de drept. În speță, Liviu Dragnea, președinte executiv al PSD, vicepremier, omul care a coordonat până în cel mai mic detaliu referendumul de demitere a președintelui Băsescu de anul trecut, un personaj în spatele căruia s-au încolonat toți veșnicii baroni ai PSD de care, până la urmă, depind niște alegeri foarte importante de anul viitor în condițiile în care USL este în pragul disoluției: europarlamentarele și prezidențialele. Mai mult, dosarul este foarte atent monitorizat din exterior iar o eventuală demonstrare a unei fraude de 1.500.000 de voturi ar fi catastrofală pentru credibilitatea PSD și a lui Victor Ponta nu numai în plan intern, ci mai ales extern.

Ca să înțelegeți ce grele bătălii s-au dat pe acest dosar, menționez că doi procurori care l-au instrumentat cu zel inițial au decis să se retragă din dosar pe motive diferite iar, după câștigarea alegerilor din decembrie anul trecut de către USL, unul dintre ei- Gheorghe Bocșan aproape că a devenit cel mai critic și pasionat în dărâmarea speței. Același Ghoerghe Bocșan care în urmă cu aproape două săptămâni era, poate deloc întâmplător, propus neoficial de ministrul Justiției să preia exact șefia Secției I a DNA- secția care instrumenta dosarul. Propunerea a fost refuzată. În joc era chiar acest mare dosar- Dragnea.

Ca atare, după cei doi procurori au ieșit din dosar, speța referendumului a fost repartizată chiar șefului șecției I a DNA- procurorul Lucian Papici- omul care alături de Mariana Alexandru a instrumentat cele mai importante și dificile dosare de corupție ale României din ultimii 8 ani - Năstase, Voicu, Becali, corupția din Justiție, din vămi, din Poliție și multe, multe altele.
Numai că săptămâna trecută, o comisie de experți ai Comisiei Europene sosește la București pentru evaluarea progreselor din Justiție în perspectiva raportului MCV. Mandatul lui Papici la șefia secției I expira. Dosarul lui Dragnea nu era încă finalizat. Așa că, de ochii Comisiei Europene și în lipsa unor propuneri cât de cât acceptabile pentru șefia celei mai importante secții din DNA- care se ocupă de toate marile dosare de corupție, mandatele lui Papici și al Marianei Alexandru au fost prelungite de procurorul general Tiberiu Nițu, prin delegare, doar pentru următoarele trei luni, până la sfârșitul anului. PSD aștepta cu ei pe funcție un raport MCV favorabil pe Justiție, într-o perspectivă a credibilizării. Numai că raportul MCV s-a amânat pentru începutul anului viitor.

Spre disperarea PSD,  șeful secției I din DNA, Lucian Papici însă finalizează dosarul referendumului pe care chiar el, ca procuror, îl instrumenta. Semnează, ca șef de secție- trimiterea în judecată a lui Dragnea și înaintează totul, potrivit legii și procedurilor, șefului DNA, Laura Codruța Kovesi. După mai bine de o lună, Dragnea nu mai este chemat la DNA pentru finalizarea citirii dosarului pe care oricum o tărăgăna și intră în panică. Află însă că Papici a semnat doar trimiterea lui în judecată, nu și înaintarea dosarului. Se decide la partid schimbarea de urgență a șefului secției I- Lucian Papici și a Marianei Alexadru- ajunct al secției I.
Oricine ar fi venit pe funcția lui Papici avea dispoziție expresă să infirme rezoluția de trimitere a lui Dragnea în judecată. Putea să o facă, dar...

Marți are loc ședința CSAT. După ședință, președintele Băsescu vorbește cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Îi spune că dacă vrea să schimbe șefia șecției I a DNA după doar 8 zile de la reconfirmarea în funcție trebuie să consulte șeful DNA pentru noile numiri, potrivit regulamentului DNA. Nu se întâmplă asta.

Ce n-a știut PSD a fost că dosarul deja fusese trimis mai departe. Și chiar și atunci când a aflat, miercuri, în ultimul moment, nu a crezut. S-a sperat până în ultima clipă că se mai poate face ceva.

Miercuri, procurorul general Tiberiu Nițu deja primește ordin pe care-l și execută: schimbările se vor face cu forța, prin ordin și delegare, pentru următoarele 6 luni- noii șefi de secție fiind Iuliana Bendeac- un procuror considerat slab, fără rezultate spectaculoase în carieră- majoritatea NUP-uri, un procuror extrem de slab pe dosarul Alexandrescu, fostă colegă cu Victor Ponta și girată de PSD. Adjunct este numit Viorel Cerbu, un procuror bun, cu rezultate dar cu întoarceri de neînțeles în carieră. 
Președintele Băsescu îl sună pe Nițu și îi cere să respecte, ca procuror general, regulamentele interne ale instituțiilor, în speță DNA- care cer consultare pe numiri. Nițu era însă pe pilot automat. Ambele numiri au fost primite de șeful DNA prin fax, fără nicio consultare, semnate de Tiberiu Nițu, într-o acțiune brutală, legală dar fără precedent.

