sâmbătă, iunie 23, 2012

Glonțul Grăjdan


Pe 27 mai 2012, Adrian Năstase scria asta: “DESTUL! Opriți-vă, înainte ca răul pe care l-ați făcut și îl faceți să devină ireversibil. Poate că nu înțelegeți ceea ce vă scriu acum. Cu timpul, veți înțelege poate...

Eu spun doar atât:

15 decembrie 2011, ora 6:27:19 pm, SMS trimis de Năstase lui Grăjdan ( la o zi după, pe 16 decembrie, s-a judecat al 45-lea termen în dosarul Trofeul Calității)

15 decembrie 2011, ora 1:12:03 pm, SMS trimis de Grăjdan lui Năstase

28 decembrie 2011- SMS trimis de Grăjdan lui Năstase

30 ianuarie 2012, ora 4:11:59, SMS trimis de Grăjdan lui Năstase . Tot pe 30 ianuarie 2012, Înalta Curte a pronunțat sentința prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Completul a fost de 3 judecători. Ionuț Matei și Ioana Bogdan a fost pentru condamnare iar Cristina Rotaru a fost pentru achitare.

14 aprilie 2012, ora 4:15:19 pm, SMS trimis de Năstase lui Grăjdan

16 aprilie 2012, ora 8:37:06 pm, SMS trimis de Grăjdan lui Năstase

22 mai 2012, ora 5:53 am, Grăjdan îl sună pe Năstase- apel de 49 de secunde

Tot pe 22 mai 2012, Inspectoratul de Stat în Construcții, condus de nefericitul Grăjdan s-a retras, ca parte civilă, din dosarul Trofeul Calității. “Nu există niciun prejudiciu asupra ISC”, deși procurorii constataseră 65 de miliarde de lei vechi. Potrivit unor surse judiciare, citate de ziarul Gândul, mișcarea avea două implicații mari în proces.
Prima viza partea civilă și îi scăpa pe inculpați, în momentul condamnării definitive, de plata despăgubirilor bănești.
A doua se referea la partea penală: Dacă nu mai era prejudiciu, se putea considera că procesul nu mai avea obiect. Baza acuzațiilor se șubrezește. Totul era la aprecierea exclusivă a judecătorilor.

Pe 23 mai 2012, Grăjdan dă declarațiile halucinante în care-l invoca și pe Alexandru Ioan Cuza.

Pe 24 mai 2012, premierul Victor Ponta îl demite pe Grăjdan.

Pe 25 mai 2012, DNA începe urmărirea penală față de Grăjdan

25-30 mai 2012- declarații nefavorabile din partea tuturor liderilor politici față de implicarea lui Grăjdan în Trofeul Calității

27 mai 2012- Adrian Năstase scrie postarea : “Destul!

28 mai 2012- ISC se constituie din nou parte civilă în dosarul Trofeul Calității

29 mai 2012-  Adrian Năstase dă un interviu pentru luju.ro în care spune: “Amuzant este că recent, ISC - care nu a știut niciodată că are un prejudiciu, după ce inițial au achiesat la linia raportului DNA, constituindu-se pe baza acestuia ca parte civilă, pe baza considerentelor nefundamentate pe absolut nimic din sentința primei instanțe și fără să dovedească cu vreun document prejudiciul - a formulat o noua cerere de constituire de parte civilă agătându-se de considerentele sentinței de la fond.

Pe 30 mai 2012, DNA depune documente care arată apelul lui Grăjdan pe mobilul lui Năstase exact în ziua retragerii ISC din proces și schimbul a 7 sms-uri în perioada noiembrie 2011- mai 2012.

Pe 31 mai 2012, în cele 12 ore, în fața celor cinci judecătoare, Adrian Năstase face o declarație șocantă:  “Eu nu consider că îmi pierd timpul, doamna preşedintă. Pentru că s-ar putea să-mi pierd libertatea!” Ce urmeză? Relatare Gândul:

"Timidă, cu ochelari şi roşind uneori din graba de a-şi formula cât mai exact atacurile, procuroarea DNA era ultima persoană la care te-ai fi aşteptat să-l paralizeze pe Adrian Năstase. Totuşi, fulgerul l-a retezat ca pe un brad înalt: " Să ne spună recurentul Adrian Năstase dacă în 22 mai, în jurul orei 5 dimineața, a discutat telefonic cu Adrian Balaban Grăjdan având în vedere că, în aceeași zi, a fost depusă la instanță o adresă din partea ISC..."


