miercuri, decembrie 07, 2011

Exclusive: Bashar al-Assad Speaks

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Sunt bucăți dintr-un excepțional interviu luat în exclusivitate de Barbara Walters lui Bashar al Assad. Este primul interviu acordat de Assad presei internaționale, presei americane, de la debutul evenimentelor din Siria. Le-am văzut și pe cele date televiziunii de stat. Interviul acesta a fost însă cu totul altceva.

Din comentariile presei americane dar și din cele povestite de Barbara Walters, înțeleg că Bashar al Assad a fost cel care a ales-o pe Walters pentru interviu, președintele sirian și soția sa, Asma, fiind impresionați de comentariile echilibrate ale celebrei jurnaliste și apreciind-o de-a lungul timpului. Așa că familia Assad a invitat-o pe Walters în Siria, au oferit "asisență" pentru plimbarea ei prin Damasc, au invitat-o la un prânz și apoi Assad i-a oferit acest interviu. Un interviu în care temele cât și discuția au fost cât se poate de libere. Nimic impus, nimic dinainte stabilit. Cel puțin...așa mărturisește Barbara Walters.

Important este că după acest interviu, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a spus că Bashar al Assad fie este "desprins de realitate", fie este "nebun", potrivit AFP.

Calmul perfect, lejeritatea, gluma și siguranța impenetrabile sunt reacțiile ce șochează în acest interviu. Când un șef de stat este întrebat de un jurnalist dacă se simte "vinovat"- având în vedere ce se întâmplă în Siria- și președintele râde...rămâi uluit. Aproape că nici nu mai contează dacă, după aceea, mai spune și altceva. Barbara Walters, la fel de uluită, spune că Assad e "disconnected"- rupt de realitate, decuplat total. Așa l-a simțit ea în timpul interviului și vizitei în Siria.

Eu cred că Assad nu e nici prost, nici nebun și nici desprins de realitate. Cred știe exact ce face pentru că e foarte sigur de un singur lucru: deocamdată, nimeni nu-l poate opri. Iranul e doar unul dintre argumente. În interviu a vrut să facă show. Și a făcut unul cu totul neobișnuit- showul siguranței de sine. Rolul, într-adevăr, l-a jucat perfect. Nici celor care-i cunosc istoria nu le mai vine să creadă că Bashar a ajuns președinte dintr-un accident. Pentru că, iată, în 11 ani Bashar a învățat, s-a perfecționat, s-a transformat și a devenit ceea ce nimeni nu credea că o să ajungă: dictatorul de tip nou. Dictatorul educat la Londra care vorbește fluent engleza, care-și ucide fără drept de apel poporul, dar căruia nu i se mișcă niciun muschi pe față când e întrebat de oamenii pe care regimul său i-a omorât, i-a torturat, i-a schilodit. Compătimește, glumește, are suficient nerv să și râdă...Totul lin, lejer, detașat. Ai spune că e cel mai pacificator dintre pacificatori. Numai că Bashar râde atunci când imaginile și informațiile arată cât se poate de clar că sub regimul său se produc crime împotriva umanității. Iar el, așa cum se știe, controlează absolut tot.
Bashar al Assad este și dictatorul tânăr, deștept care știe extrem de bine și pe ce cărți externe mizează. Și își dă seama cu precizie ce groaznice consecințe ar avea o intervenție militară în Siria sau în...Iran. Tocmai de accea cred că va fi aproape imposibil de dat jos de la putere. Pentru că Bashar este, așa cum îl văd eu, maleficul dictatorul de tip nou...perfect.

Bucăți din interviu au fost preluate și difuzate și de către BBC și, evident, pentru moment, interviul-eveniment cu Assad a depășit ca importanță Summitul Consiliului European de la Bruxelles- ceea ce înseamnă că reprezintă o adevărată performanță jurnalistică și nu numai.

Interviul Barbarei Walters a fost luat în numele Abc News și Yahoo. O altă parte puteți viziona aici, cele de pe Abc le puteți urmări accesând linkul de mai jos.

Bashar al-Assad Interview: Defiant Syrian President Denies Ordering Bloody Crackdown - ABC News

11 comentarii:

Anonim spunea...

si mai shtie si toate jocurile de intoxicare din media :D

fish

ziarist spunea...

@fish. era constient ce face. ce presupune un asemenea interviu.

Anonim spunea...

Si in conditiile astea Romania ar trebui sa ratifice tot felul de acorduri cu Siria, condusa de un dictator de tip nou?

ziarist spunea...