Ce nu voia să se afle PSD era că mutarea violentă - decapitarea celei mai importante secții din DNA- are legătură directă cu semnătura lui Papici, ca șef de secție, de trimitere în judecată a lui Dragnea. Informația apare public: dosarul nu mai e la Papici. Era inutil să mai mergi până la capăt când nu se mai putea face nimic pentru salvarea omului doi din PSD, dar din disperare s-a mers. Iuliana Bendeac numită de o oră s-a lămurit că nu-l mai putea să-l salveze pe Dragnea de la trimiterea în judecată, dosarul nu mai era la secția peste care ea devenise șefă prin fax. În plus, trebuia dat un semnal puternic și periculos în sistem ca nimeni să nu se mai atingă vreodată de PSD pentru că așa ceva nu este tolerat, trebuia dărâmată cea mai importantă mașinărie a DNA care se ocupa de marile dosare de corupție, trebuia mult sânge, jertfă și satisfacție la partid. Trebuia și s-a făcut.

A fost ca un adevărat tsunami. PSD, prins în vârtej, s-a dat singur cu capul de pereți, în lipsă de explicații logice pentru care decapitezi cea mai importantă secție din DNA pe care ai reconfirmat-o tot tu în urmă cu doar 8 zile, PNL a tăcut iar acum se încearcă, fără succes și strict propagandistic,electoral, mutarea problemei către președintele Băsescu. Nu ține nici asta. Apoi au apărut scenarii peste scenarii, cine s-a înțeles cu cine și dacă este o piesă de teatru în subteran negociată. 

Toți știu, incluzând aici toți partenerii strategici ai României că nimeni însă, în această țară, n-a negociat dărâmarea DNA și decapitarea celor mai buni procurori. Cine încă mai crede asta, se înseală amarnic sau este într-o periculoasă eroare.

Blitzkriegul  de două zile din Justiție a arătat doar atât: adevărata putere a lui Dragnea în partid, încă o dată, dacă mai era necesar, incredibila slăbiciune a lui Ponta, apetența unor procurori de a-și negocia cu PSD funcțiile și de a dărâma dosare, și verticalitatea, intransigența unor oameni ca Laura Corduța Kovesi, Călin Nistor, Lucian Papici și Mariana Alexandru de a duce mai departe o luptă împotriva marilor corupți pe care USL vrea, din toate puterile și cu toată forța, să o oprească.

Ce se va întâmpla mai departe, în zilele următoare, ține exclusiv de președintele Traian Băsescu, de implicarea misiunilor diplomatice importante prezente în România și de Comisia Europeană.
Într-un gest fără precedent dar absolut firesc în asemenea situații extrem de dificile, ieri a fost securizat din toate punctele de vedere DNA. În acest moment, cea mai importantă instituție de luptă anticorupție din România se află, efectiv, sub asediul celei mai iresponsabile puteri politice de care a avut parte România în ultimul deceniu.

Anul trecut, prin blitzkrieg, aceiași oameni au spulberat statul de drept, acum două zile tot ei, prin același război fulger, tot în folosul lor și în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor, au reușit să prăbușească singura mână de oameni care mergeau până la capăt în marile dosare de corupție.

Așa ceva nu mai poate fi tolerat de nimeni. Duane Butcher, omul numărul 1 în ambasada SUA la București, i-a atras atenția ieri seară lui Victor Ponta. Departamentul de Stat al SUA nu poate accepta, sub nicio formă, în Justiție, așa ceva.


12 comentarii:

  1. Superb. Mulțumim. Continuă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna, va felicit.Ceeace intelesesem superficial, acum am inteles mai profund datorita articolului Dvs.Inca nu inteleg cum mai puteti fi o voce libera la televiziunea unde lucrati.Ma bucur ca exista printre noi astfel de oameni, acum pot sa zic mandra, femei. Lucida, mereu prezenta, sa nu va schimbati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelenta expunere a faptelor, cei doi procurori Lucian papici si Mariana Alexandru merita tor respectul si recunostinta oamenilor corecti , problema de acum inainte este ce-i de facut ? Ce se poate face pentru repunerea pe linia corecta a departamentului anti-mafia sectia I-a ? Dupa parerea mea domnul Basescu ar trebui sa iasa public si sa conditioneze mentinerea pactului de coabitare numai daca se revine asupra numirilor celor doi procurori , acceptarea inaintarii unor noi propuneri de catre doamna Kovesi ! Va rog avansati aceasta idee altfel PSD-ul va sufoca lupta anti-mafia ! Sunteti un fel de Monica Macovei in presa romaneasca , tot respectul doamna Sorina Matei !

