vineri, iunie 01, 2012

Haosul ca politică externă

Precizez de la bun început că nu discut despre ce se întâmplă în Siria. Siria este un caz foarte dificil pentru toate marile cancelarii ale lumii iar România este într-o situație specială. Din cel puțin trei motive pe care nu le voi expune.

Eu vorbesc strict despre o procedură. Expulzarea unui șef de misiune sau declararea lui persona non grata cred că este cea mai dură sancțiune diplomatică. Echivalează cu ruperea relațiilor dintre două state. Sancțiunea se poate face pe cazuri punctuale, de relații bilaterale, sau pe decizii mai largi, ce pot implica mai multe state.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în cazul Siriei, cred că este clar pentru toată lumea că vorbim despre o decizie mai largă – ce implică un decident sau un grup restrâns de decidenți - și o sancțiune comună, dură, tip semnal, ce este aplicată progresiv de ANUMITE grupuri de state.

Ce am făcut noi:

Marți, în ziua majorei ofensive diplomatice ( primul grup de 11 state - printre cele mai puternice, state care au anunțat expulzarea șefilor de misiuni sirieni), noi l-am convocat la MAE pe însărcinatul cu afaceri. A discutat cu Dan Petre. Nimic despre expulzare. Doar că Petre condamnă ferm violențele, MAE român face apel ca acestea să înceteze, vrea punerea în aplicare a rezoluției ONU și susține misiunea de observare. Ar fi fost culmea să n-o susțină, pentru că avem și noi câțiva români în UNSMIS. Repet, nimic de expulzare. Marga era în Israel.

Joi dimineață, proaspăt coborât din avion, Andrei Marga anunță pe TVR Info că a trimis președintelui și premierului propunerea de expulzare a ambasadorului sirian din România și de rechemare a ambasadorului român de la Damasc. Concluzie logică: cei 15.000 de români din Siria pot să rămână acolo. Pe Marga nu-l prea interesează. Eventual, să vină pe jos, singuri, în șir indian. Sau, când  ministrul român de externe își va da seama ce înseamnă 15.000 de români blocați în Siria, domnul Marga îl va suna de pe mobil, eventual din Israel, pe Bashar al Assad, și-l va ruga să organizeze un pod aerian. Bashar, evident, se va executa imediat. Iar Marga va pilota toate avioanele Hercules și Spartan și tot el se va ocupa și de formalitățile de îmbarcare. 


15.000 de suflete. Drame, familii mixte, copii, complicații, pașapoarte...Îmi amintesc de cum a fost Libanul. Dificil.  

Tot joi însă, după prânz , premierul Ponta, într-o poziționare mai cerebrală, a spus că ar fi de acord cu expulzarea ambasadorului sirian dar, referitor la retragerea ambasadorului român, trebuie avut în vedere că în Siria sunt mulți români.

Joi- președintele Băsescu n-a dat niciun semn pe această temă, lăsându-l indirect  pe Marga în ofsaid și dând într-un fel de înțeles că, deocamdată, nu e momentul unei asemenea poziționări ferme.

Ca atare, tragem linie: în trei zile, avem patru poziționări care se bat cap în cap, două acțiuni asemenea, trei decidenți cu trei păreri ce par a fi diferite. Și nicio poziție clară, fermă și fără echivoc a statului român pe tema Siria.

Ambasadorul sirian- care nu e deloc un oarecare – ce-o fi înțeles astăzi oare? E expulzat, nu e expulzat, mai așteaptă?

La fel și ambasadorul nostru...La fel și cei 15.000 de români. Ce-or fi înțeles?!

În consecință, ca un jurnalist pasionat de politica externă, cred că domnul Marga ori și-a propus să nu învețe o iotă de uzanță diplomatică- pentru că de politică externă nu poate fi vorba deocamdată,  ori scopul său în viață este să facă gafe diplomatice în serie.

Pentru că, în caz că nu a aflat, indiferent care ar fi animozitățile interne, poziția oficială a unui stat nu se exprimă așa în cazul unor decizii diplomatice. Mai ales în cazul celor dure. Nu se vorbește pe 100 de voci, nu se trimit depeșe, nu suni la tv și spui că ți-a venit ție o idee sau...două. Întâi se ia decizia comună- între decidenții interni, oricine ar fi ei și oricare ar fi decizia -  iar apoi convoci ambasadorul țării respective și îi pui în vedere că are 72 de ore să părăsească țara. Sau faci o conferință de presă și anunți în mod public decizia statului.