@anonim. adica sa nu mai fie extradat Hayssam zici?

Anonim spunea...

Adica sa extradezi in Siria toti opozantii regimului Bashar al Assad din Romania. Daca oamenii o cer. Si o cer. Hayssam e pentru guvizi si piata politica interna. El poate fi extradat in orice moment, daca Boc o cere in baza unei conventii dintre Ro si Siria din 1970 toamna.

ziarist spunea...

@ anonim. eu n-as avea nicio problema cu extradarea opozantilor lui Assad in Siria. Eu am o problema cu tergiversarea extradarii lui Hayssam in Romania.

Anonim spunea...

Pe oamenii aia ii trimiti in gura lupului flamand. Cat despre Hayssam, gandim la fel.

Anonim spunea...

Bashar "leul" al-Assad, are clipele numarate.
Cred ca in aceste interviuri incearca sa para ca este sigur pe el, ca nu a pierdut " controlul telecomenzii"
Dar nu-l mai vad in Siria, peste mai mult de un an, la putere
Liga araba l-a repudiat, singurul sau aliat este Iranul. Numai ca si Iranul are problemele sale, pe care singur si le face...
Toti greii din lumea araba, nu-l mai vor pe al-Assad: acesta a ramas lipit de linia politica a tatalui sau Hafez, linie politica ce a produs numai necazuri in zona. A sprijinit Organizatia pentru Eliberarea Palestinei chiar si impotriva statelor arabe ce ofereau acestei organizatii gazduire, a incercat invadarea Iordaniei, a pus piciorul in gatul Libanului si este un factor destabilizator pentru guvernul acestei tari... Nu pot sa spun altfel despre al Assad, decat ca este cretin.
Nici macar nu stie cine sustine opozitia impotriva regimului sau, ar fi spus imediat acest lucru. Opinia mea este ca Israelienii au aprins fitilul, cu ajutorul catorva agenti in teren, iar apoi au pus gaz pe foc cu ajutorul platformelor de socializare de pe internet. Israelienii sunt cei mai priceputi la astfel de chestii...si cred ca si-au atins scopul in mare parte: lumea araba, s-a schimbat covarsitor, cauza palestiniana cade in plan secund, atata vreme cat tineretul arab a rasturnat guverne pentru un viitor mai bun. In trecut guvernele arabe erau rasturnate pentru cauze nationaliste sau religioase.
Important este ca al-Assad are "cai mascati la poarta" (un dric frumos il asteapta, adica :-)
Cred ca in maxim 1 an va juca "septica" cu Ceausescu, si va fuma narghilea cu Qadaffi.
Va ramane totusi un campion al Assad, va fi cel mai "scolit si rafinat" fost dictator arab, ce a dat relativ bine intr-un interviu, la un moment dat...

ziarist spunea...

@anonim. nu sunt deloc de acord cu tine.

Anonim spunea...

M-am uitat la interviu de cateva ori. Sunt convins ca o sa-l mai revad de multe ori. Mie mi se pare incredibil, e ceva halucinant. Nu cred ca e nebun, aia nu e fata, privirea, atitudinea unui om nebun. Deconectat de la realitate ?!?! Nici asta nu cred ... nu la nivelul ala. Nu un om cu educatia pe care o are, relatiile si conexiunile pe care le are. Senil nu e .... asta credeam despre un alt dictator, acum mort.

Il vad rece, calculat, fara sentimente. Fac ce vreau si stiu ce fac, exact asta e mesajul pe care mi-l transmite mie. Si-l doare drept in dos de ce crede lumea despre actiunile lui. Modelul lui de leadership este de invidiat, merge intr-o directie, nu se uita in spate cine-l urmeaza, nu cred ca cere nimanui sa-l urmeze. El este dictatorul scolit, pe care multi l-au urmat, posibil de multe ori neintelegand de ce si unde se duc.

Citind putin despre felul in care a ajuns la conducere, mi-a atras atentia un lucru : cata "curatenie" s-a facut in mediul politic si militar in momentul premergator alegerii lui, pentru a-i asigura succesul.

Ce se va intampla cu el ? Nu stiu. Dar nu-i intrevad aceasi soarta cu a celorlalti lideri, pentru simplul motiv ca e diferit, mult prea diferit fata de ei.

D. Popa.

Anonim spunea...

Tipul este mai mult ca sigur psihopat, bineinteles unul educat. Cu aceasta calitate are un viitor asigurat pina este lichidat, singur nu va renunta la putere si compatimirea este doar un joc pentru el.