Zămbetul lui Adrian Năstase a murit încet, treptat, ca atunci când știi că te-a lovit ceva dur, dar nu știi de unde. Pauza de o secundă, în care zumzetul sălii a amuțit, s-a derulat parcă la ralanti. În secunda doi, avocații Bolcaș și Cazacu urlau la judecătoare, sărind de pe scaune lângă Adrian Năstase, să nu consemnze această întrebare pentru că este irelevantă la dosar și pentru că proba nu a fost depusă, și, chiar dacă ar fi așa, ea este obținută în condiții ilegale. Judecătoarea Livia Stanciu nu a admis întrebarea. Transpirația lui Adrian Năstase i-a depășit gulerul cămășii și i-a curs pe gulerul costumului.


La pauză însă, procuroarea DNA a depus două acte, printre care și listingul convorbirilor telefonice și al mesajelor scrise dintre Adrian Năstase și Adrian Constantin Balaban Grăjdan, fostul șef al ISC care a cerut retragerea instituției din proces imediat ce a fost numit în funcție de premierul Victor Ponta.


Procuror: Ați vorbit telefonic la 5 dimineața? "

Pe 6 iunie 2012, avocații lui Năstase cer audierea ca martor în dosar a lui Grăjdan, printre alți 29. Instanța respinge cererea.

Pe 20 iunie 2012, completul de cinci judecători, printre care și președintele ÎCCJ, a decis în unanimitate condamnarea la 2 ani de închisoare cu executare a lui Năstase.

Dacă până pe 27 mai 2012, Adrian Năstase mai spera într-o condamnare cu suspendare sau achitare - așa cum îmi spunea experimentatul Gheorghiță Mateuț joi, probabil că din acel moment, Adrian Năstase a realizat că asta nu se va mai întâmpla niciodată. Lumea comenta, întreba, analiza, despica implicarea lui Grăjdan. Cum de tocmai Grăjdan a ajuns să conducă ISC? Grăjdan fiind subordonat pe linie de partid lui Năstase. Scandalul era mult prea mare. Imediat după ce Năstase a scris “Destul”, ISC a revenit în dosar, DNA a depus documentele care arătau o foarte probabilă influențare a procesului. La trei zile după postarea  “Destul”, Năstase recunoaște în timpul procesului ceea ce, de fapt, gândea: “S-ar putea să-mi pierd libertatea”.

Greșeala Grăjdan i-a fost fatală . Și pentru proces că, până la urmă, a primit în unanimitate doi ani de închisoare cu executare, dar și pentru conștientizarea situației în care, de fapt, se afla. Grăjdan a fost, într-un fel, declanșatorul a tot ceea ce avea să urmeze...

6 comentarii:

  1. omul asta ar face orice sa nu intre fizic in inchisoare ,chiar circul cu sinuciderea este o cale de a evita intrarea !acum isi descopera boli grave,care fac imposibila detentia !a mers la Omar Hayssam,va merge si la el!ma gandesc la martirii neamului romanesc aruncati in puscarii de comunisti ,Iuliu Maniu de exemplu ,ma gandesc la militantii comunisti aruncati de puscarii in anii 40, Ceausescu de exemplu !Pentru un om politic puscaria este un accident de munca,dar Nastase nu este om politic, iar in comparatie cu cei amintiti este un pigmeu ajuns ajuns intimplator intr-un loc in care,in conditii normale ,nici macar nu ar fi ajuns la clanta de la usa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Păcat de postarile tale ca le strici, lăsând sa treca unele comentarii ale tuturor frustratilor care au aflat într-un târziu ca Iuliu Maniu nu e doar un nume de bulevard

    RăspundețiȘtergere
  3. Comparatia cu Maniu si chiar cu Ceausescu nu se sustine. In timp ce unii au facut inchisoare pentru convingerile lor politice, Nastase a fost condamnat pentru infractiuni de drept comun. Omul e un gainar oricat de cult si elitist s-ar crede.

    RăspundețiȘtergere
  4. A-l compara pe Nastase cu Maniu si alte mii de oamnei politici este o blasfemie. Daca acestia au fost inchisi pentru convingerile lor politice, Nastase este condamnat pentru infractiuni de drpet comun. Oricat de mare s-ar crede, omul ramane un gainar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si totusi, din toate povestea asta eu nu am inteles de ce ar fi AN vinovat. Grajdan in sus, Grajdan in jos, sms-uri, etc, care e relevanta lor? Ei, Dumneavostra vreti doar sa sugerati ceva fara a avea vreo proba. Cam asa a condus regimul Basescu tara asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Adrian Nastase a fost glontul care a trecut pe langa tampla Romaniei. Si asta o stie si el ...

    RăspundețiȘtergere