Mă întreb: până la această oră când scriu, ministrul român de externe, domnul Marga, are habar care este poziția oficială a României, a statului român, în cazul Siria


P.S. Domnul Marga a dat astăzi un interviu Agerpres:


Agerpres: În privința masacrului din orașul sirian Houla, România se alătură demersurilor altor țări privind expulzarea diplomaților străini?


A.Marga: În acest moment, Ministerul de Externe a remis autorităților statului, Președinției și primului-ministru, propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei și rechemarea ambasadorului României, precum și continuarea funcționării serviciilor consulare, astfel încât populația din Siria, care deține pașapoarte românești, cetățenii români aflați în Siria să poată beneficia de asistența normală din partea serviciilor noastre externe


Tot ce pot să observ este că ministrul și-a amintit că sunt români în Siria. Și, ca atare, propune "continuarea serviciilor consulare". Ar fi fost culmea să ceară și retragerea acestora. Cât despre poziția oficială a statului român, domnul Marga văd că persistă în greșeală. Anunță în continuare propuneri. Numai că rolul unui șef de diplomație este altul: să comunice, atât în plan intern, cât mai ales extern, decizia fermă a statului pe care îl reprezintă. Asta pare să nu înțeleagă deloc.

7 comentarii:

  1. Excelent! Foarte corect!

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu balbele si incompetenta lui Marga. BTW, nu se agita nimeni ca un ministru de externe, prof universitar, foloseste cuvinte care nu exista in DEX ? (misinterpretare!).
    Totusi... retragerea ambasadorului e doar o formula de protest, un act politic. Nu inseamna inchiderea ambasadei si nici intreruperea chestiunilor administrative. Romanii isi vor putea in continuare viza pasapoartele, vor putea primi asistenta juridica si consulara. Sigur, daca nu am retrage ambasadorul, asta ar fi ca un gest amical si romanii ar fi mai bine tratati in cazul unor probleme serioase si generalizate. Mai mult, Assad va castiga acest razboi civil, pentru ca opozitia nu exista decat in reportajele CNN iar armata il sustine si, fara o interventie straina, va ineca rebeliunea in sange. Evident, cei care nu au facut gesturi... inamicale... vor fi mai bine vazuti dupa instaurarea pacii (si in Siria sunt ceva bani). Intrebare de baraj: in conditiile in care principalii nostri aliati au adoptat sanctiuni, ne putem permite noi o pozitie favorabila fata de un regim de mana forte? (mai e ceva pana la dictatura, dictator e doar Basescu - LOL)

    RăspundețiȘtergere
  3. Marga e ca musca pe la curul luiu BAsescu....bazaie poate sa deranjeaza Base sa aibe vreo declaratie "neconstitutionala"....ca altfe cu pozitia externa a Romaniei fata de Seria e pe dinafara. De altfel nici nu stie ce e aia o pozitie...in politica externa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Marga e senil, d-na reporter. La fel si babeta Campeanu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sorina,esti demna de toata admiratia,apreciez atitudinea ta,prin faptul ca ai luat aceasta pozitie,cred ca esti o fata inteligenta,si curajoasa,Romania, zilelor noastre,are nevoie de asemenea oameni,jurnalisti,care sa-si iubeasca tara,poporul,sa nu faca compromisuri cu cei care-i platesc,ci mai degraba,de dragul Adevarului,sa fie gata sa plateasca un pret.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ministrul Marga nu are habar de nimic, Prim-ministrul Ponta cam tot asa. Intai vorbesc apoi cei din spatele lui Ponta gandesc (Teodorescu etc). Si abia dupa vreo doua zile inceraca sa repare greselile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari pentru articol.

    Intr-adevar, situatia in Siria este extrem de complicata iar situatia din politica externa a Romaniei pare in aceste momente tulbure.

    Observatori credibili au vazut in intamplarile recente romano-maghiare pe teme funerare un anumit balon de incercare a soliditatii actuale a Romaniei.

    Oricate dispute pe probleme de politica interna am vazut in acesti ani, si oricat de zgomotoase sau scandaloase au fost unele pozitii exprimate public, niciodata vocea spre exterior a Romaniei nu a fost pusa sub semnul intrebarii, si nu este cazul sa se intample acum.

    A bon entendeur, salut!

    RăspundețiȘtergere