joi, octombrie 11, 2007

Cateodata mi se face sila...

Sa fiu de la inceput bine inteleasa: cred ca oricine ar fi difuzat imaginile. Orice televiziune comerciala care se respecta ar fi vrut sa dea o asemenea bomba de presa. Nu asta e problema. Problema e cum si cat de destept o faci. Iti vin la redactie imaginile, nici nu mai conteaza de la cine pentru ca esti constient ca esti manipulat...si abia apoi incep intrebarile. Vorbesti cu toate partile implicate, absolut toate, explici de ce ai difuzat asemenea imagini, mai ales daca ele sunt parte dintr-un dosar de coruptie, te intrebi cui foloseste tot ceea ce faci? E normal, sunt lucruri elementare. Nu esti un papagal, esti un jurnalist. Care trebuie sa raspunda la intrebari esentiale: cine, ce, cand, cum, unde si DE CE?

Ei bine, TVR n-a facut nimic din toate acestea. A luat caseta, cu titrajele de-a gata, a scurtat-o, si-a pus reporterul de pe Justitie sa puna voce pe material si a bagat-o pe post. Bineinteles ca, in toata nebunia, au uitat de "sursele judiciare" . Si au pus stirea pe seama "reporterilor TVR care au intrat in posesia unor imagini"... Numai ca abia la sfarsitul Jurnalului, marilor jurnalisti de la TVR le-a picat fisa. Au redifuzat materialul cu plicul, luand in direct si reactia lui Muresan. Mai trist este ca au facut si un off. Un off care, cine era atent, vedea ca ceva nu e in regula. Continea imagini din materialul care trebuia dat in aceasta seara. Erau cateva cadre cu Muresan carand caltabosul acasa la Remes. Grabiti? Neprofesionisti? Unii ar spune ca nici nu mai conteaza. Eu zic ca totusi conteaza. Conteaza cand vorbim de postul public de televiziune, manipulat grosolan din cauza prostiei si neprofesionalismului unor asa- numiti jurnalisti.

Ca om de teren, mie imi este sila de altceva. De papagalii de pe teren ai TVR care se bat cu pumnii in piept pe ce stire istorica au pus ei mana. Daca ar fi obtinut caseta jurnalistii din TVR ar fi avut parte de toata admiratia mea profesionala. As fi spus: da, domnule sunt tari, sunt buni, au surse, au facut-o de atatea ori, au facut-o si de data asta.
Dar cand stiu ca n-au avut niciodata absolut nimic, te apuca revolta. Revolta fata de anumiti reporteri TVR care, in viata asta a lor si, probabil, ca nici in cea viitoare nu vor putea da o adevarata bomba de presa. Sila de asa numitii reporteri de televiziune care, agatati de o legitimatie de presa pe care scrie Televiziunea Publica, stau si ridica mingi la fileu cu intrebarile lor de doi bani unor oameni politici tocmai pentru a-i scoate din rahat. Tactica e veche, orice om care lucreaza in mass-media o miroase din prima, dar tupeul si aroganta lor este fara margini...
Astazi ma uitam absolut siderata cum un reporter TVR dorea cu disperare sa monopolizeze toate intrebarile din timpul celor doua iesiri publice ale lui Traian Basescu. Doar pentru ca sa spuna Basescu explicit, neechivoc si cum mai vreti,ca nu el a dat imaginile la TVR.
In a doua iesire publica a presedintelui, respectivul n-a mai avut succesul scontat. Dar ma uitam cum ridica la fileu aceeasi trista si penibila intrebare...Mesajul subliminal era acelasi: nu-i asa domn' presedinte ca nu ati dat dvs. imaginile la TVR? Va rog eu frumos spuneti sa va auda tot poporul... Ok. Traian Basescu a spus-o. Sa zicem ca e adevarat. Nu el a dat imaginile. Sunt in fiset. Dar ploconeala si servilismul marca TVR sunt strigatoare la cer.
Cand ii vad cum iau pozitia de drepti, le tremura parul in cap in fata sefului statului, devii dusman de clasa daca pui o intrebare care nu e pe placul Puterii, cum marii reporteri ai TVR se umfla in pene cu exclusivitatile livrate la pachet si manevrate politic, cum actioneaza la cea mai mica comanda, cum se ofera, din proprie initiativa, sa ridice penibilul la rang de intrebare legitima, cum se baga in seama in toate discutiile despre oricine si orice, aplauda instinctiv Puterea- orice ar zice si orice ar face ea, si stau si fac teoria chibritului de cat de tare si cat de mare este jurnalistul din TVR care a pus voce pe un material, care i-a ajuns Rodicai Culcer direct pe birou, te apuca si mai rau sila..
Mai au si replici de genul :" Ce a facut TVR a fost o datorie patriotica".
Simti in toate sinapsele o asemenea afirmatie. Si stai sa te gandesti daca ei au in cutia craniana creier sau caltabos...
De ce de ani buni TVR defileaza pe teren cu asemenea jurnalisti, lustruitori de pantofi pentru politicienii Puterii, oricare ar fi ei, n-am sa inteleg niciodata. De ce, pe institutiile importante ale statului, sunt acreditati numai mancatorii de scame fara creier , nici asta n-am sa inteleg. De ce TVR e cimintirul tuturor papagalilor din presa romaneasca, ramane un mister. De ce se fac de ras cand ar putea starni invidia tuturor, poate ar trebui sa-i framante.
Un lucru este clar. Cateodata mi se face sila de unii colegi de breasla. Si poate astazi mi s-a facut mai mult ca niciodata...