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie schimbat de urgenta aceasta nulitate obedienta, Nitu, trebuie ca POPORUL sa iasa in strada pt demisia celei mai mari LICHERLE, PONTA! Trebuie salvat statul de drept.

    RăspundețiȘtergere
  5. Poate că lucrurile stau așa. Poate însă că Ponta (firește, nu cel mai mare șahist al țării...) a VRUT să-l sacrifice pe DRAGNEA mimînd (cu o tușă groasă - vezi declarațiile despre procurorii băsiști despre care știa că vor provoca furtună dar l-ar fi îndreptățit să spună la o adică „uite cît m-am riscat (sic!) eu pentru tine!”) că-l apără.

    Aș vrea să fie adevărat că SUA nu vor tolera... bla-bla... Nu cred.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sorina,

    Observatiile tale sunt pertinente si in concordanta cu realitatea, astfel de comportament(declaratiile premierului la adresa procurorilor) trebuie sanctionat imediat.
    Apreciez pozitia ta cu privire la evenimentele nefericite din ultimele zile si de aceea te-as ruga sa comentezi fapte grave de aceasta data nu declaratii ale guvernului si reprezentatilor sai cu privire la articolul de lege, inserat la ceas de seara, cu privire la mass-media si legea insolventei.

    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  7. nitu nu poate fi luat la "audieri" pentru abuz de functie - daca tot a facut mutarea ne-conform legii?

    RăspundețiȘtergere
  8. Esti constienta ca Papici era provizoriu numit si nu mai putea candida pentru inca o sefie.? Ca Dragnea este sau nu e vinovat nici macar nu ma intereseaza de vreme ce Basescu a incercat sa influenteze justitia prin telefonul direct catre Nițu. Cum sa gasesc si eu un post de postac bine remunerat ca vad ca renteaza de vreme ce multi il pupa pe Basescu?

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamna Matei, nu ştiu care va fi reacţia ambasadei SUA, dar ştiu care a fost reacţia acesteia, a ambasadei UK şi a Comisiei Europene la numirea lui Niţu: satisfacţie că a încetat provizoratul din Justiţie. Bună asta, nu? SUA şi UK vor face nişte piruete verbale (remarcaţi că de un an SUA încă n-a fost preocupată să-şi desemneze un amabasador în România), îşi vor exprima nişte îngrijorări şi cam atât. MCV-ul va ieşi prost pe anumite capitole, dar cum singura chestie importantă care mai depinde de el este admiterea în Spaţiul Schengen, strategia de comunicare a USL va fi de minimizare a importanţei acestuia ("ce atâta Schengen, dom'le, nu sunteţi deja liberi să călătoriţi doar cu buletinul?").

    Din păcate, totul a pornit de la Niţu şi de la compromisul sinistru şi de neiertat dintre Ponta şi Băsescu. Băsescu a făcut-o, el s-o desfacă acum, că pe mine m-a pierdut de votant prin chestia asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Pena, nu este o influenţare a Justiţiei atunci când ceri telefonic respectarea ad-litteram a unui regulament de procedură. Papici nu mai putea fi şef al secţiei I, dar putea fi numit adjunct, cu Mariana Alexandru ca şefă.

    RăspundețiȘtergere
  11. Stimata domna, cred ca sunteti pe o pista gresita atunci cand subliniati ca Ponta a actionat pentru Dragnea. In articol mentionati ca independenta DNA loveste clar in interesele personale ale membrilor USL, deci tot USL-ul are probleme in cazul in care DNA-ul va fi independent. Povestea lui Dragnea e un mizilic pe langa miza subjugarii legii. Aici este vorba de forta oligarhica a aliantei si de dorinta baronilor ca Ponta sa le asigure protectia pentru a putea lucra linistiti. Vestea si mai rea e ca USL-ul nu va suferii prea mult in cazul in care Dragnea va fi gasit vinovat... Votantii Romaniei sunt atat de indoctrinati de socialism incat nici ei nu fac diferenta intre cinste si hotie. E o paralela interesanta. Atat de greu le e americnilor sa accepte idea socialismului pe cat de greu ne este noua sa acceptam valorile capitalismul........

    RăspundețiȘtergere