18 comentarii:

Anonim spunea...

sorina,
ce zici tu e foarte adevarat
sunt si mici exceptii la tvr, dar aia sunt mai mult solitarii care incearca sa mai strecoare si ceva budinca prin rahatul dospit de la tvr
io te intreb altceva
sa zicem ca (prin ceva mare, mare minune) ajungi sefa la stiri la tvr in locul mirobolantei culcer
i-ai da pe toti afara si ai lua altii sau ai lucra cu materialul gasit la fata locului?
pentru ca ceva ma face sa cred ca la un altfel de leadership acolo macar jumate din palmasi ar presta mai onorabil

Anonim spunea...

ai dreptate. si tu nu vezi decat varful aisbergului...

Anonim spunea...

Excelent, Sorina. Atita tot.Crede in meseria ta, continua sa gindesti asa, priveste padurea, nu copacii. Si poate ca baietii care fac filme au dreptate: The good guys allways win. Sooner or later. La noi, din pacate, e later.

ziarist spunea...

@chinezu. cred ca servilismul e in peretii acelei institutii.

@anonim. oameni ca astia, despre care vorbesc eu, ne fac de ras pe toti. asta e mai grav. iar cei din tvr nu fac asta de ieri, de azi. numai ca acum au atins culmile penibilului...

Anonim spunea...

bravo... poponarul o merita

CIN spunea...

Pur si simplu incepe sa imi fie rusine de ce se intampla in tara. O tara a micsunelelor din rachita, o tara a tutror imposibilitatilor.

Or mai fi bilete in Congo la pretul din 2004?!

ziarist spunea...

@ioan catalin nechifor. chiar asa...cat or mai costa biletele pentru Congo? Stie cineva?

CIN spunea...

Eu am doua la pret de unu, ramase din ziua in care a fost eliberat si rearestat Miron Cozma. Daca vrei putem zbura impreuna. Numai ca sunt doar dus.

ziarist spunea...

@ioan catalin nechifor. si cu europarlamentarele ce faci?

ziarist spunea...

@ioan catalin nechifor. cat costa biletul la psd?

Anonim spunea...

muriti de ciuda ca TVR acel nimic care nu voia rating care era platit din banii fraerilor a dat bomba!
Creati diversiuni pe toate temele. ba ca TVR a gresit ba ca ala cu caseta ba ca Basescu da uitati un lucru.

Un Ministru A Luat Mita!!!!

Desi banuiam de o viata intreaga acum e sigur!!

Muie!!!

De asta ti se face sila??

Anonim spunea...

Sorina,
departe de a-i apara de cei de la TVR, ei au dat stirea. si se vede ca va mananca ficatii chestia asta.

apropo, cine era reporterita aia inteligenta care la conferinta de presa a lui Base a facut marea descoperire:

"ahaaaa, deci ati citit dosarul!!!!"

????

cat de prost tre sa fie un ziarist ca sa il acuze pe presedinte ca citeste materialele care ii sunt aduse????

se vedea ca lui Base ii sta ceva de dulce pe limba, da a reusit sa se abtina de data asta. :D

Dracu

Anonim spunea...

Mare e invidia si prostia oamenilor. Te mananca rau de tot d-soara/d-na Sorina ca marea voastra televiziune n-a intrat prima in posesia acelei casete. Sau ca vocea ta gingasa nu e pe filmul respectiv.

Anonim spunea...

Doamne, cata invidie ...

ziarist spunea...

@dragilor anonimi tvr-isti. n-ati inteles nimic. si nici nu ma mira. cu tot ce va pot ajuta este sa va sfatuiesc sa mai cititi inca o data ceea ce am scris.cititi incontinuu, poate la un moment dat o sa intelegeti. mult succes in continuare!

Anonim spunea...

http://www.mediafax.ro/blog/general/autodenunt/

Anonim spunea...

Hai ca-i fain...

pana acu ma acuzau neste liberali ca-s platit de Base sau/si PD ca sa ii critic pe ei, acu Sorina imi zice ca-s TVR-ist :D pentru ca am criticat-o.

mai oameni buni si femei, nimeni nu isi mai foloseste propriul creier in Romania??????

daca nu sunt de acord cu cineva, sau il critic, musai sunt platit de dujmanu????

frate, cate nerozie....

Dracu

ziarist spunea...

DRAGILOR ANONIMI. de acum injuriile, atacurile la persoana si comentariile lipsite de fundament vor fi sterse. De mine. Asa ca nu va mai obositi sa scrieti, daca n-aveti ceva de spus si vreti doar sa injurati.